SEAB ELU OHTU: Noor mees jäädvustamas end keset tormi Beiruti ranna­promenaadil.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
30. mai 2015, 07:00

ELUOHTLIK: selfimaania ajab surma (8)

Selfide ehk iseendast fotode tegemisest on saanud nüüdisaegne moehaigus või isegi maania. Kuna tavapildid enam kedagi ei köida, siis püüavad paljud entusiastid midagi uut ja enneolematut välja mõelda, et teisi üle trumbata ja endale suuremat tähelepanu võita. Nii ongi selfide tegemine muutunud paljudel juhtudel eluohtlikuks tegevuseks. 

Lõbusa, ebahariliku või šokeeriva foto saamiseks on järjest rohkem inimesi valmis eksperimenteerima ja isegi omaenda eluga riskeerima.

Mõned teadlased on selfisõltuvust seostanud vaimsete või muude haiguslike häiretega ja nimetanud seda selfimaaniaks. Ameeriklased on selfimaanias avastanud vähemalt viis vaimset kõrvalekallet ning sellele obsessiiv-kompulsiivsele häirele on pandud ka nimi – selfitis. Leidub neidki, kes peavad selfisõltuvust skisofreenia alaliigiks, mida tuleb ravida.

Ühe teooria järgi eristatakse selfimaanias näiteks kolme tasandit: episoodiline (inimene pildistab end vähem kui kolm korda päevas ja ei postita fotosid sotsiaalvõrgustikesse), intensiivne (inimene pildistab end vähemalt kolm korda päevas ja paneb pildid internetti üles) ja krooniline (inimene pildistab end üle kuue korra päevas ja tal on ülim vajadus neid pilte teistega jagada).

Nii on inimesed imepärase ja eriskummalise selfi nimel valmis ronima kõrge mäe tippu, astuma ohtlikule kaljuservale, turnima kümnekorruselise maja katusel, poseerima verejanuliste kiskjatega. Ja kõiki neid inimesi innustab seda tegema üksainus mõte: "Mina ei saa ju kõigist teistest kehvem olla."

Nõnda on selfide tegemisest üha enam saamas eluohtlik hobi, mis võib lõppeda surma või õnnelikumal juhul raske vigastusega. Seejuures näitab selfisurmade arv kasvutendentsi. Viimastel nädalatel ongi maailmas toimunud erakordselt palju juhtumeid, kus fotohuvilised on üheainsa kaadri nimel teinud oma eluga lõpparve.

Kummikuul otse pähe

Kui Moskvas elav 21aastane Veronika Tsvetkova leidis ööl vastu 21. maid Jessenini bulvaril asuvast kaubanduskeskusest turvamehe 9 mm traumaatilise püstoli IŽ-79-9T Makarõtš, tuli ta mõttele relvaga poseerida ja vahva militaristlik pilt teha. Selfi tegemisel kasutatud relv on tegelikult gaasipüstol, kuid ta võib tulistada ka kummikuulidega.

Veronika tüdines umbes kell kaks öösel raamatupidamispaberite täitmisest ja hakkas telefoniga lollitama. Ta võttis ühte kätte mobiiltelefoni ja hoidis teises käes olevat püstolit oma parempoolse oimukoha juures. Samal hetkel, kui ta vajutas telefoninuppu pildi tegemiseks, vajutas ta kogemata ka päästikule ja tulistas endale kuuli otse pähe. Kiirabi toimetas peahaavaga neiu haiglasse reanimatsiooni ja tema seisundit hinnati kriitiliseks. Eile andsid arstid talle siiski elulootust.

Surm pärast vabalangemist

Ida-Siberis Hakassias mägedevahelises orus asuvas Abaza linnas sai mäelt kukkunud 16aastane nooruk surma. Juurdluse käigus selgus, et Arbatõ külas elanud kaks koolipoissi sõitsid 20. mail mopeediga spetsiaalselt Abaza linna, et fotografeerida ennast 147 meetri kõrguse Tšalpani mäe tipul. Eesmärk oli teha unustamatud kaadrid, et hiljem nendega sõprade ja tuttavate ees uhkustada.

