Saate "Eesti otsib superstaari" viienda hooaja võitja Rasmus Rändvee lõpetas pühapäeval edukalt Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi.Foto: Mati Hiis
Inimesed
21. juuni 2015, 19:40

GALERII LÕPETAMISELT | Rasmus Rändvee kõik eksamitulemused olid üle 80 punkti (19)

Saate "Eesti otsib superstaari" viienda hooaja võitja Rasmus Rändvee lõpetas pühapäeval edukalt Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi. "Kõige rohkem üllatas mind eesti keele eksami tulemus," ütleb Rasmus.

Rändvee räägib Õhtulehele, et kõik eksamitulemused vastasid tema ootustele, mis olid kõrged. "Eksamid läksid hästi, kuigi neid teha oli väga ebamugav. Kõige hullem oli eesti keele eksam, kus tuli kuus tundi praadida. Selle kohta, mis meeleolu seal valitses, jäin ma tulemusega ikka väga rahule."

Kuigi Rasmus täpseid punkte avaldada ei taha, ütleb ta, et kõik eksamid sooritas ta üle 80 punkti. "Eesti keel oli kõige üllatavam. Kirjandite hindamine on alati üsna subjektiivne. Saab küll hinnata kirjavigu ja need kokku lugeda, aga sisu ja stiili hindamine on subjektiivne."

Rasmus ütleb, et väga paljud tema targad tuttavaid said eesti keele eksamil üsna vähe punkte ja seetõttu kartis noormees, et saab isegi kuhugi 70 punkti kanti.

Kuigi hinded lõputunnistusel ülikooli sisseastumisel mingit rolli ei mängi, jäi Rasmus ka nendega rahule. "Põhikooli lõpetasin ma ühe neljaga ja see oleks ka keskkoolis võimalik olnud, aga ma puudusin kohutavalt palju – kümnenda klassi alguses tuli superstaarisaade ja möll läks lahti, seega ma puudusin pea pooltest tundides. Ilmselt olin ma kõige legendaarsem nelja-viieline õpilane," naerab Rasmus.

Väga paljud ained jäid Rasmusel hinnete poolest nelja ja viie vahele, kuid noormehel polnud aega ega jõudu piisavalt pingutada. "Sütevaka on väga tugev kool ja neljalt viiele minek nõuaks väga palju pingutamist. Kui muidu õpiksin tööks näiteks kümme minutit, siis seal oleks läinud kolm tundi," näitlikustab ta.

Rasmus saadab suured tänud oma emakeeleõpetajale, kes on "süüdi" Rasmuse heas emakeeleeksami tulemuses. "Kui temaga esimese proovieksami tegime, sain kokku 27 punkti," naerab Rändvee. "Ta oli ikka nii karm õpetaja, et lõpueksamil sain üle 60 punkti rohkem."
Valikus majandus, õigus- ja arstiteadus

Nüüd ootavad Rasmust ees tähtsad otsused – mida ja kuhu edasi õppima minna? "Olen mingid erialad, mis mind huvitavad, valmis vaadanud. Oma eksamitulemustega on mul võimalik õppima saada pea igale erialale, mida Eesti ülikoolid pakuvad," ütleb ta.

"Ma natuke kartsin, et eksamid teevad mõne valiku – kuhu saan ja kuhu mitte – minu eest ära. Nüüd aga pean ise hakkama tähtsaid valikuid tegema."

Pigem tahaks Rasmus end pühendada reaalainete õppimisele. "Mõni asi kukub ka keskele, näiteks arstiteaduskond. See pole juura ega reaal. Päris humanitaari ma õppida ei taha, seega kirjandus, ajalugu ja muud on väljas." Üks on aga Rasmusel selge – tulevikus saab temast muusik. "Tähtsustan vaimse töö kõrvale ka haridust ja lähen ülikooli oma huvi pärast."

Rasmus teeb sisseastumiskatsed kuuele erialale, millest on tal selge ka esikolmik. "Neist kahe puhul ei ole ma kindel, et sisse saan."

Kuigi ta enne muna munemist kaagutada ei taha, paljastab ta siiski, et esikolmikus on näiteks Tallinna Tehnikaülikooli majandusõpingud ja Tartu Ülikooli õigusteaduskond Tallinnas. "Väga raske oleks ka öelda ei arstiteaduskonnale. Ilmselt ma siiski ütleks, kuigi psühhiaatria on mind alati paelunud. Ma kardan, et arstiõpingud hakkaksid kahjuks natuke mu teist karjääri segama," ütleb Rasmus, et muusika on tema elus siiski väga tähtsal kohal.

Edasine elu toob pealinna

Rasmusega rääkides jääb kõrva, et suurem osa tema plaane hõlmab siiski pealinna. "Mul on kindel plaan Tallinnasse jääda, jah. Olengi juba osaliselt siin."

Rasmusel on pealinnas oma korter, mida ta jagab elukaaslase Eva Kaisaga. "Mul on see korter juba paar aastat olnud. Pärast superstaarisaadet ööbisin kõigi oma tuttavate diivanitel ja see tüütas lõpuks väga ära. Kui oled kellelgi külas, siis neil on ikka võimalus teha, mida nad tahavad. Vahel võib juhtuda, et nad tahavad öösel kell neli koju tulla koos kümne sõbraga, aga sina pead järgmisel päeval tööle minema."

Rasmus ütleb, et kuna muusikute tööaeg jääbki enamasti nädalavahetustesse, siis läks sõprade juures ööbimine pisut keeruliseks.

Suvel Rasmus loorberitele puhkama ei jää ning lisaks erinevatele sisseastumiseksamitele pühendab ta end bändile Facelift Deer, kellega salvestatakse teist albumit. "Suure osa suvest me salvestame, kirjutame ja arranžeerime. Kaua on sahtlisse kirjutatud ja lugusid on kogunenud juba poolsada, kui mitte rohkem."