Noored Rummu karjääris.Foto: MIHKEL MARIPUU
Ilm
24. juuni 2015, 10:34

Matkateele elamusi koguma

Millal siis veel mööda Eestit matkama minna, kui mitte jaani­päeva paiku, kui kõik looduses lokkab ja õitseb, lõhnab ja laulab. Mõne, esialgu kas või päeva-paari pikkuse retke võiks ette võtta ka see, kes seni erilise looduse- või matkahuviga just hiilanud pole.

Parajasse ikka jõudnud lastega linnaperedel, kelle ühised retked on seni viinud ehk küll kuumadele lõunamaa randadele, aga mitte kodustesse metsadesse, tasuks tõsiselt mõelda ühe – ja kindlasti ­ööbimisega! – perematka peale. Avastusi jagub nende paari päeva jooksul tõenäoliselt nii lastele kui ka vanematele endile, ja väga võimalik, et mitte ainult looduses.

Uus matkatee: Läänemaalt Lõuna-Eestisse

Keskmine linnainimene niisama naljalt seljakotti selga ei viska ja põlislaande lonkima ei lähe – omapäi seigelda oleks ehk tore küll, aga kui ikka hästi ei tea, kuhupoole tasub sammud seada ja kuhu üldse välja tahaks jõuda...

Sedasorti reisisellidele on abiks RMK matkateed: kolme aasta eest valminud 375 km pikkune Oandu–Aegviidu–Ikla haru ja teine, Peraküla–Aegviidu–Ähijärve haru. Selle viimane, 193 km pikkune lõik Perakülast Aegviitu avati alles eelmisel nädalavahetusel. Nüüd on see Läänemaalt Lõuna-Eesti kuplite vahele viiv matkatee Eesti pikim – ühtekokku 820 kilomeetrit, kulgeb läbi üheksa maakonna.

Läbi Eesti kulgevad matkateed annavad hea ülevaate meie looduse rikkusest ja omanäolisusest, ka saab teeline end kindlalt tunda: kui vähegi silmad lahti hoida, pole eksimise ohtu, peatuspaigadki on ette valmistatud.

"Oleme matkateeks sidunud olemasolevaid RMK radu ja puhkekohti, ent rajanud ka täiesti uusi teid ja peatuspaiku,"rääkis RMK loodushoiu osakonna juhataja Marge Rammo Eesti pikima matkaraja viimast, äsja avatud lõiku kirjeldades. Teekond Perakülast Aegviitu viib matkajad põnevatesse paikadesse Lääne- ja Harjumaal ning sobib ennekõike jalgsimatkaks.

1200 kilomeetrit turvalisi matkateid

"Laulva liivaga Nõva ja Keibu rannad, müstiline türkiissinise veega Rummu karjäär, Padise kloostri varemed, Harjumaa sügavad metsad, iidse pühapaigana tuntud Saula siniallikad," loetles Marge Rammo teele jäävaid huviväärsusi.

Vaatamisväärsustest pole puudust ka Oandust Iklasse viiva raja ääres – ja loodus pakub muidugi pilgupüüdjaid vaat et igal sammul, oska vaid näha!

Matkateede võrgustiku kolmanda haru – Kirde-Eestist Lääne-Eestisse – loodab RMK valmis saada 2018. aastaks. Kõigi kolme haru keskpunkt on Aegviidu. Juba olemasolevatel harudel ja tulevikus ka lisanduval uuel matkateel saab valida endale huvipakkuvaid ja sobiva pikkusega lõike – nii leiab igaüks jõukohase matka.

Pane tähele!

Paljudes kohtades matkaradade ääres saab telkida, samast leiab ka lõkkekohti, mitmes kohas saab ööbida metsamajakeses.

Arvesta sellega, et telkimispaikades joogivett enamasti pole.

Kui rada läbib eramaad, võib seal igaüheõiguse kohaselt liikuda päikesetõusust päikeseloojanguni.

Aita hoida loodust: võta puhkepaigast lahkudes kogu sealviibimise ajal tekkinud prügi kaasa.

Otsi muid võimalusi nii omal käel kui ka kogenud matka­juhiga matkamiseks: www.matkajuht.ee,
www.matkaliit.ee,
www.loodusturism.ee,
www.maaturism.ee,
www.puhkalooduses.ee jm.