TAAS KOLLEEGIDE EES: Eri Klas oli Estonia hooaja lõpetamisel toeks võtnud kepi, kuid siiski optimismi täis.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
4. juuni 2015, 07:00

Kukkumisest toibunud Eri Klas: "Ma nüüd jään. Ja loodetavasti kauaks!" (27)

"Täna olen ma üle pika aja nii suure rahvahulga ees. Ja ma olen nii õnnelik, et seisan oma teatri ees! Olge te tänatud, et te mind veel meeles peate," sõnas, pisarad silmas, rahvusooperi Estonia nõukogu esimees Eri Klas eile koduteatris kolleegide ees seistes 109. hooaja lõpukoosolekul.

"Aasta algas väga ilusti, mu naisel oli sünnipäev ja tal oli väike unistus, et me sõidaksime Pariisi ning läheksime sünnipäeva tähistama restorani Maxim. Otsustatud, tehtud. Et paraku oli sel ajal Pariisis surum-burum, kõikvõimalikud poliitilised väljaastumised, siis võttis meid vastu inimtühi restoran. Meid pandi istuma, viis kelnerit olid meid teenindamas ning ühtegi teist inimest saalis polnudki. Kahekesi me seal olimegi. Pidasime pidu, kuigi natuke kurvavõitu see sai," meenutas Klas muigega kolleegide ees nii talle kui ka abikaasale saatuslikult alanud aastat.

"Pärast seda sõitsime Tallinna tagasi, läbi Helsingi. Helsingis lennukist maha astudes Ariel libises, kukkus ja murdis mõlemad jalaluud. Mina pidin sõitma edasi Hispaaniasse ja sealt naastes kukkusin ka mina. Paraku palju kehvemini: kukkusin peaga vastu kivi ja mind viidi keskhaiglasse, kus ma lamasin kaks kuud, pärast seda olen ma ühe kuu kodus olnud. Tänu minu paranenud naisele, kes on minuga nii palju vaeva näinud, seisan ma jälle oma teatri ees. Olge te tänatud, et olete mind meeles pidanud. Ma nüüd jään. Ja loodetavasti kauaks. Ja terveks," lõpetas Klas tänukõne talle omase huumori ja optimismiga.

"Soovin teile edukat uut hooaega ja elan teile jätkuvalt kaasa, sest ma olen siin teatris olnud üle viiekümne aasta," tuletas Klas meelde. Hooaja lõpukoosolekule kogunenud kolleegid tervitasid Klasi püsti tõustes pika aplausiga.

Rahvusooperi Estonia peadirektor ütles lõppenud hooajale tagasi vaadates, et ühte ja kõige olulisemat sündmust ära märkides peaks ta kindlasti tooma välja mõne lavastuse. "Aga ma arvan, et emotsionaalselt oli mulle kõige olulisem teatripäeva gala. Me nägime sellega tohutult vaeva, mul oli tohutult hea meel, et kõik me selle auväärse seltskonna siia lavale saime."

Teine värske emotsioon oli Paul Hindemithi ooper "Cardillac". "Ja kolmas emotsioon, et Eri (Klas – toim) on meie juures tagasi! Kuigi tegelikult ta pole ära olnudki, sest ma olin temaga pidevalt haiglas kaasas. Eri on väga värske ja kõik on kõige paremas korras," vaatas lootusrikkalt tulevikku ka peadirektor Aivar Mäe, kes koos riigikogu kultuurikomisjoni esimehe ja värske Estonia nõukogu liikme Laine Randjärvega jagas välja teatri hooaja lõpukoosolekul kolleegipreemiad üheksas kategoorias.