EHE EMOTSIOON: Eesti laulu "Goodbye to Yesterday" lõpus nägi 200 miljonit televaatajat, kuidas ühel hetkel jooksis mööda Elina põske alla suur pisar. Neiu ütleb, et keerulisest armusuhtest kõnelev laul võtab tal pidevalt silmad veekalkvele.Foto: Kaader Youtube'i videost
Üritused
25. mai 2015, 07:00

Elina Born: "Pisar tulebki iga kord silma, kui ma selle laulu sõnumile mõtlen." (22)

"Ma ei ole ausalt ennast ühelgi esinemisel tundnud nii kindlalt kui täna. Öelgu teised, mida tahavad," ütles Elina Born vahetult pärast laupäevaõhtust Eurovisioni lauluvõistluse finaali, kust Eesti tuli koju seitsmenda kohaga. Kahtlemata oli see meie eurodueti emotsionaalseim esitus: kui kaamera laulu lõpu poole Elina nägu suures plaanis näitas, valgus neiu põske mööda alla suur pisar.

Elina silmast voolanud pisar tõi Viini Eurovisioni pressikeskuses kaasa imetluskahina ja suure aplausi. Elina kinnitas hiljem, et telepildis rullus lahti ehtne emotsioon ja mingit harjutatud näitemängu polnud: "See pisar lihtsalt tulebki nii iga kord, kui ma mõtlen selle laulu sõnumile. Pisar tuleb siis, kui ta peab tulema."

Kuigi Eestit ennustati esiviisikusse, leidsid Elina Born ja Stig Rästa pärast võistlust: "Sellises konkurentsis on seitsmes koht väga hea." Tundub, et number seitse hakkab meie eurolaulikuile õnnenumbriks saama – poolfinaalis astuti lavale seitsmendana, finaali edasipääsejatena kuulutati nad välja seitsmendana ja sama numbriga tubli tulemus tuli finaaliski. "Mina isiklikult ei usu õnnenumbritesse," nendib Elina. Stig lisab, et tema ka mitte, aga ju siis selles numbrimängus midagi peidus on.

Valdavalt kiitvate internetikommentaaride hulgas leidus ka televaatajate nurinat, et lauljad olid finaalis pisut väsinud moega ning polnud seda kindlust ja sära nagu poolfinaalis ja "Eesti laulul". Stigi paneb see imestama: "Mina just kuulsin, et see oli kõige parem esinemine üldse." Elina kinnitab, et tema pole end varem mitte ühelgi esinemisel nii kindlalt tundnud kui seekord. Pärast poolfinaali ütles lauljatar, et kujutles end enne lavaleminekut Beyoncéks. "Ma tundsin end täna ikka vägevamalt kui Beyoncé!" põrutas ta nüüd. "Seda tunnet ei anna sõnadesse panna. Ma olen artistina nii palju edasi arenenud ja uusi tundeid kogenud, et selle kõige seedimine võtab natuke aega."

Lauluvõistluse võitis üle kahe aasta taas Rootsi, teisele kohale jäi Venemaa ning pronksmedali pani taskusse Itaalia. Eestist ettepoole jäid veel Belgia, esimest korda erandkorras võistlustules olnud Austraalia ja Läti. Meist tahapoole esikümnesse mahtusid ka Norra, Iisrael ja Serbia.

Hoidsid pöialt, et seitsmes koht ikka püsiks

Millised tunded valdasid lauljaid, kui riikidele punkte jagati? "Väga vähesed jätsid meile punktid andmata, tunne oli väga hea," meenutab Elina. "Me vaatasime ikka vahepeal, kellega võistleme. Meie seitsmes koht selgus tegelikult suhteliselt varakult ja üritasime lõpuks kaasa elada sellele, et hoiaksime oma kohta," räägib Stig.

