Foto: Kuvatõmmis / expressen.se
Üritused
26. mai 2015, 07:00

ROOTSI EUROLAULJAT SAADAVAD SKANDAALID: plagiaadikahtlustus, homofoobsus ja Albaania lipu rüvetamine (101)

"Meeste omavaheline seks ei ole sama loomulik kui seks mehe ja naise vahel. Homoseksuaalsus on ebanormaalne. Selles pole küll midagi halba, kuid palju loomulikum on, et naised ja mehed saavad omavahel lapsi," ütles tänavune Eurovisioni võitja Måns Zelmerlöw möödunud aastal Rootsi telesaates "Pluras kök". 

Teada lugu, et Eurovisioni fännide seas on palju inimesi, kelle seksuaalsed eelistused on seotud pigem samast soost inimestega. Seda enam paneb imestama tänavuse Eurovisioni võitja, rootslase Måns Zelmerlöwi möödunudaastane sõnavõtt, kui ta Rootsi telesaates geiteemadel arutles. "Pluras kök" on saade, kus grupp kuulsusi söövad koos kaamerate juuresolekul õhtust. Möödunud aastal, kui Måns seal osales, läks jutt ühel hetkel homoseksuaalsuse peale. Laulja avaldas arvamust, et geiseks ei ole sama loomulik kui seks mehe ja naise vahel, et geid ei peaks saama lapsendada, ja mainis, et homoseksuaalsus on bioloogiline kõrvalekalle. Måns lisas, et mehed võivad tema poolest koos olla, aga ta ei pea seda sama normaalseks.

Teised õhtusöögi külalised olid sellisest avalduses pahviks löödud ning üks suurimaid Eurovisioni-teemalisi blogisid wiwibloggs.com võttis teema üles – Eurovision ongi ju osalejate ja fännide jaoks üritus, kus inimesed võtavad üksteist omaks, hoolimata identiteedist. Et teema nii suureks paisus, oli Måns lõpuks sunnitud ka vabandama. "Tahan vabandada kõigi ees, keda see solvas, kuna see polnud mõeldud solvanguna, vaid lihtsalt väga vale sõnavalik. Loodan, et enamik inimesi teab, et austan erinevusi ja kõiki armastuse vorme. Soovin vabandada kõigi ees, kes tundsid end puudutatuna," ütles ta ajalehele Expressen. 

Eurolugu ja selle videot peetakse plagiaadiks 

Rootslased on oma eurolaulikule praeguseks andeks andnud ning Måns on palju kordi vabandanud. Möödunud aasta novembris kinnitas ka ajakirjas QX: "Kasutasin äärmiselt halbu sõnu ja tegin end lolliks. Tahan rõhutada, et kohe kindlasti on homoseksuaalsus sama loomulik kui heteroseksuaalsus. See on sama loomulik kui seks mehe ja naise vahel." Tegelikult on Måns olnud geiteemalise ürituse QX-Gaygala õhtujuht, poseerinud mitu korda Rootsi LGBT ajakirja QX kaanel ning käinud ka geiparaadil. Kui Måns Eurovisioni võitis, ütles ta oma tänukõnes: "Me oleme kõik kangelased, vahet pole, keda me armastame või millesse usume."

Tundub, et skandaalid saadavad Månsi palju – peale eelräägitu tuli mõni aeg tagasi tema loo "Heroes" muusikavideo internetist maha võtta, sest videos kasutatud kriipsumehike meenutavat liiga lähedalt performance-kunstniku A DandyPunk videoinstallatsioonis "The Alchemy of Light" figureerivat tegelast. Tõsi, võrreldes Melodifestivaleni esitusega oli kriipsumehike Eurovisioniks saanud uue ilme ja tõusis vihmavarju asemel lendu õhupalliga. Lisaks sarnanevat "Heroes" kahtlaselt palju küll Aviici, küll David Guetta loominguga.

Rüvetas Albaania lippu?

