Mati Õuna ja Hanno Ojalo raamat "101 Eesti laeva" (kirjastus Varrak)Foto: Silja Paavle
Raamat
3. juuni 2015, 23:48

Eesti laevade lood - köitvad ja harivad

Kui räägitakse Eesti laevadest, meenuvad eestlastele Tallinna ja Soome ning saarte vahel seilavate aluste kõrval tõenäoliselt Kajsamoor, Hoppet ja Jõmmu. Tegelikult on põnevaid laevu Eestis aga veelgi.

Just neile on pühendatud Mati Õuna ja Hanno Ojalo uus teos "101 Eesti laeva" ehk kirjastuse Varrak sarja "101 Eesti..." 15 raamat.

Autorid tõdevad, et Eesti laevaehitus on üle tuhande aasta vana ning just sellest ajast algab ka selle raamatu jutustus eesti meeste laevadest ehk esimesed, millele oma peatükk on pühendatud, on eestlaste muinaslaevad. Ühtekokku leiab raamatust lugusid ja kirjeldusi nii mere-, jõe- kui järvelaevade kohta nende mitmekesistes ametites ehk kaante vahele on jõudnud kauba- ja reisilaevad, sõja- ja piirivalvelaevad, teadus-, hüdrograafia- ja õppelaevad, kala- ja tulelaevad ning tänapäeval üha enam levinud lõbusõidulaevadki. Ehk raamat on nagu laevade lugu läbi aegade – kui esialgu olid merel seilavate laevade tüübierinevused väikesed, siis sajandite jooksul on eriotstarbeliste laevade arv suurenenud.

Ning nendesamade Eesti praeguse aja popimate laevadegi ehk Kajsamoori, Hoppeti ja Jõmmu kohta leiab raamatust mõnusaid lisateadmisi, mis ajalehelugudesse mahtuma ei kipu.

Raamatu autorid on suutnud hulga mereajaloolaste, merekirjanike ja - ajakirjanike tööd köita kaasakiskuvaks lugudekimbuks. Ehk teisisõnu - "101 Eesti laeva" on mõnus teos kõigile, kes veekogudel või ka muuseumites laevu on silmanud ning nende kohta rohkem teada tahavad. Üheskoos uudistamist ja ka rõõmsat äratundmist jätkub siin nii suurtele kui väikestele.