Foto: Reuters / Scanpix
Üritused
22. mai 2015, 19:03

EESTI ESINEB EUROVISIONI FINAALIS NELJANDANA: kui suur šanss on heaks kohaks? (8)

Eesti esineb tänavu Eurovisioni finaalis neljandana − kuigi esinemisjärjekorras on see toonud kaasa võidu ja paar kõrget kohta, näitab statistika, et pigem jäädakse lõpptabeli teisele poolele.

Viisteist aastat tagasi esines Eurovisioni finaalis neljandal kohal Ines looga "Once In A Lifetime". Toona jäi Eesti samale kohale, kus esines − neljandale.

Aastal 2001, kui Tanel Padar ja Dave Benton Eurovisionilt võidu koju tõid, oli Eesti esinemisjärjekord 21. Neljandalt kohalt startis toona Norra, kelle lugu "On My Own" jäi lõpptabelis 23. kohale.

Eestis toimunud Eurovisioni lauluvõistlusel esines neljandana finaalis Kreeka legendaarne lugu "S.A.G.A.P.O.", mis pidi leppima 17. kohaga.

Aasta hiljem aga pani neljandalt kohalt startinud Türgi võistluse kinni − Sertab Ereneri lugu "Everyway That I Can" viis võidu türklastele.

Järgneval viiel aastal saatis Eestit ebaedu, kui poolfinaalist finaali edasi ei saadud. Neiokõsõ, Suntribe, Sandra, Gerli Padar ja Kreisiraadio startisid vastavalt 17., 12., 21., 23. ja 3. kohalt. Nende viie aasta jooksul jäid finaalis neljandana esinenud riikide esinejad valdavalt siiski viimaste sekka. 2005. aastal tegi parima tulemuse Rumeenia, kes sai kolmanda koha. Teiste kohad jäid 17.-23. vahele. Ükski neist päris viimaseks aga ei jäänud.

2009. aastal jäi finaalis neljandana esinenud Rootsi (Malena Ernman "La voix") üldtabelis 21. kohale. Eestit esindas toona Urban Symphony − 15. esinemisnumber tõi kuuenda koha.

Järgneval aastal proovis õnne Malcolm Lincoln, kes ei pääsenud poolfinaalist edasi. Lincoln esines poolfinaalis kolmandana. Neljandana esinenud Moldova sai 27 punkti ja pidi leppima 22. kohaga.

Getter Jaani esindas Eestit 2011. aastal looga "Rockefeller Street". Kaheksandana lavale astunud Getter jäi 24. kohale. Leedu, kelle esinemisnumber oli neljas, jäi lõpptabelis 19. kohale.

Aasta oli 2012, kui Eestit esindas Ott Lepland. Lugu "Kuula" oli kuuldav üheteistkümnendana, kuid kogus korraliku arvu punkte ja sai kuuenda koha. Taas neljandana lavale astunud Leedu sai 14. koha.

Kui kaks aastat tagasi esindas Eestit Birgit looga "Et uus saaks alguse", esines Eesti seitsmendana, kuid jäi 20. kohale. Soome esines neljandana, kuid lõpuks saadi 24. koht.

Möödunud aastal ei pääsenud Tanja "Amazing" edasi poolfinaalist, esinemisnumber oli mullu kolmas. Neljandana esines Island, kes sai 15. koha.