LAVALE LOODUD: Garibaldi Kivisalu töötas Estonia teatris tantsijana (see ülesvõte pärineb aastast 1944) ja hiljem Moemajas mannekeenina.Foto: Teatri- ja muusikamuuseum
Inimesed
27. mai 2015, 07:00

Georg Otsa elulooraamatu autor Kulle Raig meenutab kohtumist hiljuti lahkunud tantsija ja mannekeeni, Otsa sõbra Garibaldi Kivisaluga

"Garibaldi oli alati nii šikilt ja moodsalt riides!" (7)

"Kohtusin Garibaldi Kivisaluga, kui ma Otsast raamatut kirjutasin ning tema juures kodus külas käisin. See oli aastal 2002. Garibaldi oli juba siis haige," meenutab Otsa elulooraamatu "Saaremaa valss. Georg Otsa elu" autor Kulle Raig oma ühte ja ainsat kohtumist hiljuti meie seast 90aastasena lahkunud legendaarse Estonia teatri tantsija ja hilisema moemaja mannekeeni Garibaldi Kivisaluga, kes täna viimsele teele saadetakse. 

"Tal oli põses lausa auk ja ta ütles, et see on vähk. Nii et see oli justkui saatuse märk, et suured sõbrad – Garibaldi ja Georg – vähiga, väidetavalt põsekoopavähiga, siit ilmast läksid."

Raig ütleb, et mäletab selgelt seda, kui ta küsis Garibaldi käest otse selle kohta, mille vastu kõik huvi tunnevad. "Garibaldi vaatas mulle silma sisse ja ütles täpselt nii: "Me olime lähedased lapsepõlvest saadik. Aga ma pean teile ütlema – ta kasutas mind ära: Garibaldi, vii mu auto parandusse, tee seda, tee toda. Nii et Garibaldi sõnul oli Georg omamoodi isekas inimene. Võib-olla ta oleks jäänudki kooripoisiks ega saanud solistiks ja kuulsaks, kui ta poleks olnud teatud mõttes egoist," usub Georg Otsa eluga põhjalikult kokku puutunud Kulle Raig.

Rääkis väga ilusat eesti keelt

"Teine asi, mis tekitas Garibaldi arvates jutte Otsa võimalikust homoseksuaalsusest, oli see, et ta oli ilus mees, kelle järele jooksid ka balletipoisid. Nii ta mulle rääkis. Samas tean ma seda, et teda kiitsid väga ka balletitüdrukud. Nii et ta oli üleüldse väga osavõtlik ja abivalmis inimene."

Ennekõike tahtis Raig kirjutada raamatut ikkagi Otsast kui suurest kunstnikust ja lauljast. "Aga siiski ka kui inimesest ja tema eraelust. Seetõttu sain ma tutvuda ka Otsa KGB-toimikuga. Just see, mis puudutab kuulujutte homoseksuaalsusest: küllap selles hirmus paksus ­toimikus oleks selle kohta samuti märge olnud, sest homoseksuaalsus oli tollal ju kriminaalkurutegu – inimest oleks võinud sellega šantažeerida. Aga ma ei leidnud sellest paksust toimikust selle asja kohta mitte vähimatki vihjet ega rida."

Mis puutub Garibaldi homoseksuaalsusse, siis Raigi sõnul oli see Estonia teatris üldteada fakt. "Selles mõttes on eestlased olnud alati väga solidaarsed, et ma ei tea ühtegi juhust, kus oleks vastavatele organitele kaebamas ja ette kandmas käidud. Ma pole tõesti kuulnud."

Veel rõhutab Raig, et Garibaldi osutus selle ainsa kohtumise põhjal väga intelligentseks ja kenaks vestluspartneriks. Ta oskas ennast väga hästi väljendada, rääkis väga ilusat eesti keelt. "Samuti mäletan ma noore tüdrukuna veel seda, kui Garibaldi kuskil Tallinna tänaval mulle vastu tuli. Alati nii šikilt ja moodsalt riides. Sest ta oli ju pärast Estonia teatrist lahkumist moemaja mannekeen."

Peeter Simm: "Garibaldi ja Renars Kaupersi koostöö sujus suurepäraselt."

"Mind üllatas, kui hästi sobis võtete ajal Garibaldi ning läti laulja ja helilooja Renars Kaupersi koostöö," meenutab filmi "Georg" režissöör Peeter Simm, sest just Garibaldi oli Otsast kõneleva filmi "Georg" (2007) konsultandiks ja Renars Kaupersi mängitud Ceasari prototüübiks.

Simm meenutab, et Kaupersi filmi sattumine oli lausa müsteerium. "Ta oli ju tollal koos oma bändiga Brainstorm ülipopulaarne ja parajasti just Venemaal tuuritamas. Meie produtsent Ivo Felt helistas Kaupersile ja küsis, kas ta teab sellist Eesti lauljat nagu Georg Ots, et me tahaks talle selles filmis ühte rolli pakkuda."

Kaupers vastas, et ei hakka keerutama: pole seda nime iial kuulnudki. "Lubas samas välja uurida, kuidas bändi tuurigraafikud lähiajal välja näevad ja millalgi tagasi helistada. Kui Ivo telefon minuti pärast uuesti helises, oli teises otsas Kaupers ja teatas, et on otsekohe nõus. Et ta on just parajasti Peterburis hotellis ja nii kui ta toas ümber pööras ja aknast välja vaatas, nägi ta, kuidas mööda Neevat sõidab laev nimega Georg Ots."