Ansambel Paradoks mullu Haapsalus rockifestivalil "Rock Nektar". Comeback´i teinud bändis on tänavu muudatusi. Foto: TEET MALSROOS
Saund
12. juuni 2015, 17:10

Ansambel Paradoks esineb uuenenud koosseisus festivalil Emajõe Bluus.

Paide rokisaurused teevad taas bändi: "Ilma muusikata oli elus midagi puudu" (9)

"Nüüd on pusletükid jälle kõik ilusti koos," rõõmustab Jaan Reim, ansambli Paradoks eestvedaja kinnitades, et Paidest pärit rokisaurused on pärast pisikest verevahetust ja uue hingamise leidmist taas kindlalt laval ning juba pühapäeval näeb neid esinemas festivalil Emajõe Bluus.

Õigupoolest on 1979. aastal tegevust alustanud ansambel Paradoks pärast pikki vaikuseaastaid viimasel paaril aastal võtnud igal ette kontserdi või paar. Kuniks mõisteti: ilma muusikata on elus justkui midagi puudu. "Nüüd on pusletükid jälle kõik ilusasti koos," kinnitab Jaan Reim, ansambli Paradoks liige ja eestvedaja bändi esimesest päevast peale.

Bänd taasalustab uue lauljaga

Reim rõõmustab, et kuigi pillimäng kipub pidevalt harjutamata ja tuunimata isegi mõnekuulise pausiga ununema, ansambli Paradoks liikmetel oskuste ja vilumuste taandumist taas kokku tulles ei täheldatud. "Bändiliikmed on esimesest proovist peale vormis ja puuduma ei kipu keegi," kostab ta. Juba sel pühapäeval Tartus festivalil Emajõe Bluus esinevas ansamblis on tänavu siiski veidi muudatusi. Kui 2003. aastal liitus ansambliga uus trummar Ken Koemets, siis möödunud sügisest on laulja bändis Aavo Aas.

Kui paljud mäletavad Paradoksi kaubamärgina neete, nahka ja suuri soenguid, siis neid Jaan Reimi sõnul enam laval ei näe. Küll aga ei tehta kriipsuvõrdki allahindlust laval. "Tundub, et just praegu oleme kõige küpsemas vormis ja kõlame hästi," on Reim bändi kokkutulekuga rahul ning avaldab, et lisaks vanadele parimatele lugudele on lisandunud palju uutki repertuaari. Ja kui hästi läheb, võib lähitulevikus poelettidelt leida Paradoksi helikandjagi.

Neile, kes Paide rokisaurustest vanuse tõttu suurt ei tea, ütleb Reim, et ansambel viljeleb hard-rock stiili. Ning selle stiili juured on peidus sügaval bluusimaastikul. "Eks vanuse lisandudes on meie loomingusse juurde tulnud ka rohkem bluusielemente, kuid hard-rock on ikka südameks," kinnitab mees, et ansambli suured eeskujud on näiteks Led Zeppelin, Deep Purple ja teisedki tolle aja tipptegijad, kes tänaselgi päeval vormis.

Paradoksist kõneledes ei saa ei üle ega ümber nende kunagisest esihitist "Ära möödu must lähedalt". Lugu kostab raadiokanalitest aeg-ajalt ikka ja jälle, eriti sageli oli seda kuulda aga nelja aasta eest, kui lauluga "(I Just) Died In Your Arms Tonight" tuntuks saanud Nick van Eede sellest ingliskeelse versiooni tegi. "Tagasiside sellele inglisekeelsele versioonile oli üllatavalt positiivne. Üllatuslikult leidsime isegi kuskilt netiavarustest küsimuse, kas Paradoks on kopeerinud Eede loo. Tegelikkuses oli vastupidi," muigab Reim.

17 bändi kümne ja poole tunniga

Kuid juba eeloleval pühapäeval saab ansamblit Paradoks kuulda Tartus toimuval Emajõe Bluusifestivalil. Jaan Reim meenutab, et kui kahe aasta eest festivali peakorraldajalt Heiki Vilepilt uuris, kas esinema pääseks ka mitte väga puhas bluusibänd, oli Vilep Paradoksi lavale astumisega kahel käel nõus. Aasta eest oleks esinemine peaaegu teoks saanudki, kuid ühe bändiliikme vigastuse tõttu tuli see ära jätta. Pühapäeval toimub siis uus üritus.
Kas laulu "Ära möödu must lähedalt" seal ka kuuleb, sõltub Reimi sõnul puhtalt publikust. "Me püüame oma kava üles ehitada pigem sedasi, et see haakuks rohkem bluusiga," nendib ta.

Bluusisõpradele on pühapäevane festival aga veeks nende muusikaveskile. Emajõe Bluusi peakorraldaja, trummimängija ja kirjanik Heiki Vilep soovitab muusikasõpradel Tartus Antoniuse õues igal juhul kohal olla – kümne ja poole tunni jooksul astub järjekorras neljandal festivalil vaatajate ette 17 bändi.

Valdav osa esinejaist on lõunaeestlased. "Muidu pealtnäha normaalsed inimesed, väga heal tasemel pillimehed, kuid järsku on nad hakanud bluusibände moodustama. Ja vastu loodusseadusi täitsa edukaid, nad käivad piiri taga nagu Nuustakul ja kipuvad võõral maal ka furoori tekitama, ainult et Tallinnasse nii tihti ei satu," muheleb Vilep. Eestlaste kõrval on festivalil esindatud ka Läti, kust festivalile on sõitnud kolm tähelepanuväärset bluusibändi Cement, Johnny B' Beast ja Mozambika.