KORD TUGANOV ALL JA PARS PEAL: Ja siis jälle vastupidi. Just neist kahest kangest mehest jutustab ka portreefilm «Aja meistrid».Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
29. mai 2015, 07:00

Nukufilmi näituse korraldajad: žanri suhtes me mingeid piiranguid ei teinud

"Jah, see on pisut napakas, samas ka riukaid täis üritus, mida võiks tingimisi ka näituseks pidada. Kunstinäitus," kirjeldab botaanikaaias avatud Nukufilmi töötajate kevadnäituse üks vedajaid Ene Mellow näituse ideed.

"Kui kell hakkas vaikselt kukkkuma, imestasin ma paljude inimeste puhul, miks sellised tööd ilmavalgust on näinud. Näiteks tõi meie kontoripoolelt üks näitsik kümnete viisi jämedast maavillasest lõngast kootud imeilusaid sooje kindaid. Need istusid ukse kohale moodustatud ornamendiks lausa vapustavalt!" räägib ta ühest eksponaadist.

Ene Mellow räägib sedagi, kuidas selline poolkiiksuga mõte üldse tekkis. "Juba südatalvel saatsime sõna ringi, et niisugune asi on tulemas ja hakaku kõik koduseid varasid üle vaatama, mida kõike kannataks rahvale silmailuks välja panna. Žanri suhtes me mingeid piiranguid ei teinud – tulgu mis tuleb. Mingist ajahetkest hakkaski meie pikk laud täituma. Üks huvitavam teos kui teine."

Nii läks näituse avapäevani välja. "Ja ma pole üldse kindel, et juba lõpp käes oleks. Rahvasaadik Hardi Volmergi ütles, et ta vaatas paar-kolm tööd välja, aga avamispäevaks oli ta need koju unustanud. Ka Riho Unt reetis, et tal on ühe monumentaalkompositsiooni tükid valmis lõigatud, millest hiljem pidi saama pink. Aga needki pole siia jõudnud. Küll aga jõudis meie banaanipaviljoni tema aiapink, millel allkirjaks kõnekas "Kaheksajalg"."

Hästi toredasti toimetas tema sõnul näiteks ühe kolleegi 80aastane ema, kes polnud iial värvipintslit käes hoidnud. "Võimsa tõuke sai ta kunagi televiisorist Mart Laari nähes ja memm hüüatanud seepeale: see on ju puhastverd öökull! Ja nii see pesuehtne öökull Laari allkirjaga lõuendile sattuski."

Pars ja Tuganov keral

Ühte kummalist laes rippuvat kera silmitseb hardunult soliidne naine. Võib ka mõista – kera otsas keerlevad kahekesi Elbert Tuganov, kes 1957. aastal Nukufilmile aluse pani ja alles mullu meie hulgast lahkunud nukufilmi tiitrisse jõudis kirjutada. See proua oli Ene Pars, Heino tütar.

See on naljakas kera: keereldes on kord Tuganov ees ja Pars taga, siis taas vastupidi. Eks nende elugi olnud samasugune. Nukud on tehtud Nukufilmi ateljees seitse aastat tagasi just neist kahest kangest mehest jutustavas portreefilmis "Aja meistrid", kus Tuganov ja Pars oma häälega räägivad. Nad istutas kerale Ene Pars.

"Nüüd on kõik muutunud kangesti südamelähedaseks," räägib suurmeistri tütar näituse avamisel.

"Kui keegi tahaks meie kunsti pärast näituse sulgemist ära osta, oleks see äärmiselt tore," arvab proua Mellow just äsja avastatud võimalust lahates.

"Aga järsku helisebki Nukufilmis mingil hetkel telefon ja see pakkumine tuleb?"