KOOS NII HEAS KUI KA HALVAS: Alicia ja John Nash 2002. aastal Oscarite jagamisel ning oma pulmapäeval. Foto: Reuters
Inimesed
26. mai 2015, 07:00

Piinatud geenius hukkus autoõnnetuses

Ameerikas hukkus autoõnnetuses 86aastane Nobeli majanduspreemia laureaat John Forbes Nash, keda Russell Crowe oli kehastanud filmis "Piinatud geenius". Koos Nashiga sai surma tema truu kaasa Alicia, kes oli skisofreenikust meest abielulahutusest hoolimata aastakümneid toetanud ja temaga 2001. aastal uuesti abiellunud.

Politsei teatel juhtus õnnetus laupäeva õhtupooliku kell 16.30 New Jersey Turnpike’il, mis on üks Ühendriikide tihedama liiklusega kiirteid. New Jersey Princetoni ülikooli õppejõud Nash ja tema abikaasa Alicia (82) sõitsid taksos vasakul sõidurajal lõuna poole. Vanapaar oli lennujaamast koduteel. Teisipäeval oli Norra kuningas Harald V andnud Oslos John Nashile ja tema kauasele kolleegile Louis Nirenbergile üle maineka Abeli matemaatika-preemia. Norra teaduste akadeemia oli määranud teadustandemile poole miljoni dollarise auhinna panuse eest mittelineaarsete osatuletistega diferentsiaalvõrrandite uurimises. Nashi ja tema paarimehe loodud analüüsimeetoditest on saanud nüüdisteaduse lahutamatu osa. Mõistagi oli ustav abikaasa Alicia Johniga sel elu tähtsündmusel kaasas.

Turvavööta vanapaar paiskus autost välja

NJ.comi teatel üritas taksojuht mööduda keskmisel sõidurajal olevast Chryslerist, kuid kaotas millegipärast auto üle kontrolli ning rammis piirdeaeda. Vanapaar paiskus taksost välja. Politsei teatel polnud ei Johnil ega Alicial turvavöö kinni. Kell 17.18 konstateeriti õnnetuspaigal nende surm. Taksojuht, 46aastane Tark Girgis, kelle väljasaamisega metallikänkraks moondunud sõidukist oli päästetöötajatel tükk tegu, viidi helikopteriga New Brunswicki haiglasse, kuid tema vigastused polnud eluohtlikud.

Lääne-Virginia osariigist pärit John Nash oli üks 1994. aasta Nobeli majanduspreemia laureaate. Järgmisel aastal asus ta vanemteadurina tööle maailmakuulsa Princetoni ülikooli matemaatikakateedris. Sealtsamast Princetonist 1950. aastal doktorikraadi saanud Nashi peeti karjääri algusaegadel maailma üheks paljutõotavamaks matemaatikuks. Matemaatika oli elektriinseneri ja õpetajanna poega köitnud poisist peale. Juba 20. eluaastates pani John aluse kaasaegsele mänguteooriale – otsuste tegemise matemaatikale. Princetonis ja Massachusettsi tehnikainstituudis kasvas tema tuntus veelgi. Viimases tutvus ta füüsikatudeng Alicia Larde’iga, kellega ta 1957. aastal abiellus.

Laiem üldsus teab John Nashi tänu Ron Howardi filmile "Piinatud geenius" (2001), mis kujutas tema võitlust paranoilise skisofreeniaga. Linateos, kus matemaatikakuulsust kehastas Austraalia filmistaar Russell Crowe, pälvis neli Oscarit, sealhulgas aasta parima filmi auhinna. Alicia osatäitjat Jennifer Connellyt tunnustati parima naiskõrvalosatäitja kuldmehikesega.

Hääled peas võtsid Johni üle võimust

Pikk, kõhn ja ekstsentriline Nash ning San Salvadorist pärit brünett Alicia moodustasid silmatorkava, kuid üksmeelse paari. Ent 1959. aasta hakul, kui Alicia oli lapseootele jäänud, hakkasid Johni peas võimutsema hääled, mis ei lasknud tal enam matemaatikateooriatele keskenduda. Nashi biograafia autor Sylvia

Nasar kirjeldas, kuidas John süüdistas üht kolleegi oma kabinetti tungimises ja ideede varguses. "Ta ei surnud, kuid tema elu, mis oli varem tulvil sära ja lootust, muutus põrgulikuks," vahendab The Guardian biograafi sõnu. Kui Chicago ülikool pakkus Johnile kateedrijuhataja ametiposti, ütles too kõrgest tunnustusest ära: tal oli plaanis saada hoopis Antarktika keisriks.

Alicia lasi mehe mitu korda sundravile viia. See lõi nende suhetesse kiilu ning 1962. aastal lasid nad abielu lahutada. Ometi jätkas Alicia, kes selleks ajaks töötas arvutiprogrammeerijana, haige eksabikaasa rahalist toetamist. 1970. aastate lõpul hakkasid skisofreenia sümptomid viimaks taanduma. Hääled Johni peas vaibusid viimaks. "Olin piisavalt kaua haiglas olnud, et sain viimaks oma meelepettelised hüpoteesid hukka mõista ning hakata uuesti mõtlema harilikumatest tingimustest pärit inimesena ja naasta matemaatikauuringute juurde," kirjutas Nash hiljem oma tervenemist kirjeldavas mälestusteraamatus. Ta on öelnud, et juhtis end haigusest mõtete abil välja.

Ka pojal diagnoositi skisofreenia

Alicia ja John abiellusid 2001. aastal oma kodus uuesti. Hilisematel aastatel, kui ka nende pojal John juunioril diagnoositi skisofreenia, said neist vaimse tervise ravi eestkõnelejad. Naabrite sõnul jäi Nash kuulsusest hoolimata tagasihoidlikuks. Vanahärrat nähti kodukandis jalutamas ning koos pojaga restoranides einestamas. "Hoolimata tuntusest omas valdkonnas ja filmis oli ta lihtne inimene," ütles Nashide tagasihoidliku kahekorruselise maja lähedal elav Fabian Ponce NJ.comile. "See rabas mind."

Superstaar Russell Crowe kirjutas Twitteris, et on Nashide surmast vapustatud. "Minu mõtted on Johni ja Alicia ja nende omastega. Vapustav paar," ütles ta ning viitas oma järelehüüdes ka Ron Howardi filmi ingliskeelsele pealkirjale "A Beautiful Mind". "Kaunid mõistused, kaunid südamed."