STAAR: Miss Vissi tiitli sai Lindi Red juba kolmandat korda.Foto: Kristjan Teedema / Postimees
Inimesed
17. juuni 2015, 07:00

Miss Viss 2015 Lindi Red esines konkursil staarile kohaselt (1)

"Konkursil võttis Lindi Red nõuks paigal seista. Umbes nii, et on juba näidatud ennast küll, nüüd ma seisan teile. Vaadake!" kirjeldas Tartu Agro ASi Rahinge piimafarmi juhataja Malle Rodim tänavu juba kolmandat korda Vissi tiitliga pärjatud holsteini tõugu Lindi Redi käitumist eile Ülenurmes toimunud tõuloomade näitus-konkursil.

Viie poja ema Lindi Red andis oma uhke välimuse ja udaraga silmad ette endast poole noorematele tõukaaslastele. "Piimalehma hindamisel vaadataksegi kõigepealt lehma välimikku, mitte ei hinnata tema piimaandi. Kuigi Lindil pole ka selle koha pealt häbeneda midagi – praegune päevane väljalüps ulatub 55–60 kiloni."

Kaunima lehma väljaselgitamisel on kohtunike pilk terav nagu kotkal. Vaadatakse neljajalgsete iluduste seljajoont. Edasi tulevad roided, need peavad olema vabalt ja suurte vahedega – ikka selleks, et anda kopsudele suurt mahtu. Kõige kriitilisemalt hinnatakse ikkagi udarat, samuti nisade asetust ja sümmeetrilisust. Väga tähtsal kohal on ka lehma jalad – looma liikuvus, jalgade asend ja liigeste tugevus.

Kuna Lindi on vissivõistlustel tuntud tegija, ei olnud tõuloomakonkursiks valmistamisega farmi­rahval vaja suurt vaeva näha. Veidi pügamist, šampoonivahuga pesemist. Aga argipäevadel elab tunnustatud ja pärjatud isend tavalise lehma elu. "Päev algab kell neli hommikul lüpsmisega. Ninaesist saab esimest korda kell pool kaheksa," räägib Malle Rodim.

Karjas suurfarmi lehmad tänapäeval enam ei käi, seda asendab katusega karjamaa. Kui juhtubki ime ja Lindi saab vabalt rohututti ampsata, siis pika hambaga sööb võilillelehe ära. Lindi, nagu tema karjaõed Rahingelt või Vorbuse suurfarmist, saab välja kõndima vaid siis, kui on Ülenurmel kas Miss Vissi valimised või tõuloomade näitus.

"Lindi lemmiksöök on igapäevane lehmasöök ja sööb ta nagu kapaga. Tema ei söö nagu lehm, vaid keerab oma suu söögi sisse ja suure suutäie suhu."

Malle Rodim lisab, et tänapäeva lehma suvine söök pole mitte vana aja haljasmass, vaid täisratsiooniline mikserisöök, mis koosneb kümnest komponendist.

Malle Rodimi arvates on lehma elu Eesti vabariigis päris hea: "Ainult tuleb hoida ja hoolitseda nende eest, siis on kõik hästi ja töö kannab vilja."

Lindile kanna peale astujaid on ohtralt, kuigi seekord napsas ta 66 holsteini tõugu võistluskaaslaste seast võidupärja ikkagi endale. "Noor punasekirju Barbi – temast ma loodan uut Lindit saada. Siiski tundub, et Lindi peab veel järgmisel aastalgi vastu ega loovuta naljalt Vissi tiitlit noorematele.