Parema rakursi saavutamiseks ronisid poisid järjest kõrgemale, kus korraldasid fotosessiooni. Kui pärast fotode tegemist alustati tagasiteed, komistas üks teismelistest järsul kaljuserval ja kukkus suurelt kõrguselt alla mäejalamile. Kümnenda klassi poiss suri saadud kehavigastustesse kohapeal. Tema sõber jäi ellu.

Surm tuletõrjeredelil

Peterburis Zaitsevi tänaval sai 17. mai õhtul kella 7 paiku surma 15aastane poiss, kes prantsatas alla viienda korruse kõrgusel asuvalt tuletõrjeredelilt. Tema sõprade jutu järgi oli noormees tahtnud redelil ennast fotografeerida ehk teha vapustav selfi.

Ühe versiooni põhjal olid kaks-kolm poissi kogunenud maja katusele ja otsustasid pärast fotode tegemist alla tulla mööda tuletõrjeredelit. Kuid 1950. aastatel ehitatud metallkonstruktsioon osutus liiga hapraks ja purunes nii, et 9. klassi poiss Semjon kukkus umbes 20 meetri kõrguselt maapinnale koos roostetanud redelitükkidega. Saadud vigastustesse suri teismeline kohapeal.

Surm betoonplaadi all

22. mail püüdis üks 15aastane noormees ronida Tšetšeenias Groznõi linnas Saihanovi tänaval aiamaad ümbritseva kõrge raudbetoontara otsa, et ebatavalises kohas vahva ja ainulaadne foto teha. Konstruktsioon paistis vaid pealtnäha vastupidav ja kapitaalne, kuid tegelikult ei pidanud nooruki raskusele vastu, mistõttu üks halvasti kinnitatud betoonplaat purunes.

Elektrilöök jõudis selfist ette

Rjazani oblastis Rõbnoje raudteejaama lähedal pidasid Rjazani 9. klassi õpilased 22. mail viimase koolikella puhul piknikku. Hilisõhtul suundusid mõned teismelised raudteesillale jalutama. Ühele poisile tuli äkkidee teha endast kõrgepingeliini kõrval muljetavaldav foto. Hoolimata kaaslaste keelitustest ronis ta selfi tegemiseks siiski sillal asuvale metallkonstruktsioonile, kus sai kontaktjuhtmelt elektrilöögi ja kukkus alla. Ta suri kiirabi­autos.

Selfi lõppes uppumisega

Nusa Lembongani saar asub Indoneesias Bali saare lähistel India ookeanis. Just siia oli koos kaheksa sõbraga tulnud puhkama 21aastane Singapuri kodanik Mohamed Aslam Bin Shahul, et tähistada Temaseki polütehnikumi lõpetamist. Ometi pidi temagi suure selfiarmastuse pärast elust loobuma.

21. mail püüdis mees ennast Sandy Bay Beachi plaažil asuval järsul kaljuserval pildistada, kui ootamatult tabas teda tugev ookeanilaine. "Ta ei suutnud kontrollida oma keha, kui võimas laine teda endasse haaras," teatas Nusa Penida politsei esindaja Gede Arianta. Mohamed kaotas tasakaalu, komistas ja kukkus kahe meetri kõrguselt vette. Kuna ta kaotas arvatavasti mõneks hetkeks orientatsiooni ja kõigele lisaks ei osanud ka ujuda, siis ookeani ta jäigi.

Imeline ellujäämine

Ka Ukrainas Lvivi oblastis püüdis üks tüdruk 17. mail teha endast pilti vaguni katusel, kuid tulemuseks olid põletushaavad 60–70%-l nahast. Arstide hinnangul võib tema ellujäämise liigitada imede valdkonda.

Selfi põhjustas elusalt põlemise

Rumeenias hukkus 18aastane Moldovast pärit kooliõpilane Anna Ursu, kes püüdis ennast efektselt pildistada elektriliinide all seisva rongi katusel. Selleks ronis Anna koos sõbratariga 8. mai pärastlõunal Ia?i linna raudteejaamas elektrirongi katusele, kuhu heitis selili ja alustas fotosessiooni. Ühel hetkel tõstis ta parema kaadri saamiseks ühe jala ülespoole ja puudutas sellega kogemata kõrgepinge all olevat elektriliini ning sai endale kerre 27 000 volti ja läks tulekerana põlema. Aasta noorem sõbratar paiskus plahvatuse tagajärjel rongi katuselt alla.

