ENDINE DEKORATSIOON: ­Uskumatu, aga tõsi. Aastapäevavastuvõtu dekoratsioonistki on võimalik teha terve hulk poe, kingituse- ja taarakotte. Foto: ALAR TRUU
Inimesed
26. mai 2015, 07:00

Presidendi vastuvõtu dekoratsioonid ­ liiguvad mühinal taaskasutusse (4)

"Jõhvi kontserdimajas peetud "Eesti Vabariik ’97" aastapäeva vastuvõtu kujunduse osana kasutatud fotosein, millel oli suurust 15 ruutmeetrit ning mille taustal saabunud külalised end pildistada said, on tänaseks muutunud 94 ­väikeseks kinkekotiks," ­kõneleb kogu tolleõhtuse kujunduse taaskasutamise idee autor Margit Roosaar. See pole kaugelt kõik. Kõik dekoratsioonid on aidatud uuele elule.

"Jõhvi kontserdimaja kammersaal, kus toimus külaliste kätlemine, muudeti suurte prinditud seintega täiesti uueks," kirjeldab lavastaja Mart Kolditsa ja kunstnik Marko Mäetamme ühistööna loodud kujunduse tootmist organiseerinud Margit Roosaar. Ruumi loomisel kasutas kujundusmeeskond viis meetrit kõrgeid messiseinu, mille kogupikkus oli 29 meetrit.

Seinte katmiseks kulus 145 ruutmeetrit kangast, millele trükiti helesinistes toonides kujundus, mis kujutas taevast. Pilvede vahel tuuseldasid raketid-tulesabad, viidates sellele, et Eesti on kosmoseriik, see oli see mõte. Sellest 145 ruutmeetrist kangast on tänaseks õmmeldud 233 poekotti.

"Kuna soov oli varjata külaliste silmade eest catering’i toimetusi ning pigem silmailu pakkuda, oli 42 ruutmeetriga prinditud PVC-materjaliga kaunistatud ka Jõhvi kontserdimaja publiku fuajee üks klaassein – sellest sai 44 taarakotti," jätkab Roosaar ning lisab, et kõik kotid õmbles valmis Merimetsa tugikeskus, kes annab tööd erivajadustega inimestele Tallinnas.

"Eesti Vabariik ’97" dekoratsioonidest, mis lasti spetsiaalselt selle ürituse tarbeks teha, oli laval ka Berliini müüri tükk, mis on koopia Okupatsioonide muuseumi juures seisvast originaaltükist. "Butafoorne müüritükk annetati Eesti sõjamuuseumile ja see asub nüüd Viimsis," räägib Roosaar. "Suur sinine kõnepult, mida tol õhtul kasutati, ootab aga oma võimalust taas mõnel väärikal üritusel kasutusse minna."

Mäetamme loodud kujud oksjonile

Kui tohutu kogus mitmesuguste funktsioonidega kotte liigub ­selleks kolmapäevaks müüki kumu poodi, siis multifilmilikus võtmes loodud figuuridest, mis tol õhtul Jõhvi kontserdimaja kaunistasid, läheb 14 neist 27. mail kumus toimuvale oksjonile kogumaks raha fondi "Aitan lapsi kunsti juurde". "Figuurid on keskmiselt 1,7 meetrit kõrged ja 1,2 meetrit laiad ning valmistatud tugevast vahtplastist," kõneleb Roosaar. "Et kujundus kogu kontserdimajas saaks terviklik, telliti kammersaali tavapäraste värskete lillede asemele neli vahtplastist lillebuketti, millest kaks lähevad ka oksjonile."

Et Eesti vabariigi aastapäevavastuvõtu dekoratsioonid taaskasutusse liiguksid, pole vabariigi presidendi avalike suhete nõuniku Toomas Sildami kinnitusel varem kujunduste puhul juhtunud. Aastal 2010 peetud aastapäeva kujunduses ­Tartus kaunistas kunstnik Iir Hermeliin nii Vanemuise teatri- kui ka kontserdimaja salati- ja maitsetaimedega ning kõik see viidi hiljem Elistvere loomapargi asukate toidulauale. Tollal teatrimaja laval rippunud kuusetümikas võeti kasutusse lastemuusikalis "Nukitsamees". "See kõik oli aga lõppkasutus," ütleb Sildam. "Praegust taaskasutust pole varasemate vastuvõtudekoratsiooniga tehtud."