Foto: TAIRO LUTTER
Inimesed
26. mai 2015, 07:00

Kuidas "kapo luuraja" ümber skandaalitseti

Eestis on ilmselt vähe neid inimesi, kes mäletavad Genrihh Dõssi, meest, kes ei lahkunud Eesti ajakirjanduse kaanelugudest mitu päeva 1996. aasta mais.

Laupäeval, 25. mail oli Eestis skandaalset mainet omav üks tollase Venemaa juhtivaid teleajakirjanikke Aleksandr Nevzorov oma saates teatanud, et kinni on peetud järjekordne Eesti spioon. Toosama Dõss. Ta imbunud Žirinovski liberaaldemokraatide sekka kapo ülesandel, saamaks vaba sissepääsu riigiduumasse rahvaesindajate jutte kuulama. Info eest pakutud 30 000 krooni. Genrihh Dõss, endine politseinik, leiti kähku.

Ajakirjanikele kinnitas ta, et ei ole mingi luuraja, Nevzorovit pole näinud ega talle intervjuud andnud ning kuigi ta tõepoolest jaanuaris Moskvas käis, polevat sealsed eriteenistused teda üle kuulanud. Mis küll tõsi – ta on liberaaldemokraatliku partei liige. Dõssi sõnul oli ta salaja Venemaale relvi vedanud ja sealt oopiumitooret toonud. Hiljem loetles küll ka kapo kaastöötajaid ja nendega seotud firmasid. Kapo eitas, et Dõss võiks olla nende hingekirjas ning lisas: nemad ülepea välisluurega ei tegele. Tallinnas Dõssi tutvusringkonda kuulunud inimesed rääkisid, et ta olevat teinud neile provokatsioonilisi ettepanekuid – laseme õhku (teise variandi järgi loobime hoonesse süütepudelid) kodakondsus- ja migratsiooniameti.