Dave Grohl Foto: TT NEWS AGENCY
Saund
15. juuni 2015, 21:00

Dagmar Lamp murtud jalaga esinenud Dave Grohlist: see mees on tõeline rokikuningas! (5)

Rokkbändi Foo Fighters solist Dave Grohl kukkus reedel Rootsis Göteborgis esinedes juba teise laulu ajal lavalt maha, murdis kümnete tuhandete austajate silme ees jala ning hetkeks kümnete tuhandete fännide südamed.

Mida tunneb tõelise muusikafänni süda, kui lemmiklaulja kontserdi ajal endale tõsiselt viga teeb? Ajakirjanik ja blogija Dagmar Lamp ehk Daki kinnitab, et õnnetult alanud kontserdist sai erakordne elamus.

Dagmar ootas lemmikbändi esinemist pikka aega. "Loomulikult ootasime me Foo Fightersi kontserti väga, ostsime piletid juba novembris, kohe kui müügile tulid - ootasin isegi kella tiksumist, millal jaole saab. Ma olen korra Foo Fightersit laivis näinud - 2011. aastal Helsingis, kinkisin selle elamuse endale lapse sünni puhuks. Juba sellest ajast teadsin, et nende kontserdid on pikad ja rokivad sajaga," muljetas Dagmar.

"Kohapeal läks kõik sujuvalt, oli mõnus, inimesi kogunes, ja sel hetkel, kui Dave lavale jooksis, jäi hing kinni ja ma mõtlesin: vot see on puhas õnn. Puhas emotsioon, lihtsalt olin üleni nii õnnelik, et sain olla selles hetkes.

Ja teine lugu, "Monkey Wrench" oli väga tähenduslik - mu kaasasolnud sõber just tänu sellele loole kunagi Foosid kuulama hakkaski. Pöördusin veel, et vaadata tema nägu ja emotsioone, kui järsku - hopsaki, Dave koperdas, kukkus käkaskaela üle lavaääre ja kuigi ülejäänud bänd lasi tublilt edasi, oli see vaikus...

See vaikus oli täiesti õõvastav. Tuhat mõtet käis peast läbi nende sekundite jooksul. "Ei saa olla. Ei. Ei. Ei. Kas ma tõesti näen, kuidas Dave kukub end kooma? Surnuks? Eluks ajaks vigaseks? Ei. Ei. Ei."

Kui ta mikri haaras ja teatas, et "now look, I think I just broke my leg," oli kergendus ja pettumus üheskoos. Ma ei oleks IIAL uskunud, et ta tagasi tuleb, ja samas - ma ei oodanud temalt midagi vähemat. Sest see mees on täielik rokikuningas ja sellega ta tõestas seda.

Muidugi, enne ma värisesin, nutsin, täiesti afektiseisundis, sõber üritas kuidagi lohutada, et vähemalt kuuleme trummar Taylori bändigi ju (Taylor mängis augutäiteks mõned oma bändi Taylor Hawkings and the Coattail Riders lood). Muuseas, see oli ka ikkagi täiesti imetlusväärne - bänd ju ise ei teadnud ka täpselt, kui hullud on Dave'iga lood, aga mängisid edasi."

Ülejäänud kontsert oli kehaväline elamus

Erilisi momente oli veel. "Ja see hetk, kui Dave bändiga ratastoolis Queeni "Under Pressure" coveri ajaks laval ühines, issake, see oli sõnulkirjeldamatu! Vahepeal olid tõesti mõned inimesed jõudnud lahkuda, aga ehk paarsada 50 000st. Kohale jäänud fännid olid ekstaasis, ülejäänud kontsert oli kehaväline elamus.

Kõik need 50 000 hinge, laulmas kaasa kõiki lugusid, püstijalu, naermas Dave'iga koos... Kui ta mööda seda nn catwalki lõpuks karkudel kõndis ja laulis, ei saanud kellelgi olla kahtlust, KES tegelikult selle õhtu kangelane on," ütles Dagmar.

Ta kinnitas, et Grohl tegi vapralt lood lõpuni ja välja jäid ehk vaid mõned üksikud.
"Kaks tundi puhast rokki, millest osa istus laval meedik ja hoidis ta jalga paigal, vahepeal käis ta ära ja lasi panna kipsi peale... Ma ei suuda ette kujutada, mis tunne see võis olla, mis valu - hilisem röntgenpilt ju näitas lahtist luumurdu!

Suurimad kummardused lähevad ka ülejäänud bändile, eriti trummarile, kes vedas kriisihetkel reipalt edasi, ise ju teadmata, mis seisus on tema parim sõber...

Lõpulooks oli klassikaliselt "Best of You", mille lõpus oli juba näha, et mees tõesti füüsiliselt enam ei suuda laulda. Ning - rahvas võttis üle. Lihtsalt minutite kaupa laulis rahvas, Dave'i ilmeid näidati ekraanil: rõõm, uskumatus, tänulikkus, kõik need siirad emotsioonid - mul tulevad praegu seda kirjutadeski pisarad uuesti silma," kirjeldas Lamp.

"Kui kõik läbi sai, olime täiesti šokis. Jõime Dave'i auks viskit (ta ikka võttis lõpuks laval isegi, aga kes seda saab pahaks panna, eks) ja ei suutnud uskuda, et sellist ajaloolist momenti nägime. Kontsert, mida ei unusta Dave ega terve bänd ega ka kõik need kümned tuhanded."

Daki lisas lõpetuseks Grohli tsitaadi. "Ma olen olnud päris mitmel Foo Fightersi kontserdil," ütles Dave. "Aga sellisel kontserdil pole ma varem olnud. Ärge saage valesti aru - ma tõesti loodan, et enam ei satu ka!"