Victoria Hislopi raamat "Elulõng" (kirjastus Varrak)Foto: Silja Paavle
Raamat
22. juuni 2015, 16:19

"Elulõng" - haarav teos elust endast

Viimasel ajal on poelettidele hakanud jõudma ka sellist ajaviitekirjandust, mille lugemine ei ole pretensioonitu tegevus – selliseid raamatuid lugedes on võimalik saada uusi teadmisi ja mõtiskleda elu ning ajaloo olemuse üle.

Victoria Hislopi "Elulõng" on just üks selline, mille lugemine haarab sind endasse ning pärast mille lugemist keerlevad mõtted veel tükk aega peas.

Kirjastuse Varrak sarjas "Varraku ajaviiteromaan" ilmunud "Elulõng" on peaaegu sadat aastat hõlmav eepiline romaan sõprusest ja armastusest, mis jäävad kestma nii looduslike kui inimese põhjustatud katastroofide ja pöördeliste sündmuste kiuste.

Romaani tegevustik saab alguse 1917. aastal, mil suur tulekahju hävitab praegu Kreeka suuruselt teise majandus-, tööstus-, äri- ja poliitilise keskpunkti Thessaloníki linna.

Sel samal aastal sünnib Dimitri Komninos, romaani üks peategelasi. Nii nagu tema, on ka ta abikaasa Katerina elud tihedalt põimunud nende kodulinna Thessaloníki saatusega ning riigi ajalooga üldiselt. Pikkade aastate jooksul tuleb neil toime tulla nii hirmu ja tagakiusamise, Teise maailmasõja ja natsikuritegude kui ka majanduskrahhiga. Küsimus, kuidas inimesed küll kõige sellega toime tulid, süstiski raamatu autorile idee just seesugusest teosest.

Mõneti viib raamatut läbiv idee hiljaaegu Eesti kinolinadele jõudnud filmis "1944" nähtule. Ka Kreekas toimunud sõjas ei olnud keegi puhaste kätega ning sõdida tuli, kui oli vaja. Dmitri, põlise kreeklase käed olid kaetud nii kommunistide, fašistide, sakslaste kui kreeklaste verega. Ja see veri oli iga kord samasugune.

"Elulõng" on teos, mis lisaks kõigele muule köidab ka erinevate seoste läbi. Üks emotsionaalsemaid on Dmitri onu ja Katerina kokkupuude, mis naist saatis läbi elu. Pluusi küljest haava kaitseks rebitud varrukat jõudsid pisut narmendavana näha veel Katerina ja Dmitri lapselapsedki. See omakorda viib ka faktini, et rätsepakunstistki ei saa sellest linnast kõnelevas raamatus ei üle ega ümber.

Raamatu autorit, Briti kirjanikku Victoria Hislopit tuntaksegi ennekõike tema ajalooliste romaanide järgi. Kuid kindlasti ei ole "Elulõnga" puhul tegu vaid ajaloost pakatava raamatuga, samapalju on selles ka armastust ja inimlikkust. Rääkimata olustikukirjeldustest, ehk teisisõnu - see raamat on hea läbi lugeda ka enne Thessaloníki linna külastamist, siis on võimalik kohapeal kõike hoopis teise pilguga kaeda.