Donetsk, 22. mai 2015. Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
24. mai 2015, 12:21

Ukrainast naasnud Mailis Reps: sealsed olud on rasked, Harkivi oblastis on toimumas reaalne sõjategevus (13)

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Mailis Reps viibis sel nädalal Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee raportöörina erakorralisel missioonil Ukrainas, mille raames külastas saadik Kiievit, Harkovit ja Dnepropetrovskit. Kui nädala alguses viibiti sõjakoldest eemal Ukraina pealinnas, siis reisi lõpu poole liiguti üha enam sõjakolde suunas.

„Sõjakoledused on Ukraina rahvale ja maale selgelt oma jälje jätnud. Kui veel pealinnas Kiievis on võrdlemisi rahulik ning eluga on vaikselt edasi mindud, siis ida poole liikudes muutub pilt järjest süngemaks. Ukraina seis on väga keeruline ning taastumiseks vajatakse selgelt Euroopa Liidu ja liitlaste abi," sõnas äsja Ukrainast naasnud Mailis Reps.

Repsi sõnul tõstatus Ukraina visiidi ajal teravalt ka sõjapagulaste küsimus, eriti mastaapselt oli probleemi näha külastades Harkivi oblastit.

„Harkivi oblastis on toimumas reaalne sõjategevus ning ainuüksi ametlikel andmetel on Harkivis üle 170 000 põgeniku. Kohalike hinnangul on tegelik sõjapõgenike arv aga ligikaudu kolm korda suurem. Probleemid on väga suured ning kohtumistel arutluse all olnud teemade ring oli üsna tundlik ning lai," nentis Reps.