Haiglasse jõudmisel oli Annal enam kui 80% kehast põlenud ja tema siseorganid sellisel määral kahjustatud, et arstid ei suutnud ta elu päästa. Anna suri 30 tundi pärast õnnetust. Neiu sõbratar Victoria Corodan sai samuti põletushaavu, kuid vaid 5% ulatuses ja jäi ellu. Ta tunnistas haiglas antud usutluses ajakirjanikele, et nende eesmärk oli teha Facebooki ja Instagrami jaoks "ülim ehk ideaalne selfi", kuid nad ei osanud ette näha oma ettevõtmise ohtlikkust.

Surmajuhtumite arv kasvab kiiresti

Aprillis sai Itaalia mägedes surma 60aastane sakslane, kes selfit tehes libastus ja kukkus 200 meetri sügavusse kuristikku.

Aprillis hukkus 22aastane serblane Igor Kemeter, kui püüdis rongi ees joosta ja end samal ajal pildistada, kuid rong osutus temast kiiremaks.

Märtsis sai Kiievis surma 15aastane noormees, kui takerdus rongi katusel pilti tehes elektrijuhtmetesse.

Märtsis kukkus pärast Saratovi maja katusel toimunud fotosessioonil poolelioleva kõrg­elamu liftišahti 15aastane tüdruk ja hukkus.

Veebruaris kaotas Washingtoni osariigis elu mees, kes tegi oma pruudiga fotot raudteel, kui rong temast üle sõitis.

Jaanuaris otsustasid 20–22aastased India mehed Yakoob, Iqbal ja Afzal teha endist läheneva rongi taustal pilti, kuid ei jõudnud õigel ajal selle eest ära hüpata ja hukkusid.

Jaanuaris soovis 12aastane tüdruk pildistada end Moskva oblastis lahtisel aknal, kuid kaotas tasakaalu ja kukkus kaheksandalt korruselt alla.

Jaanuaris püüdis 18aastane USA elanik Oscar Reyes teha selfit vannitoas, kuid kukkus ja lõi pea vastu WC-potti nii õnnetult ära, et suri kohapeal.

Jaanuaris kukkus 21aastane lõuna-aafriklanna Cheynne Holloway Johannesburgi kaljult alla, kui tema noormees püstitas parajasti fotografeerimiseks statiivi.

Mullu novembris kukkus 23aastane poolatar Sylwia Rajchel selfit tehes Hispaanias Sevilla linnas Puente de Triana sillalt surnuks.

Mullu oktoobris uppus 18aastane tudeng Chezka Agas grupiselfi tegemise ajal Filipiinidel, kui tugev laine ta merre paiskas.

Mullu augustis tulistas Mehhiko 21aastane mees Oscar Otero Aguilar end surnuks, kui poseeris mobiiltelefoni ees laetud relvaga.

Mullu augustis hukkus Portugalis Poola abielupaar Michał ja Hania Maćkowiak, kui selfi tegemiseks roniti ookeani kaldal asuvast piirdetarast üle, misjärel ei suudetud enam jalul seista ja kukuti sajameetriselt kaljult alla.

Mullu juulis soovis 13aastane mehhiklanna Karen Hern?ndez teha fotot El Tunali jõe kaldal, kuid kukkus vette ja uppus.

Mullu juunis sai 26aastane ameeriklanna Collette Moreno surma selfit tehes siis, kui põrkas autot juhtides kokku teise autoga.

Mullu mais põhjustas väikelennuki 29aastase piloodi Amritpal Singhi soov selfit teha õnnetuse, milles hukkus ka tema kaassõitja.

Mullu mais tahtis Puerto Rico räppar Ramón Gonz?lez, esinejanimega Jadiel teha endast pilti mootorratast juhtides, kuid ei saanud mootorratta valitsemisega hakkama, põrkas kokku vastu tulnud autoga ja suri haiglas.

Mullu aprillis hukkus liiklusõnnetuses 32aastane ameeriklanna Courtney Sanford, kui tegi autoroolis pilti ja postitas seda internetti.

Mullu aprillis ronis 17aastane venelanna Ksenja Ignatjeva sõpradele mulje avaldamiseks kõrge raudteesilla otsa, kuid kaotas tasakaalu ja kukkus elektriliinile.