54 AASTAT ABIELU: Christopher koos abikaasa Birgitiga 2008. aastal.Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
12. juuni 2015, 07:00

Suri "Dracula" ja "Sõrmuste isanda" täht Christopher Lee

93 aasta vanuses suri legendaarne briti näitleja Christopher Lee, kes pika ja eduka karjääri jooksul kehastas üheksa korda Draculat ning võitis uue fännipõlvkonna südame "Sõrmuste isanda" ja "Tähesõdade" saagas.

Daily Telegraphi teatel suri Lee juba pühapäeva hommikul Chelsea and Westminster Hospitali haiglas, kuhu vanahärra oli viidud paar nädalat tagasi südamepuudulikkuse ja hingamisprobleemide tõttu. Omaksed soovisid filmilegendi lahkumist esialgu saladuses hoida, et esmalt lähedasi sugulasi teavitada.

1947. aastal filmidebüüdi teinud Christopher Lee sai kodumaal tuntuks esmalt firma Hammer Horror õudusfilmides. "Frankensteini needuses" (1957) mängis ta hullu teadlase (Peter Cushing) loodud koletist, kuid Lee kuulsaimaks õudusrolliks kujunes krahv Dracula. Läbilõikava pilgu ja kõmiseva häälega vampiiri kehastas ta aastatel 1958–1973.

Edukas karjäär jätkus aastakümneid. Üheksandas Bondi filmis "Mees kuldse relvaga" (1974) kehastas Lee kurikuulsat palgamõrtsukat Francisco Scaramangat, kuid noorem põlvkond tunneb teda "Sõrmuste isanda" ja "Kääbiku" filmide võlur Sarumanina ning "Tähesõdade" teisest osast "Kloonide rünnak" krahv Dookuna.

Soliidne vanahärra oli muuseas ka hevilaulja, kes andis 20 viimase aasta jooksul välja neli raskemuusikaalbumit. Kaks neist olid kontseptuaalplaadid keskaegse keisri Karl Suure teemal. Christopher Lee abielu oli üks meelelahutustööstuse pikemaid. Ta nais võluva taani modelli Birgit Kroencke 1961. aastal. Hallipäine Christopher ning endiselt šikk ja nõtke Birgit moodustasid vanuigigi kauni paari.

Christopher Lee jõudis pika näitlejakarjääri jooksul mängida rohkem kui 260 filmis. Daily Maili teatel jäi Lee viimaseks filmiks saksa režissööri Michael Pakleppa "Notting Hilli inglid", komöödia eluproosa põrkumisest taevaste olenditega.