PIDU TÄIES HOOS: Armin van Buureni muusikat nautinud kontserdikülastajad ei osanud oodatagi, et nad toreda õhtu hüvanguks oma nutitelefonidest ilma peavad jääma.Foto: Facebook.com/monstermusic.ee
Krimi
4. juuni 2015, 16:45

MASSILINE NUTITELEFONIDE VARGUS ARMIN VAN BUURENI KONTSERDIL: oma telefonist võis ilma jääda mitukümmend muusikasõpra (80)

Nii mõnedki 29. mail Tallinna lauluväljakul esinenud tantsumuusika superstaarile Armin van Buurenile rõõmsalt kaasa elanud inimesed said kontserdist negatiivse mälestuse, kui avastasid oma taskut kombates või käekotti vaadates, et nende nutikas kaaslane on pikanäpumeeste saagiks langenud.

Kui Ida-Harju politseijaoskonna menetlusteenistuse vanem Veronika Ehrenbusch kinnitab, et politsei poole on pöördunud paarkümmend kontserdikülastajat, kelle mobiiltelefon ürituse ajal varastati, siis varguse ohvriks langenud neidude sõnul võis sama saatus tabada kordades suuremat arvu Armin van Buureni fänne.

"Hakkasime kell 00.30 ära minema ja mu sõbranna tegi värava taga koti lahti ja küsis hämmeldunult, et kus meie telefonid on. Läksime seal seisnud politseiauto juurde, kust öeldi meile, et "siin on neid jah massiliselt võetud" ja kästi meil kaardid kinni panna ning avaldused kirjutada. Mul läks 550 eurot magama, " rääkis iPhone 5-st ilma jäänud Kariina nukralt.

Neiu lisas, et teda paneb imestama politseinike suhtumine varastatud telefonide otsimisse. "Üks mu tuttav leidis iCloudist oma telefoni asukoha ja helistas politseisse, kust talle öeldi, et politseinikud ei hakka kellegi uste taga käima ja neid telefone kokku korjama. "Täiesti haige ju! Tegelikult nad peaks ju jälgi ajama või mis nende töö on siis," imestas Kariina.

Alles pool aastat tagasi detsembris uue nutitelefoni ostnud Triin rääkis, et avastas oma Samsung Galaxy Alpha kadumise 40 minutit pärast seda, kui hakkas kontserdilt koju sõitma. Järgmisel hommikul võttis Triinuga ühendust tüdruk, kes oli tema telefoni kaaned koos seal sees olnud dokumentidega lauluväljakult maast vedelemast leidnud. "Selle tüdruku sõbrannal jäid veel omakorda kolm sõbrannat telefonist ilma. Seega see varguste arv võib olla mega suur," nentis Triin.

Triinul on kõige rohkem kahju telefoni jäänud kontaktidest ja piltidest. "Muidugi ma loodan, et saan selle tagasi, aga olen veendunud, et ei saa. Kes see mulle seda ikka otsib?"

Tegemist võis olla organiseeritud kuritegeliku grupiga

"Loomulikult soovitame kõigil, kes varguse ohvriks langesid, esitada politseile vastavasisuline avaldus ning seda saab teha nii internetis kui ka jaoskonda kohale tulles," ütles Veronika Ehrenbusch ja lisas, et hetkel töötab politsei aktiivselt selle nimel, et telefonid varastanud inimesed üles leida. "Esialgse info põhjal on alust arvata, et tegemist oli organiseeritud grupi või gruppidega ning hetkel tegeleme selle versiooni kontrollimisega.“

Politsei paneb inimestele südamele, et kasutatud telefoni ostes veenduksid nad täielikult, et müüdav pole varastatud. Kahtlusi peaks äratama see, kui telefoni müüakse turu keskmisest märksa odavama hinnaga, müüja ei suuda veenvalt selgitada, kust, millal ja mis hinnaga ta mobiili ostis ning telefoniga ei tule kaasa näiteks laadijat või muid esemeid, mis uue seadme ostuga kaasnevad.

Varastatud asju ostes toetatakse kuritegevust ja sellega antakse varastele selge signaal, et nad saavad ebaausal teel omandatud asjad maha müüja ning see omakorda ajendab neid jälle vargile minema. Lõpuks võib varastatud telefoni ostnud inimene jääda ilma nii oma mobiilist kui ka rahast, sest politseil on õigus varastatud asi eelmisele omanikule tagastada.

Et avalikul üritusel mitte mobiilivarga ohvriks langeda, tasub oma telefon hoida rinnataskus ning hea oleks, kui see tasku käiks lukus.