Buzz Aldrin KuulFoto: N.A.S.A/SIPA
Maailm
18. juuni 2015, 12:09

Venemaa: kas ameeriklased ikka käisid Kuul? (35)

USA ja Venemaa vahelised poliitilised pinged on tekitamas jaburaid probleeme. Venelased soovivad uurida, kas USA astronaudid ikka käisid Kuul, teatas Washington Post.

Vene Föderatsiooni uurimiskomitee ametlik esindaja Vladimir Markin kirjutas ideest Vene ajalehes Izvestija. Markini sõnul avaks selline uurimine uusi perspektiive kosmoselendude ajaloos.

Nimelt pole ameeriklaste esimese Kuu-reisi filmimaterjali originaali enam olemas. NASA ise tunnistas 2009. aastal, et see kustutati raha kokku hoidmiseks nagu ka veel ligi 200 000 klippi.

NASA valduses olevad videod on taastatud teiste allikate nagu näiteks USA telekompaniide arhiivide põhjal ja väidetavalt on nende filmide kvaliteet palju parem kui originaalklippidel.

 Markini sõnul ei arva ta, nagu oleks USA Kuu-lend lõpuni võltsitud projekt. Ta kinnitas, et originaalfilmid on olulised kogu inimkonna jaoks ning seetõttu peab täpselt teada olema, miks neid enam alles pole.

Samuti avaldas Markin arvamust, et USA on ületanud igasugused piirid, kuna vallandas Rahvusvahelise Jalgpalliliidu korruptsiooniskandaali.