Saund
5. juuni 2015, 15:54

TÄNAVU ON ÕLLESUMMERIL JUUBEL! Loe, milliseid artiste sel aastal näha saab (4)

Vähem kui kuu aja pärast toimuv Õllesummer tähistab sel aastal 20. aastat järjepideva festivalina Tallinna Lauluväljakul. Õllesummeri pikk ja muudatusterohke ajalugu ulatub tagasi 1990ndate aastate algusesse. Oma teel on õlle-, muusika- ja söögipeost kujunenud festivali, mida alguses plaanis polnudki...

Vaatame tagasi, kuidas sai alguse Eesti suurim festival ning kiikame ka sel aastal festivali erinevatele lavadele astuvate esinejate nimistut. 

Algus

Riho Rõõmus tuli 1990. aastal ideele luua koguperefestival, kus saaks süüa head sööki, juua õlut ja kuulata kõrvale muusikat. Ajad ja olud olid hakanud kiiresti muutuma ning rahateenimise võimalused avardusid järsult. Rõõmus oli saanud inspiratsiooni 1988. aastal esmakordselt toimunud Rock Summerist, mis oli esimene taoline mitte ainult Eestis, vaid kogu Nõukogude Liidus.
 
Inspiratsiooni allikad           
 
Kontseptsioon „Õllesummer” moodutus Riho Rõõmuse, toona eduka ansambli „Vanaviisi” liikme peas, kooslus peolauludest, õllest ja söögist. Juba olid ka Eestisse jõudnud kuuldused Saksamaal toimuvast „Oktoberfestist”, mida igaastaselt külastasid miljonid inimesed. Nii võttsiki Rõõmus ette 1990. aasta suvel üle-Eestilise õlle- ja rahvalike laulude turnee. Vabaõhulavad olid rahvast täis ning kontseptsioon osutus edukaks.
 
Edu ei jäänud märkamata ka ameerikamaalt ärikatele, kes koostöös toonase reklaamifirmaga Inorek korraldasid 1990. aasta sügisel kahepäevase festivalilaadse ürituse Tallinna Lauluväljakul. Riho Rõõmus, kui ürituse programmi juht koondaski nime „Õllesummer” alla moodsalt küpsetatud liha, õlle ja muusika koosluse. Kuna ei liha ega õlut polnud 1990. aastal poest saada, kogunes kommertsüritusele palju rahvast ning „Õllesummer” oli endale vundamendi loonud.
 
Ajutine seisak ja uus start
 
Jõudlust kohe Õllesummer igaastaseks ürituseks luua toona veel polnud. Seega jäi kontseptsioon riiulile seisma kaheks aastaks. 1994. aastal oli aeg uueks alguseks küps – jõuliselt alustas tegevust osaühing Meediaekspress ja selle juht Marje Hansar, kelle eestvedamisel toimusid nii 1994. ja 1995. aasta Õllesummerid Eesti Näituste paviljonides. 1994. aastast korraldab kõiki Õllesummeri festivale Meediaekspress. 1995. aastal toimus Õllesummer juba 4-päevase festivalina. Nende kahe aastaga õnnestus Õllesummeril saavutada juba kindel pind ja publik, et võtta asi suuremalt ette. Seda ka tehti - 1996. aastal Tallinna Lauluväljakul.
 
20 aastat järjepidevalt lauluväljakul
 
1996. aastast toimuvadki Õllesummerid katkematult Tallinna Lauluväljakul. 1997-2009. aastani toimus Õllesummer viiepäevase festivalina. Alates 2010. aastast on ta neljapäevane. 1998. aastal toimus festivali raames esimene Õllesummeri laulu- ja tantsupidu.
2001. aastast kuni tänapäevani tehakse Õllesummeril suuri eriprojekte – esimeseks taoliseks sai „Rujaleidja”. Esimesed suuremat sorti välisesinejad saabusid Õllesummerile 2006. aastal Ukrainast (5`Nizza) ning 2007. aastal vene staar BI 2. Alates 2008. aastast toob Meediaekspress Õllesummerile igaaastaselt välisesinejaid nii läänest kui idast.
 
Suured staarid
 
2008. aastast toob Meediaekspress igaaastaselt festivalile suuri välisnimesid. Aastatel 2008 kuni 2014 esinesid festivalil  Franz Ferdinand, Zveri, Moby, Mumiy Troll, Calvin Harris, Scissor Sisters, HIM, Manic Street Preachers, Mika, Alphaville, Pet Shop Boys, Gradusy, Hurts, Bastille.
 
Sel aastal esinevad Õllesummeril suurimatest nimedest näiteks The Cardigans, Nyusha ja Placebo.