TAASTUMAS: Jaanipäeval pidutseb Toomas Edur juba karkudeta. Foto: TAIRO LUTTER
Inimesed
26. mai 2015, 07:00

Toomas Edur: "Estonia koridorides liikudes kasutan ma ikka veel karke."

"Loodetavasti hiljemalt kolme nädala pärast saan ma kargud nurka visata," loodab Eesti rahvusballeti kunstiline juht Toomas Edur, kes kuu aega tagasi oli sunnitud parema jala jalalabaga operatsioonile minema.

"Mis tegelikult polnud üldse mitte meeldiv uudis, sest näiteks jalaluumurd on palju kergem õnnetus kui see, et su jalalaba kõõlused üles ütlevad. See on väga keeruline operatsioon, sest need kõõlused peab läbi luude n-ö tagasi istutama. Nii et see on keeruline protsess. Jalalaba on üks kõige keerulisematest kehaosadest. Seal on, kui ma õigesti mäletan, oma kolmkümmend luud. Kõik mõtlevad, et luumurd on kõige õudsem asi, aga tegelikult ei ole," ütleb Toomas Edur, kelle sõnul tingis operatsiooni üks vana trauma. "Nagu tippsportlased pole ka balletiartistid traumade eest kaitstud. Eks selle parema jalalabaga ole mul ennegi probleeme olnud. Veel siis, kui ma aktiivselt tantsisin, pidin ma paarkümmend korda sellega arstide vahet jooksma. Nüüd juhtus siis see, et need viimasedki jalalaba kõõlused ei kannatanud koormust enam välja ning doktor Mihkel Mardna ütles, et ei jää enam muud üle kui operatsioon."

Kuigi operatsioon tehti Edurile kuu aega tagasi ning kulges eeldatavalt edukalt, tuleb tal tänase päevani kasutada karkude abi. "Kui Estonia teatri koridorides on vaja kiiremini liikuda, kasutan ma ikka karke. Lisaks on mul spetsiaalne jalanõu, mis lubab tugevamini jalale toetada. Nii et veel kuskil kolm nädalat on mu jalg laulatatud selle spetsiaalse saapa külge, aga karkudest püüan ma hakata juba vabanema," on Edur optimistlik. "Saan juba paar nädalat ka jalgrattaga sõita. Nii et elu pole seisma jäänud. Siiamaani on kõik väga hästi, ainult et operatsioonist taastumine võtab aega ja see on täitsa loomulik. Erki Nool on sama vana kui mina ning nii, nagu tema on teinud tippsportlasena lõpparve, siis ka mina ju laval tantsimas enam ei käi. Küsimus on pigem selles, et ma saaksin proovides kaasa teha," ütleb Edur.