ILMA KITARRITA: Kitarri pole Loop naljalt enam kätte võtnud, pigem asjatab ta oma Laulasmaa kodus muruniidukiga. "Siin peenraid ei kaeva, maa on liivane, aga niidan muru," kõneleb Loop reipalt, et maaelu passib talle hästi.Foto: Arno Saar
Inimesed
30. mai 2015, 07:00

Ohtrad fännikirjad panid homme 85. sünnipäeva tähistava muusiku pereelu proovile

Uno Loop: "Pruudi­pakkumisi oli küll ja küll, aga ma ei vastanud neile!" (15)

"Mul on praegugi hunnik kirju järel, mis mulle tollal saadeti," muheleb Eesti estraadilaulu elav legend ja kitarrimuusika grand old man Uno Loop, kes artistielu hiilge­aegadel austajate kirjadega üle ujutati. Kõik kirjad ei olnud aga fännide tänu- ja lugupidamisavaldused. Leidus neidki, kus agar neiu lauljale kaasaks kippuks.

"Pruudipakkumisi oli küll ja küll, aga ma ei vastanud neile," lausub Uno Loop muiates. "Te võite ette kujutada, mida perekond selliste pruudipakkumiste peale mõtles," tõdeb Loop, et abikaasa Ainole sellised fännitaride tundeavaldused kerged taluda ei olnud. "Aga ma jätsin igasugused lähenemiskatsed tähele panemata," poetab Loop, kes ka kõikidele kirjadele vastama ei kippunud. "Astusin tagasi. Enesekaitseks. Õnneks ei olnud sel ajal nii, et fännid artiste kiusaksid."

Samuti käis ta toona väga harva seltskonnaüritustel, sest need talle lihtsalt ei meeldinud. "Ma isegi ei olnud seltskondlik!" naerab Loop ja seletab, et talle ei istunud sellistel üritustel peetavad pinnapealsed vestlused. "Alguses tundus see kõik põnev, aga ei olnud seda üldse! Eks ma mõtlesin ka, et see kõik kuulub palga juurde. Ei-sõna ütlemine oli mulle raske ja eks pakkumised olid teinekord ka ahvatlevad. Kõhklusi oli mul palju."

"Lavastusega pandi justkui punkt minu elule."

Lavatähe elule on Loop ohtralt lõivu maksnud. Tal oli õige kahju õhtuti pere juurest kontserti andma tuisata, selle asemel et koos aega veeta. Kas või lähedastega üheskoos rahulikult telekat vaadata. "Just õhtuti tulid telekast põnevad spordiülekanded, aga ma ei saanud neidki vaadata," ütleb Loop naerdes ja lisab, et kodus sai üldse väga vähe olla.

Ehkki Aino ja Uno Loobi abielu on pikalt – ligi 60 aastat – püsinud, oli perel laulja pööraseid artistiaastaid, sinna kuuluvaid kirglikke fännitare, kirjade virnu ning ringreise keeruline taluda. Et muusikuelu pole abielule kuigi soodne pinnas, taipasid tema austajannadki: "Paljud naised poleks tahtnudki minuga elada, nad tahtsid minuga lühikest aega olla." Just andunud fännitaride pärast on Loobid pika kooselu jooksul lahutusplaanegi pidanud, kuid mitte neid teoks teinud.

"Olid ajad!" hüüatab omaaegne lavatäht. "Praegu muidugi ülehinnatakse minevikku kõvasti, aga võib-olla mõtlen ma nii selle pärast, et ma ei ole enam elu parimas vormis." Mineviku arutust ülistamisest kõneldes peab Loop silmas ka Rakvere teatri mullust lavastust "Uno Bossa ehk Uno Loobi seitse elu", mille esietenduse järel ta tunnistas, et sai mitu korda südamest naerda, kuid samas oli tal ka pisut õudne tunne.

"See lavastus viis mu mõtted tagasi sellesse aega, kus ma olin tipus, aga saalis istudes oli ka tunne, et oled justkui iseenda matustel, olin nagu surnukirstus," mõtiskleb ta. "Mulle tundus, et teised inimesed tõmbavad mu elule joone alla. Paistab, et teatriinimeste idee toimib ja eks mu elu siis oligi selline. Seal oli palju elulist ning see polnud läbilõige mitte ainult minu elust, vaid artisti elust üldse. Aga selle lavastusega pandi justkui punkt minu elule ja see natuke häiris mind."

Puugihammustus rikkus tervise ja võttis hääle

Kitarri pole Loop naljalt enam kätte võtnud, pigem asjatab ta oma Laulasmaa kodus muruniidukiga. "Siin peenraid ei kaeva, maa on liivane, aga niidan muru," kõneleb Loop reipalt, et maaelu passib talle hästi. "Olen ju maakasvatusega laps!" Pealegi mõjub Laulasmaa-elu soodsalt muusiku tervisele, mida ta oma jõu ja arstide abiga joonel püüab hoida.

"Kõik need tervisehädad said alguse ühest puugihammustusest, mida ma aga algul kahjuks tähelegi ei pannud," kõneleb Loop, et puukborellioos pani talle paraja põntsu ning sai saatuslikuks tema lauljakarjäärilegi. "Ma ei saanud enam laval liikuda ja olla. Mul kadus hääl – vahel oli, vahel ei olnud. Nüüd on nii, et vahel on parem, vahel halvem."

Tervise pärast ei saa Loop ka kuidagiviisi vastu võtta kutset taas Austraaliasse esinema minna. "Esinesin seal eestlastele mõned aastad tagasi, nad kutsusid mind tagasi, aga tervislikel põhjustel ei saa minna," ohkab Loop, kelle viimane avalik esinemine oli möödunud jõulude ajal ETV saates "Tuled akendes". Toona võttis ta kitarri kätte pärast nelja aasta pikkust pausi. Seda, millal ta jälle kitarri saatel laulab, Loop öelda ei taha. Pigem kibeleb ta aiatöid tegema: "Teen võimalikult palju füüsilist tööd. See mõjub mulle hästi."