Marko Kaasik Foto: Margus Ansu / Postimees
Eesti uudised
16. juuni 2015, 09:54

TÜ TEADUR ILMAST: oleme juba harjunud viimaste aastate anomaaliaga (4)

Teadlase Marko Kaasiku sõnul ei ole senises ilmas midagi koledat. "Me oleme juba harjunud viimaste aastate (2010-2014) anomaaliaga," sõnab ta, selgitades, et kõik suved on olnud kas osaliselt või tervenisti ebatavaliselt soojad.

Säärane ebatavaliselt soe ilm oli tingitud Ida-Euroopas välja kujunenud püsivast kõrgrõhualast, mis põhjustas meil selge ilma koos lõunakaarte tuultega. Tänavusel suvel ei ole seda siiani aga juhtunud ning Kaasiku sõnul lähima 10 päeva jooksul ei paista ka.

Senist vahelduvat ilma põhjustavad madalrõhkkondade vaheldumised Atlandi ookeanilt kõrgrõhuharjadega, mis liiguvad üle Põhja-Euroopa.

Kaasiku kuu alguses tehtud prognoos ütleb, et terve suvi võib tulla üsna lähedane paljuaastasele keskmisele, mis küll tähendab seda, et võrreldes viimase viie aastaga pigem jahedapoolsem.

Kuigi jaanipäev paistab tulevat jahedavõitu ning hoovihmadega, nagu see tavaliselt ikka olnud on, pole Kaasiku sõnul võimalik konkreetse päeva ilma rohkem kui nädala jagu kuigi täpselt ette näha.

Kaasiku prognoosi saad pikemalt lugeda SIIT.