Tõnis ErilaidFoto: Kalev Lilleorg
Blogid
1. juuni 2015, 07:00

Kuidas Pärnust tulnud rong kraavi kihutas

Pärnust Tallinna sõitev reisirong oli paar kilomeetrit Kõnnu jaamast edasi jõudnud, kui sirgel teelõigul kõlas raksatus ja kolm vagunit koos pakivaguniga küljeli kraavi paiskusid. Veel üks vagun ja veduri tender jooksid rööbastelt maha, kuid jäid püsti. Kraav oli õnneks vaid meeter-poolteist sügav ja sõitjad pääsesid küljeli vagunitest omal jõul välja.

Esimesena jõudis 1. juunil 1940. aastal kell 7.12 juhtunud õnnetusest teate veel samal päeval trükkida Uudisleht. Et sõnum karmim oleks, liideti sellega teinegi õnnetus samal päeval – kell 7.35 jäi Haapsalust Tallinna tulnud rongi alla ja sai surma vanem naine. Ta oli Tondil elektrirongi peale jooksnud ja ei pannud tähele teiselt poolt lähenevat reisirongi.

Pärnust Tallinna tulnud rong oli küll 150 meetrit rööpaid üles kündnud ja purunenud vagunite fotod olid järgmise päeva ajalehtedes jubedad vaadata, kuid vagunid olid peaaegu tühjad – rongis oli vaid poolsada sõitjat – ja seetõttu oli kannatanuid vähe. Tallinna haiglasse toodi osalt sõiduautoga, osalt Türilt välja sõitnud abirongiga vaid neli inimest. Klaasikildudega kergemalt kriimustatud inimestele andis koha peal abi rongis juhuse kombel sõitnud Pärnu linnahaigla velsker. Poolsada kohale toodud töölist suutsid rongiliikluse juba samaks õhtuks taastada.