Vaevalt on Månsi jalad kodumaa pinda puudutanud, kui esile on kerkinud uus skandaal. Laulja sattus sotsiaalmeedias pahameele ohvriks, kui teda süüdistati Albaania lipu rüvetamises. Månsi Instagrami kontole postitatud fotol lebas laulja valgel diivanil, jalge all Albaania lipp ja juures tekst: "Tagasi hallis. Lebo. Üritan ignoreerida fakti, et 26 delegatsiooni köhib oma häält minu kõrval puhtaks," kirjutas eurolaulik pildi kõrvale.

"Häbi! Võta pilt maha! See on meie kaunis lipp, mille üle oleme uhked," kirjutas üks kommentaator. "Hei! Meie esivanemad valasid verd selle lipu nimel, et saavutaksime rahu. Nüüd paneb see p**k selle lipu jalgade alla," kirjutas teine. Ühtlasi tehti Månsile mitu tapmisähvardust.

Expresseni andmetel laekus foto alla ligikaudu 6800 kommentaari, millest suurem osa olid ingliskeelsed. Praeguseks on Måns foto oma Instagrami kontolt eemaldanud.

Juba täna saavad alguse läbirääkimised ja mõttetalgud teemal, milline linn saab järgmisel aastal Eurovisioni korraldada. Christer Björkman SVTst ütles võitja pressikonverentsil, et kindlasti lasevad nad kandidatuuri üles seada kõigil Rootsi linnadel, kes korraldamisest huvitatud on. "Meil on võistluse korraldamise kogemus juba möödunud aastast. Oleme absoluutselt valmistunud." Eurovision 2016 toimub 10., 12. ja 14 mail. SVT on ametlikke läbirääkimisi pidanud juba Stockholmis asuva Tele2 Arenaga, kus Eurovision toimuda võiks. Praegu on teada, et Türgi ja Ukraina plaanivad järgmisel aastal võistlusele naasta. 

Nüüd tahab Eurovisionil osaleda ka Hiina 

Eurovisioni korraldav Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) uurib võimalust, kuidas tuua lauluvõistlusele ka Hiina, kelle huvi osalemise vastu on suur. Hiina Hunani ringhäälingute ühenduse juht Ying Lei rääkis Viinis, et EBU on avatud võimalusele tuua suurriik võistlusele. "EBU ütles, et üritame alati leida viise, kuidas tuua igal aastal Eurovisionile uusi elemente," vahendas Ying.

Hunan TV on vaadatavuselt teine suurim telekanal Hiinas. Käesoleval aastal kanti riigis üle mõlemat Eurovisioni poolfinaali ja finaaligi, kirjutab Wiwiblog. Yingi sõnul jagunevad Hiinas fännid kaheks: professionaalid, kes imetlevad valgustust ja lavalist produktsiooni, ning tavaline publik, kes kuulab-vaatab seda muusika ja suurejoonelisuse pärast. Tänavu osales võistlusel esimest korda Austraalia, kes kutsuti sinna Eurovisioni 60. sünnipäeva puhul. Austraalia publik on alati olnud võistluse suur fänn. Muide, EBU mõtleb juba ka pisut selle peale, kas ja kuidas oleks võimalik, et Austraalia osaleks ka edaspidi. See on aga praegu vaid mõtte tasandil. 

Miks ei andnud Leedu Venemaale ühtegi punkti? 

Eurovisioni finaaliõhtu üks üllatavamaid tõike oli see, kui Leedu jättis Venemaa euroloo ühegi punktita. Traditsiooniliselt Venemaale kõrgeid punkte andvas Leedus hääletas rahvas küll Polina Gagarina loo kolmandale kohale, kuid žürii antud hinnete kohaselt paigutati laul 26. kohale. Kombineeritud tulemusena jäi Leedu üldtabelis seega välja napilt kümne riigi seast, kellele lauluvõistluse tavapäraseid punkte (1–8, 10, 12) jätkuks – 11. kohale. Leedu žürii ja rahvas asetas esimesele kohale hoopis Läti, kes sai ka 12 punkti finaalihääletusel. Eesti lugu, Stigi ja Elina "Goodbye To Yesterday" oli žürii hääletuselt seitsmes, rahvahääletusel teine. Kokku tuli seega kolmas koht ning Läti andis Eestile 8 punkti.