TÕESTI TAPETI? Bluusikuningas B. B. Kingi (1925–2015) tütred kahtlustavad, et nende põdur isa langes rahaahne mänedžeri ohvriks. Foto: Vida Press
Inimesed
27. mai 2015, 07:00

Ränk süüdistus: kas bluusi­kuningas B. B. King mürgitati?!

B. B. Kingi tütred on veendunud, et nende isa ei surnud loomulikku surma. Karen Williams ja Patty King usuvad, et bluusikuninga mürgitasid tema kauane mänedžer LaVerne Toney ja isiklik assistent Myron Johnson.

Eelmisel laupäeval kogunes 14. mail 89 aasta vanuses surnud B. B. Kingi kodulinnas Las Vegases tema mälestusteenistusele üle tuhande inimese.

Bluusikuulsus, kelle varandust hinnatakse viiele miljonile dollarile, andis kõrgele eale ja suhkruhaigusele vaatamata veel pool aastat tagasi kontserte ja tuuritas ringi. Kuid viimastel elukuudel sattus ta mitu korda haiglasse.

Kevadel tehti politseile väljakutse Kingi koju, sest tema kauane mänedžer LaVerne Toney ja tütar Patty King olid tema tervisliku seisundi üle vaieldes ägedalt tülli läinud. Kokku oli kirjut elu elanud Kingil 15 bioloogilist ja kasulast, kellest neli on nüüdseks surnud.

Mai algul selgus, et Kingi teine tütar Karen Williams kaebas Toney kohtusse, nõudes, et too loovutaks bluusikuninga rahaasjade juhtimise õiguse talle ja tema juristile. Toney oli Kingi äriasju ajanud 40 aastat.

2007. aastal määras bluusistaar mänedžeri oma testamenditäitjaks. Kuid Williamsi väitel takistas Toney sõpradel, nende seas maailmakuulsatel muusikutel Willie Nelsonil, Carlos Santanal ja Eric Claptonil, põdurat Kingi külastada.

Veel väitsid Karen ja tema jurist, et Toney on võtnud omaenda pereliikmeid Kingi palgale ning bluusimeistri arvetelt on kadunud üle miljoni dollari. Nende süüdistuse kohaselt polnud mänedžer ka Kingi tervise eest hoolitsenud.

Miks ei lubatud omakseid kadunukest vaatama?

Tookord ei võtnud kohus hagi menetlusse ja Toney jäi Kingi rahaasjade korraldajaks. Muusiku hooletussejätmisest ei leidnud ei politsei ega sotsiaalametnikud mingeid tõendeid. "Kaotasime lahingu, kuid sõda me kaotanud pole," kuulutas Karen ajakirjanikele. 14. mail suikus King oma Las Vegase kodus igavesele unele. Ajakirjanduse andmeil oli ta saanud mitu suhkruhaigusest tingitud insulti.

Nüüd väidavad Karen ja Patty, et Toney ja Kingi isiklik assistent Myron Johnson tegid nende isale lõpu peale. Kohtupabereis, mida tütarde advokaat esitles uudisteagentuurile Associated Press, süüdistavad Kingi järeltulijad Toneyt ja Johnsonit nende põdura isa mürgitamises.

Las Vegase politsei esindaja kinnitas, et bluusistaari surm on tõepoolest uurimise alla võetud. Ei Toney ega Johnson pole nõustunud süüdistust kommenteerima. Pühapäeval tehti B. B. Kingi palsameeritud surnukehale lahang. Analüüsitulemuste laekumine võtab Daily Maili teatel aega kuni kaheksa nädalat.

Karen ja Patty ning nende õed Rita Washington ja Barbara King Winfree ja vend Willie King, kes nimetavad end muusikakuulsuse perekonnanõukoguks, rääkisid oma kahtlustest esimest korda eelmisel neljapäeval.

Isa surnukeha nähes olid nad šokeeritud: papake ei näinud üldse enda moodi välja! Williams ja Patty King väitsid, et Toney ei lasknud neid nädal aega pärast isa surma teda vaatama. Samuti oli mänedžer keelanud neil sargas lamavast B. B. Kingist fotosid teha. " Pilt räägib enam kui tuhat sõna," nendib Patty King, näidates mobiiltelefonil perepilti laulja septembrikuiselt sünnipäevalt. "Isa armastas oma lapsi."

Mänedžer: "Härra King oleks šokeeritud."

B. B. Kingi testamenditäitja on 2007. aastast pärit volituse järgi endiselt Toney. Tema kinnitusel oli see muusiku soov. "Nemad teevad, mida tahavad," ütles ta Kingi perekonnanõukogu kohta. "Küllap tahavad ohje enda kätte haarata. Aga see polnud härra Kingi soov. Ta oleks šokeeritud."

Lahang ja uurimine ei takista võimude kinnitusel mälestusürituste jätkumist. Täna peaks Reutersi teatel toimuma matuserongkäik Memphises, kus B. B. King omal ajal kuulsaks sai. Seejärel liigub matuserong bluusimaanteeks kutsutud Route 61 mööda Kingi sünnipaika Indianolasse. Laupäeval peetakse selles Mississippi suudmeala väikelinnas bluusistaari matuseteenistus. Õhtul sängitatakse muusik temanimelise muuseumi aeda.