VOODI SAALIS: Andres Vaik (ratastoolis) ja talle toodud voodi. Vaik ei tahtnud seda siiski kasutada, sest see riivaks tema eneseväärikust. Foto: «reporter» / kanal 2
Eesti uudised
12. juuni 2015, 07:00

Assar Pauluse kohtuistungiks renditi invavoodi (3)

Kui tavaliselt peab kohus paljude osalejatega istungiteks tellima lisalaudu ja sellega nimekiri erimööblist, mida kohus libedaks õigusemõistmiseks organiseerima peab, piirdubki, siis Assar Pauluse "maffiaprotsessiks" telliti voodi.

Kolmapäevane istung jäi pooleli, sest üks kohtualune, Andres Vaik, on juba aastakümneid olnud ratastoolis ja vajab iga paari tunni istumise järel sama kaua aega lamamiseks. Et ta ei saanud kolmapäeval kohtusaalis pikutada, tuli kohtuprotsess katkestada.

Ühe päevaga aga muretseti saali moodne invavoodi, et Vaik saaks protsessist osa võtta. "Muljetavaldav, 14 kuud olen ma seda voodit vanglasse oodanud," imetles ta.

Harju maakohtu pressinõunik Kristina Ots ja kohtudirektor Hans Moks ütlesid Õhtulehele, et invavoodi renditi. Kuidas see nii kiiresti ja kust kohast organiseeriti ning kui kaua kohus seda kasutada saab, sellele kohtutöötajad ei vastanud. Ei öeldud sedagi, kui palju tuleb voodi eest maksta. Teada on, et kulud kantakse kohtukuludesse ja kui kohus nii otsustab, siis need peab maksma kaotaja pool. "Lisamööblit renditakse kohtule siis, kui selleks tekib vajadus, näiteks kui menetletakse kohtuasju, milles on palju menetlusosalisi," ütleb Ots.

Lähiajal on erimööblist vaja läinud laudu.

Samas ei tooda inimeste rohkuse pärast lisamööblit sugugi iga kord. Näiteks kurikuulsal maadevahetuse protsessil 2013. aastal alustati Tallinna ringkonnakohtus istungit 20minutise hilinemisega, sest kohtualused Einar Vettus, Tarmo Pedjasaar ja Kalev Kangur soovisid tavapärase kohtupingi asemel istuda neile selleks spetsiaalselt kohale toodud laua taga. Mööbeldada aitasid lõpuks ärimehed ja endine maa-ameti juhtki.