KUNSTIKOGUJA: Matti Milius oli üks suuremaid Eesti nüüdisaegse kunsti kogujaid, kes näitustest ja maalidest mõtles ja rääkis kuni surmani.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
4. juuni 2015, 07:00

Taevaseid kunstielamusi: suri legendaarne Matti Milius (5)

Ööl vastu kolmapäeva suri Tartu ülikooli kliinikumi õendushoolduse osakonnas ravil viibinud legendaarne kunstikoguja Matti Milius.

69aastase Matti Miliuse tervis sai ränga hoobi, kui ta eelmise aasta detsembri lõpul toimunud tulekahju ajal leekide eest pääsemiseks Tartus asuva sotsiaalmaja teise korruse aknast alla hüppas.

Kunstikoguja vigastas oma selgroogu ning sestpeale polnud temast enam omal jalal liikujat. Viimased kuud lamas ta õendushoolduse osakonnas hingamisaparaadi all.

Õhtuleht käis Miliusel külas jaanuaris. Kunstikoguja oli pärast operatsioone poole kõhnemaks jäänud ja jõuetu, kuid viskas talle omasel moel nalja. "Loodetavasti lähevad mul nüüd ka tüdrukud poole nooremaks." Just sellise rõõmsameelse ja alati naerul näoga Tartu vaimuna teda sõbrad ka mäletavad.

Miliust pikki aastaid tundnud kunstnik Lola Liivat ütleb, et Milius oli palju sügavam, kui tema käitumisest ja olekust välja võis paista. "Jah, ta suples omal ajal ülikooli raamatukogu esises purskkaevus trussikute väel, aga see oli happening. Matti ei olnud ainult kunstiinimene. Tänu temale lugesin läbi nii mõnegi väliskirjaniku. Ta toimetas ja organiseeris kogu aeg, jõudumööda peaaegu lõpuni välja. Ta võis kohati lolligi mängida, aga tänu temale pääsesin KGBst, mida oma loomingu tõttu kartsin nagu tuld," räägib Liivat. Kunstnik ütleb, et Miliuses oli kogu oma välise oleku kõrval nii tõsidust kui ka härrasmehelikkust.

Mis seal salata, viimasel paaril aastal hakkas Miliuse elu veidi rööpast välja kiskuma. Üks kunstikoguja kauaaegne luuletajast sõber ütles hiljuti, et ei käi temaga enam läbi. Ka Puiestee tänava sotsiaalmaja elanikel oli legendaarsest mehest rääkida nii mõnigi halenaljakas lugu. Aga see ei vähenda karvavõrdki legendi panust Eesti kunstiellu.

Milius ütles aasta algul siinkirjutajale, et tahab organiseerida enne oma juubelit veel ühe näituse.

Milius oleks koos sõprade ja lähedastega oma 70. sünnipäeva pidanud 10. novembril.