MÕISTATUSLIK BLUUSITAAT: B. B. King (1925–2015) oli tuntud arvukate järeltulijate poolest, kuid ükski neist ei pruugi tema ihuvili olla.Foto: Reuters/Scanpix/CHRIS KLEPONIS
Inimesed
2. juuni 2015, 07:00

Kas 15 lapse isa B. B. King oli tegelikult viljatu?

Laupäeval sängitati Mississippi osariigis Indianola väikelinnas mulda bluusikuningas B. B. King. Üle nädala kestnud mälestus­ürituste pühalikkust varjutab Kingi järeltulijate kohtuvõitlus tema varanduse nimel. Ent kas 15 last omaks võtnud bluusi­staaril üldse oligi bioloogilisi järeltulijaid?

14. mail 89 aasta vanuses surnud Kingiga tuli hüvasti jätma sadu leinalisi. Bluusikuningal oli sargas seljas lilla atlass-särk ja lilleline smokingipintsak. Temast kummalgi pool lamas must Gibsoni kitarr, keda ta hüüdis Lucille’iks. Matusetseremoonial Bell Grove’i baptistikirikus bluusi­kuninga nime kandval tänaval loeti ette USA presidendi Barack Obama järelehüüe. "B. B. võib olla surnud, kuid tema särin jääb igaveseks meiega," kirjutas riigipea. "Ja täna õhtul algab taevas üks vinge bluusitinistamine."

King maeti just nii, nagu ta oli laulnud oma viimase stuudioalbumi avaloos, oma lemmiku Blind Lemon Jeffersoni palas "See That My Grave Is Kept Clean" ("Vaadake, et mu haud hoitaks puhas"). Bluusikuningas soovis kaht valget hobust, hõbelabidaga kaevatud hauda ning haudalangetamist kuldse ketiga. Kuid kaunis ja liigutav tseremoonia ei suuda varjutada Kingi järeltulijate kismat tema varanduse pärast.

Kaks tütart: "Isa mürgitati!"

Kümme päeva pärast Kingi surma esitasid tema tütred Karen Williams ja Patty King kirjaliku tunnistuse, milles väljendavad veendumust, et nende isa tapeti. Skandaali juured ulatuvad The Guardiani teatel eelmisse aastasse, kui viis Kingi järeltulijat nõudsid, et kohus annaks neile isa rahaasjade üle rohkem võimu. Nad ei usaldanud enam muusiku kauast mänedžeri LaVerne Toneyt, kel olid volitused Kingi rahaasjade ja ravi korraldamiseks. Kuid kaks iseseisvat uurimist ei leidnud Kingi ravis midagi kahtlast ja bluusikuulsuse võsukesed jäid pika ninaga.

Koroneri sõnul suri aastakümneid suhkruhaigust põdenud King mitme väikse insuldi tagajärjel. Kuid Karen ja Patty on veendunud, et Toney mürgitas nende isa. "Olen täiesti kindel, et see on täiesti vale," ütleb Kingi biograaf Charles Sawyer reedese surnuvalve ajal The Guardiani reporterile. "LaVerne Toneyl olid B. B. Kingilt volitused, sest ta usaldas teda nii, nagu ta üldse suutis kedagi usaldada."

Biograaf: King ei saanudki lapsi

King pühendas autobiograafia oma lastele, kelle nimesid annab üles lugeda: Shirley Ann, Patty, Ruby, Rita, Michele, Claudette, Riletta, Karen, Suur Barbara, Väike Barbara, Gloria, Robert, Willie, Leonard ja Riley juunior (Riley oli muusiku õige nimi). Aastas mitusada kontserti andnud staar tutvus paljude naistega. Tal oli Sawyeri sõnul kombeks öelda: "Kui naine on rase ja ta ütleb, et sina oled isa, jääb sul küsida vaid: "On see võimalik?" Ja kui see on võimalik, on laps sinu jagu." Nii oli Kingil ametlikult 15 bioloogilist ja lapsendatud last 15 naiselt, kellest ükski polnud tema seaduslik kaasa. Neli järeltulijat on praeguseks surnud.

Ent Sawyeri kinnitusel rääkis bluusilegend talle veel midagi. King ja tema teine abikaasa Sue ei saanud lapsi. Lastetuks oli jäänud ka muusiku esimene abielu. Kui staar tegi viljakustesti, sai ta teada, et tal napib spermatosoide ning seega ei suuda ta naisi viljastada. Sawyeri biograafias "The Arrival of BB King", mis praeguseks on läbi müüdud, on see episood must valgel kirjas. Raamat ilmus Kingi heakskiidul. Muusik oli käsikirja läbi lugenud ning oleks võinud selle väite lasta välja võtta. Kuid ta ei teinud seda.

Üks praegustest õigusenõudjatest, Patty King, istus uimastitega hangeldamise eest aastaid vangis. Mitte kõik poolõed ja -vennad pole temaga mestis. "Lambakarjas on alati mõni kärnane lammas – kuigi ma ei taha nende kohta niimoodi öelda," märkis Patty vend William reedel The Guardianile. "Vahel sünnib südamevalust midagi inetut. Ja ma usun, et olles isa kaotamise pärast vihased, läksid nad [Patty ja Karen] liiale." William manitseb üldsust, et see ei arvaks tema õdedest halba. "Nad pole üldse sellised. Aga vahel ei osata end väljendada ja karatakse lähima inimese kallale. Ja nemad ründasid vale inimest."

B. B. Kingi advokaat on veendunud, et tütred protsessivad rahahimust. "Ma arvan, et lastele ja lapse­lastele ei meeldi, et ta jättis neile 3000 või 5000 dollarit ning ülejäänu jäi võsukeste hariduse jaoks," ütles Brent Bryson New York Daily Newsile. Advokaadi sõnul rajas King usaldusfondi, millest makstakse tema järeltulijate haridus- ja muid kulusid. Bryson eitab kuuldusi, nagu olnuks Kingi varandus 20–30 miljonit dollarit. Jutt olevat pigem mõnest miljonist.