SAKSAMAA VANIM SÜNNITAJA: 55aastane Annegret tütar Leliaga 2005. aasta novembris.Foto: Corbis / Vida Press
Inimesed
28. mai 2015, 07:00

65AASTASENA NELIKUD SÜNNITANUD NAINE: "Nad näevad välja nagu väiksed haprad nukud." (25)

65aastane sakslanna Annegret Raunigk tõi eelmisel teisipäeval 26. rasedusnädalal ilmale nelikud – kolm poega ja tütre, kellest väikseim kaalus vai 655 grammi. "Meil seisab ees pikk teekond," tunnistas arst, kes peab kunstliku viljastamisega saadud lapse­kribalad tervisele turgutama.

Inglise ja vene keele õpetajal Annegret Rauningkil on 13 last viielt partnerilt. Tal on seitse lapselast. Kümme aastat tagasi šokeeris Annegret Saksamaad, tuues 55aastasena ilmale kunstliku viljastamisega sigitatud tütre Lelia. Ent see oli köömes võrreldes vapustusega, mille ta tekitas sel kevadel kogu maailma ajakirjanduses – 65aastane naine teatas, et ootab nelikuid.

Annegret tunnistas, et oli lasknud end kunstlikult viljastada, kasutades doonorite seemne- ja munarakke. Ta seletas, et tema üheksa-aastane tütar igatseb kangesti mängukaaslast. Kui ultraheliuuring näitas, et tulekul on nelikud, sai Annegret enda sõnul šoki. Kuid günekoloogi ettepanekut mõnest embrüost loobuda lükkas naine tagasi. "Ma ei usu, et mul probleeme tekib," ütles sakslanna, kelle vanim võsuke on 44aastane.

Tütretirts vajas juba lõikust

Eelmise teisipäeva hommikul veidi pärast kella 11 tulid nelikud ühes Berliini haiglas keisrilõike abil ilmale. Poisid said nimeks Dries, Bence ja Fjonn, tütar Neete. 26. rasedusnädalal sündinud beebid on imetillukesed: nad kaalusid 655–960 grammi ning lühim oli 30 ja pikim 35 sentimeetri pikkune. Kõige igerikum oli Neeta, kõige priskem Dries. Kõik neli peavad veel tükk aega kuvöösis kosuma.

"Nad näevad välja nagu väiksed haprad nukud," ütles Annegret Saksa telekanalile RTL, kellega tal on leping raseduse ja sünnituse kajastamiseks. "Nad on nii tillukesed, et nendega tuleb alles õppida korralikult ümber käima." Maailma vanima nelikute sünnitaja tervis on tema enda kinnitusel hea. "Küllap pääsen varsti haiglast välja."

Esimesena ilmale aidatud Neetat tuli arstidel juba opereerida, kuid ema sõnul on tütar ääretult visa hingega.

"Kui teha midagi, mis talle ei meeldi, tõstab ta kohe häält," seletab uhke ema. Professor Gerhard Jorch Magdeburgi ülikooli lastekliinikust tõdes Daily Maili teatel, et nii väiksed enneaegsed surevad tavaliselt esimesel elunädalal. Seega peaks kõige kriitilisem aeg möödas olema. Kuid arstid manitsevad, et isegi kui kõik beebid peaksid ellu jääma, võib neil tulla probleeme kopsude, soolte, silmade ja ajuga. "Meil seisab ees pikk teekond," ütles Annegreti beebide raviarst, meditsiiniprofessor Christof Dame teisipäeval RTLi saates. "See on ajajärk, kui lapsed peavad arengu nimel tunduvalt kaalus juurde võtma."

Noorena tahtis vaid ühtainsat last

Saksa arstid keeldusid Annegreti vanusele viidates talle uut kunstviljastamist tegemast. Samuti pole seal lubatud võõra munaraku viljastamine doonorspermaga. Kuid Ukrainas Kiievis täideti sakslanna kõik soovid. Üldsuse arvamusest, et nii eakas rase ei pruugi oma laste suurekskasvamist näha ning seega on rasedaks jäämine ebaeetiline, ei tee Annegret väljagi. "Ma arvan, et inimene peab ise otsustama. Teiste arvamust ei pea eriti kuulama." Noorena tahtis Annegret ühtainsat last. "Aga juhtub igasugu asju. Ma pole planeerija, olen üsna spontaanne." Ta on veendunud, et suudab suure pere emana ka nelja uustulnukaga hakkama saada.

Seni oli maailma vanima nelikute sünnitajana kirjas ameeriklanna Merryll Fudel. 1998. aastal maimukesed ilmale tuues oli ta 55aastane. Kolm kuud enne õiget aega sündinud nelikud olid tõsiste terviseprobleemidega. Tütar Brooke elas vaid kaheksa päeva. Kaks ülejäänud tütart Brianna ja Brittany andis ema adopteerimiseks ära. Ainsana jättis ta enda juurde poeg Dario, kuid nende asukohta pole ajakirjanikud suutnud tuvastada.

Maailma vanimaks sünnitajaks peetakse hindu Omkari Panwari, kes oli 2008. aastal kaksikuid ilmale tuues enda väitel 70aastane.