VÕIDURÕÕM: Õnnetunne ei tahtnud Rootsile lühikese vahe järel taas võidu toonud laulja Måns Zelmerlöwi sisse ära mahtuda.Foto: Thomas Hanses (EBU)
Üritused
25. mai 2015, 07:00

Eurovisioni võitja Måns Zelmerlöw: ma nutsin, kui hääletusel Venemaast möödusime (19)

"See tunne oli täiesti imeline! Ma algul ei kuulnudki, kui nad võitja välja kuulutasid. Arvasin, et Venemaa või Itaalia võidab, aga mina võitsin. Ma olen väga uhke, elevil ja õnnelik!" väljendas Rootsi laulja Måns Zelmerlöw oma tundeid vahetult pärast võitu peetud pressikonverentsil. 

28aastane Måns esines kümme aastat tagasi Rootsi superstaarisaates "Idol" ja laulis Enrique Iglesiase laulu "Hero" ("Kangelane"). 

Eurovisioni võidulugu kannab sarnast pealkirja "Heroes" ("Kangelased"). "See on väga naljakas kokkusattumus. Kui ma laulu "Heroes" esimest korda kuulasin, mõtlesin, et see on suurepärane. Seetõttu ma seda esitada tahtsingi," ütleb laulja Anton Malmberg Hård af Segerstadi, Joy Debi ja Linnea Debi kirjutatud loo kohta.

Måns on kolm korda osalenud "Melodifestivalenil", mis on justkui Rootsi "Eesti laul". "Eurovisionil on 40 riiki, palju häid laule ja ma kahtlen, et oleksin selle mõne muu oma looga võitnud. Seega on Eurovisioni võitmine raskem," vastas ta ajakirjaniku pärimisele, kumma võistluse võit suurem väljakutse oli.

Rootsi lavakujunduses mängis põhirolli taustal olevatel LED-ekraanidel mänglev kriipsujuku, kellega töötamine oli Månsi sõnul puhas lõbu: "Ta peaks peegeldama mind lapsena. Ma mängin temaga ning ta on justkui mina kümneaastasena. See oli väga lõbus esitus – mul oli täna tunne, et see oli ka perfektne."

Läbi aegade kolmas skoor  

Kõige raskem oli võitja sõnul see, et proovi tuli Viinis teha palju, etteaset tuli pidevalt täiustada ja ennast aina paremast küljest näidata. Mees ütles, et ta oli reede õhtul juba nii väsinud, et polnud kindel, kas suudab esineda veel paremini kui poolfinaalis. Laupäevases läbimängus sisendas ta aga endale, et ta läheb ja lõbutseb lihtsalt koos publikuga. "Usun, et see tegi mu esituse paremaks." Måns, kelle võit oli selge juba enne, kui kõik riigid olid oma hääle andnud, tulemuse väljakuulutamise peale nutma ei pahvatanud. Küll aga tunnistas ta, et poetas paar pisarat hetkel, kui Rootsi edestas esimest korda hääletusel Venemaad ja kogu Wiener Stadthalle selle peale tormilise aplausiga reageeris.

Kui ajakirjanik ütles Månsile, et too on hea saadik oma riigile, vastas mees: "Me oleme kõik kangelased, vahet pole, kes me oleme või mida esindame. Me suudame ühiskonda paremaks muuta ja ma loodan, et see sõnum avaldab inimestele mõju." Laulja, kes vihjas, et tedagi on teismeeas kiusatud, lõpetas pressikohtumise üleskutsega: "Uskuge endasse ja olge täpselt need, kes olete. Te kõik olete täiuslikud just sellisena."

Rootsile oli tänavune Eurovisioni lauluvõistluse võit kuues. Rekord siiski ei sündinud, sest Iirimaa on triumfeerinud seitse korda. Måns Zelmerlöw saab aga 365 punktiga olla uhke läbi aegade paremuselt kolmanda võiduskoori üle, jäädes alla vaid Alexander Rybakile ja Loreenile.