Jaak Joala (26. juuni 1950 Viljandi – 25. september 2014 Tallinn).Foto: Arno Saar
Inimesed
28. mai 2015, 07:00

Jaak Joala lapselaps Carmen laulab telelegendi saates avalikult esimest korda

Vahur Kersna: "Isegi Joalal ei õnnestunud oma lapselast laulmas kuulda!" (74)

"Eelkõige on minu jaoks tähtis näidata, kuidas kulges Jaagu elu ja saatus ning dokumenteerida tema jaoks olulised inimesed – Jaagu kõige lähedasemad. Teiste hulgas ainus lapselaps Carmen, kes laulab selles saates esimest korda avalikult. Isegi vanaisal ei õnnestunud teda laulmas kuulda," paljastab Vahur Kersna Jaak Joala sünniaastapäeval 26. juunil ETVs eetrisse jõudva kahetunnise saate tagamaid.

"Saates saab näha intervjuusid Jaak Joala abikaasa Maire ja esimese naise Dorisega. Värvikaks osutus ka vestlus Mariin Savolaga, kes hoolitses Jaagu eest viimastel aastatel. Muuseas, sama proua smugeldas omal ajal Jaagule Soomest nii lavatehnikat kui ka esinemisriideid, milles ta nägi välja nagu muinasjutuprints – kogu Venemaa imetles Jaagu kostüüme."

Juttu tuleb ka Jaagu minia Edith Jansonsiga ja Veera Rääbitsaga, kellest kujunes viimastel aastatel Jaagu n-ö pihiema. "Oli suur au, et minuga nõustus vestlema ka Aare Põder, üks vähestest lähedaseks jäänud sõpradest Jaagu lõpusirgel. Ja muidugi lapselaps Carmen," räägib Vahur.

"Ma ei söandanud esialgu Carmenilt laulmist paludagi, ehkki mõtlesin, et see oleks väga kihvt. Aga mõned asjad lihtsalt juhtuvad ning ühel hetkel tuli välja, et ta ise tõesti tahaks selles saates laulda."

19 intervjuud kolme päevaga

Kuidas õnnestus Vahuril saada rääkima inimesed, kes on seni olnud meedia suhtes äärmiselt ettevaatlikud, vältinud intervjuusid ja hoidnud Jaagu eraelu vaka all? "Ajakirjaniku suurim kapital on usaldus. Ma olen ju Kersna. Ja kellele sa veel räägid, kui mitte Kersnale?" selgitab teenekas telemees.

Koos kolleegidega vormistati teadaolevalt uus Eesti rekord: 19 intervjuud kolme päevaga! "Kolleegid ütlesid küll algul, et üle kolme pika intervjuu päevas on liiga palju." See oli päris raju! Aga saatus on mind taas kord hellitanud hea tiimiga. Televisioonis pole saade kunagi "minu", vaid alati "meie". Ja imed sünnivad ühisest panusest," selgitab telemees.

"Seoses saatega hingan ja elan praegu Jaak Joalat, olen ennast ülepeakaela tema lainele, et mitte öelda sagedustele viinud. Intervjueerimine ei ole seetõttu keeruline, on vaja vaid keskenduda, kuulata, kuidas allikas voolab ja lugeda esineja mõtteid," räägib Vahur oma töövõtetest. "Mina ei lähe intervjuud tegema oma kinnisideede ja jäiga kondikavaga, mulle on tähtis see, et inimene saab väljendada mõtteid, mis tema sees pulbitsevad," usub Vahur, et just selline lähenemine tekitab inimestes tema vastu usaldust.

"Ma tean, kes ma olen, mida ma olen teinud ja saavutanud. See, et Kersna on legend, on tema saatus, mitte privileeg ega aunimetus," selgitab ta.

Kersna korraldab Kadriorus saate ühisvaatamise

"26. juunil, Jaak Joala 65. sünniaastapäeval, tahame teha fännidele Kadriorus pargis saate ühisvaatamise ja kontserdi, kus esinevad Jaagule olulised muusikud. Inimesed võivad oma piknikukorvi kaasa võtta ja ennast vabalt tunda. Üritus on tasuta ja ma südamest loodan, et sellest tuleb üks väga mõnus olemine. Kuna ERR ütles, et neil on kahjuks näpud põhjas, siis mõtlesime, et äkki saame kuidagi ise hakkama!" räägib Kersna.

Kes laval esinevad, selgub lähiajal. "Läbirääkimised muusikutega alles käivad. Teretulnud on ka kõik vabatahtlikud, kes tunnevad, et võiks Jaaku kuidagi tänada ja meeles pidada ning on valmis korraldamisega aitama. Kas või näiteks torti küpsetama! Võtke minuga ühendust Facebookis raamatu "Ei jäta elamata" lehekülje kaudu. Häid asju ei tohi jätta tegemata!"