VANEMAD OSATÄITJAD: Ehkki Elizabeth oli võidupäevaöise seikluse ajal 18 ja tema õde Margaret 14, valiti printsesside rollidesse 28aastane Sarah Gadon (paremal) ja 23aastane Bel Powley.Foto: Kaader filmist
Film
23. mai 2015, 07:00

Briti printsesside öine linnaseiklus kinolinal – mis on tõsi, mis liialdus? (1)

8. mail 1945 hiilisid noored inglise printsessid Elizabeth ja Margaret lossist välja, et inkognito osa saada kaasmaalaste eufoorilistest võidupühapidustustest. Äsja Eestis esilinastunud "Printsessid linna peal" maalibki võimaliku pildi kuningatütarde pillerkaaritamisest. Kuid on selles teragi tõtt?

8. mail 1945 tuli kogu London tänavatele, et tähistada teise maailmasõja ametlikku lõppu Euroopas. 19aastane troonipärija ja tema noorem õde tahtsid end kordki harilike tüdrukutena tunda ning takistamatult lõbutseda – see õhtu oli nende jaoks nagu äraspidine tuhkatriinulugu.

Sõja ajal olid paljud Londoni lapsed evakueeritud pidevate õhurünnakute eest maale. Kui kõrge poliitik lord Hailsham tegi ettepaneku, et printsess Elizabeth ja tema noorem õde Margaret tuleks sõja eest Kanadasse pakku toimetada, kuulutas nende ema, kuningas George VI abikaasa kuninganna Elizabeth: "Lapsed ei lähe ilma minuta. Mina ei lahku ilma kuningata. Ja kuningas ei lahku iialgi." Kuningapere veetis suurema osa sõjast Windsori lossis, pälvides oma patriootlikkusega brittide raugematu armastuse.

1940. aastal astus 14aastane Elizabeth esimest korda raadios üles, pöördudes saates "Lastetund" suurlinnadest evakueeritud laste poole. "Teeme kõik, mis meie võimuses, et abistada meie vapraid meremehi, sõdureid ja lendureid, ning püüame ka taluda oma osa sõja ohust ja kurbusest. Me kõik teame, et lõpuks saab kõik korda."

1945. aasta veebruaris astus veel viimaseid kuid 18aastane tulevane kuninganna naiste abiteenistusse ning sai autojuhi ja mehaaniku väljaõppe. Kuid juba mais sai kuningapere koos oma alamatega rõõmustada sõja lõpu üle. 8. mail, võidupäeval, kibelesid Elizabeth ja Margaret kangesti tänavatele, et rõõmupeoga ühineda.

Suudeldi ja loobiti kübaraid

Ühes oma harvadest intervjuudest on kuninganna Elizabeth II meenutanud: "Küsisime vanematelt, kas tohime välja minna ja seda oma silmaga näha. Mäletan, et kartsime kangesti, et meid tuntakse ära. Mäletan, kuidas võhivõõrad inimesed võtsid üksteisel käe alt kinni ja kõndisid ridade kaupa mööda Whitehalli [tänavat], õnne- ja kergenduslaine haaras meid kõiki lihtsalt endaga kaasa."

Tunnustatud briti lavastaja Julian Jarroldi ("Jane Austeni tõrjutud tunded") loos kehastab printsess Elizabethi Kanada näitlejanna Sarah Gadon ja Margareti uustulnuk Bel Powley. Kuningas George VI rollis on Rupert Everett, kuninganna Elizabethi kehastab Emily Watson. Elizabeth II nõbu, 16. Elphinstone’i lordi tütar Margaret Rhodes kinnitab Daily Mailile, et printsessid putkasid tõepoolest linna peale pidutsema. Elizabeth IIga täpselt ühevanune, 89aastane aadlidaam on usaldusväärne allikas, sest oli printsessidega tol õhtul kambas. "Usun, et see on üks asju, mida kuninganna suure õnnetundega meenutab. Kumbki neist polnud kunagi midagi sarnast teinud ja nüüd olid nad vabalt rahvamassi hulgas, kes kõndis Buckinghami lossist Trafalgari väljakuni välja. Inimesed andsid üksteisele suud, võtsid kübara peast ja viskasid õhku. See oli eufooria tipp!" meenutas Rhodes Briti lehele.

Tollal veel Margaret Elphinstone’i nime kandnud neiu elas Buckinghami palees ja töötas sõjaväeluure sekretärina. Tema sõnul olid võidupühaõhtu peoseltskonnas peale printsesside veel tema vennad. "Ma ei suuda ka parima tahtmise juures meelde tuletada, kas printsess Elizabeth kedagi suudles. Aga suudeldi väga vabameelselt," ütleb Rhodes. "Oleksime otsekui elanud mingi hiiglasliku ja raske tumeda pilve all. Ja äkitselt oli see pilv läinud."

Filmis kannavad printsessid oma seiklusel elegantset kokteilikleiti. Kuid Rhodesi kinnitusel oli Elizabethil tegelikult seljas abiteenistuse munder. "Selleks, et teda ära ei tuntaks, tõmbas ta mütsi silmile. Aga kuna üks meid saatnud ohvitser ütles, et tema ei käi ringi ohvitseriga, kes oma mütsi korralikult kantud ei saa, pidi Elizabeth mütsi õigesti pähe panema."

Elizabethi armulugu on väljamõeldis

Linateoses tekib tulevasel kuningannal põgus armulugu noorukese sõduri Jackiga, kes viib ta kasiinosse ja isegi ühte Soho lõbumajja. "Seda ei juhtunud!" naerab Margaret Rhodes. "Filmis pageb Margaret bussi ülemisele korrusele. Seda ei juhtunud samuti." Samuti polnud 14aastane Margaret nõo kinnitusel purjus. "See olnuks ilmvõimatu. Me ei kohanud kedagi, kes oleks meile alkoholi pakkunud." Küll aga lõid kuninglikud sõsarad kaasa lõbusas ussitantsus läbi Ritzi hotelli. Proua Rhodesi kinnitusel olid sealses baaris klaasikest napsi nautinud elegantsed vanaprouad vaatepildist šokeeritud. Kuid tegelikult möllati niimoodi Ritzis 15. augustil 1945, kui Ühendkuningriik tähistas Jaapani alistumist.

Elizabethi nõbu kiidab George VI ja tema abikaasat, kes lasid oma tütardel niimoodi rahva sekka lustima minna, kuigi neidude ihukaitsjaks määratud kuninglik adjutant kapten Harold Campbell pannud kogu tempu kõigest hingest pahaks.

Seltskond naasis lossi pärast keskööd. "See oli isepäine akt," ütleb proua Rhodes. "Keegi vist ei mõista päriselt, millest printsess Elizabeth loobuma pidi. Sa loobud oma iseseisvusest. Vaene printsess Margaret on surnud, kuid ma tean, et kuninganna ei unusta seda õhtut iialgi."