Kui käes oli Eesti kord punkte jagada, katkes ühtäkki ühendus Tallinnaga ja pilt läks mustaks, nii tuli Eestil oma punktid edastada viimaste seas. "Seda juhtus ka paari teise riigiga ja meil polnud aega sellele mõeldagi, see pole mingi suur fopaa," arvab Elina. "See ei puudutanud otseselt meid. Eesti on tehnoloogiariik ja seal on kõik nupud nii tugevalt põhja keeratud, et Euroopa ei jõua kuidagi järele," viskab Stig nalja.

Ohtralt välismeedia tähelepanu köitnud Eesti lauljad andsid Viinis kahe nädala jooksul üle 150 intervjuu. Elinal sellest trallist veel küllastumust pole ja ta loodab, et huvilaine kestab vähemalt natuke aega edasi. Stig muheleb: "Eks nüüd lõppeb see ära ja siis on meil silmad vees, kui meist keegi enam ei räägi. Siis tulevad juba uued liiklushuligaanid peale ja me peame ise hakkama lollusi tegema."

Kurnatuse vastu aitas Stigi sõnul positiivne suhtumine: "Pidevalt oli tempo taga ja püüdsime säilitada rahu ning selles kõiges ka rõõmu leida, et mitte päris lolliks minna. Annad pidevalt intervjuusid, pildistad ja vahepeal on tunne, et enam ei jõua. Siis saad aru, et see ei kesta enam kaua ja võtad seda kõike pigem kui head kogemust."

Mida aga lauljad euromöllu sees enda kohta avastasid? "Olen endas kogu aeg üsna kindel olnud, aga meile langes väga palju tähelepanu ja nüüd olen aru saanud, et ma tulen sellega toime," sõnab Stig. "Mina olen õppinud veel rohkem endasse uskuma. Lihtsalt uskuma sellesse, kes ma olen ja mida ma teen," kostab Elina.

Eesti Eurovisioni delegatsioon jõudis Austriast tagasi kodumaale eile lõuna ajal. Lennujaamas ootasid neid lähedased ja andunud fännid, kes tahtsid Stigi ja Elinaga koos pilti teha.

Eesti tuli poolfinaalis kolmandaks ja sai finaalis punkte 28 maalt

Eesti jäi esimeses poolfinaalis 105 punktiga kolmandaks Venemaa ja Belgia järel, kes kogusid vastavalt 182 ja 149 punkti. 20 hääli andnud riigist jättis meid punktideta vaid Albaania. Hispaanialt sai Eesti lugu 12, Venemaalt ja Austrialt 10 punkti. Esimeses poolfinaalis jäi viimaseks Soome vaimupuudega punkarite bänd Pertti Kurikan Nimipäivät 13 punktiga. Teise poolfinaali võitis ülekaalukalt Rootsi 217 punktiga, teiseks tuli Läti jakolmandaks Iisrael. Kõige vähem, vaid neli punkti, sai Šveitsi lugu.

Finaalis teenis Eesti 106 punktiga seitsmenda koha. Punkte saime 28 maalt, neist ilma jättis meid 11 riiki. Maksimumpunkte ei andnud Eestile ükski riik, ent Soomelt tuli 10, Leedult 8 ning Ungarilt, Valgevenelt ja Venemaalt 7 punkti. Eestile ei andnud punkte Armeenia, Tšehhi, Prantsusmaa, Kreeka, Iirimaa, Moldova, Rumeenia, San Marino, Sloveenia, Šveits ja Suurbritannia.

Võitjaks tulnud Rootsit kostitasid punktidega kõik maad, 12 punkti laekus tosinalt riigilt. Kolmandaks jäänud Itaalia sai maksimumpunktid üheksalt, teisel kohal platseerunud Venemaa viielt riigilt.

Esimeses poolfinaalis sai Eestilt 12 punkti Ungari, 10 punkti Belgia ja 8 punkti Venemaa. Finaalis jaotusid Eesti hääled järgmiselt: Venemaa – 12, Rootsi – 10, Ungari – 8, Belgia – 7, Läti – 6, Austraalia – 5, Norra – 4, Itaalia – 3, Leedu – 2, Georgia – 1.