SUUNAMUUTUS TÕI VÕIDU: ERKI moešõu võitnud disainer Kristel Kuslapuu sai auhinnaks kopsaka tuhandeeurose stipendiumi. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
25. mai 2015, 07:00

ERKI moešõu võitnud Kristel Kuslapuu: "Šokeerimine teeb tuleviku moe." (6)

"Ma tahtsin tõestada, et olen mitmekülgsem. Siiani arvati, et Kristel Kuslapuu tuleb jälle järjekordse kudumikollektsiooniga välja, aga minus on tegelikult veel midagi peidus," ütleb laupäevaõhtuse ERKI moešõu võitja Kristel Kuslapuu, kes tõi lavale värviliste parukate ja pikkade seelikutega mehepojad.

Siiani on Kuslapuu kuulsust kogunud uuenduslike ja julgete kudumitega, neid isegi Tallinna moenädalal näidanud ja pälvinud 2012. aastal Väikese Kuldnõela auhinna. ERKI moešõul kõndisid aga tema kollektsiooni esitledes lavale värviliste parukate, pikkade pehmete mantlite ja seelikutega noormehed. Peale mantlite olid kollektsioonis veel läbipaistev šifoonsärk, helelillad läikivad püksid ja karvane nokkmüts – asjad, mida tavaline eesti mees kindlasti selga ei paneks.

Kuslapuu räägib, et tema jaoks ei ole enam piiri meeste- ja naistemoe vahel ning seetõttu ei pea ta veidraks sedagi, et saatis mehed lavale seelikutes. "Tahtsin näidata, et mood ei pea olema igav. Me võime praegu selle üle naerda, aga tulevikus, 10–20 aasta pärast, võivad inimesed seda täiesti vabalt kanda," arvab disainer.

Selline futuristlik lähenemine polnud küll väga meeltmööda Kuslapuu kollektsiooni kandnud modellidele. "Ma ei arvanudki, et neile meeldib, aga lõpuks nad juba leebusid ja hakkasid lõbutsema, kuigi alguses tundus, et ega see neile väga peale ei läinud," tõdeb ta.

Kuslapuu rõivad pole sellised, mida võiks Eesti tänavapildis näha, kuid tema sõnul ongi moe juures üks tähtsamaid elemente uudsus ja üllatusfaktor. "Šokeerimine teebki tuleviku moe. Kui keegi ei alusta šokeerimist, ei hakka keegi moodi järgima ka," seletab ta.

Inspireeritud vanaemast

ERKI võidukollektsioon on inspireeritud Kuslapuu vanaemast ja kannab tema järgi ka pealkirja "Niina". "Ma ei ole vanaemale seda kollektsiooni veel näidanud ja ausalt öeldes ma ei oska öelda, kas see meeldib talle, aga kindlasti tunneb ta end selles kollektsioonis ära," usub Kuslapuu. Disaineri juured ulatuvad Soome ning suur osa inspiratsioonist on ka tulnud meie põhjanaabritelt.

Kollektsiooni loomine sai alguse juba septembris ja kasvas aegamööda koolitöö käigus. Kunstiakadeemia moedisaini eriala teisel kursusel õppiva Kuslapuu sõnul polnud keerulisim õige kanga leidmine või lõigete väljamõtlemine, vaid hoopis aja leidmine: "Tundsin, et aega jääb järjest ja järjest vähemaks. Oleksin tahtnud seda kollektsiooni kas või kümme aastat lihvida, aga ERKI reeglite järgi peab kollektsioon kindla ajaga valmima. Tegelikult oli mul õudselt kahju, et pidin niivõrd lühikese ajaga hakkama saama."

Favoriit ei võitnud

Kuslapuu võit tuli saalis viibijatele mõneti üllatusena, sest ainus kollektsioon, mida saatsid tormiline aplaus ja heakskiitvad hüüded, oli Taavi Turki oma. Ka tema kompas sugudevahelisi piire ja šokeeris rohkem kui varem.

2014. aasta Tallinna moenädalal pidid kõik Turki šõu külalised panema kõrva kaitsvad tropid, sest moeetenduse heli oli liialt vali. Modellide suid katsid haiglamaske meenutavad katted ning silmades olid klaasjad läätsed. Turki ERKI kollektsioon ei jäänud alla: laval kõndisid veriste irvetega mehed, mõnel riideid seljas nappimas. Esitluse tipphetk oli viimasena lavale ilmunud punaste puukottadega olend, kellel oli verine grimass ja peas õõvastavad sarved.