Foto: TIINA KÕRTSINI
Nädala TOP
22. mai 2015, 18:16

Top 5 | Arto Aas ehk 17tolline (7)

Me ei tea, mida uus minister Arto Aas teeb või teha plaanib. Küll on aga teada, et ministri imago tuunimine algas temale auto muretsemisest. Portfellita broilerministri auto ei tohtinud olla viletsam kui rahandusega tegeleva pärisministri oma. Ning kindlasti pidid autol all olema vähemalt 17tollised valuveljed. Usutavasti on Eesti keskmisest palgast kõrgema liisingumaksega autol – siiski mitte bemmil – all ka uued kummid ja uus on ka tümakas, et Aas saaks end tegijana tunda.  

 

Reljeefne rektorivalik

Tallinna tehnikaülikool valis uueks rektoriks varem Tartus ka Eesti ainsa ülikooli rektori ametit pidanud Jaak Aaviksoo. Valik osutus õigeks, sest oli juba ammu teada, et Aaviksoo sellele kohale valitakse. Mees nagu orkester on jõudnud pidada ka kaitse- ja haridusministri ametit, kandideerida igaks juhuks ka viimastel valimistel, lasta end riigikokku valida ja võimaldada spekuleerida mõttega enast kui IRLi võimalikust uuest juhist. 

 

Saasta-Taavi

Aktsiisitõusuga kägistatav kütusefirma tegi Taavi Rõivasele pakkumise, millest on raske keelduda ja veel raskem vastu võtta. Firma lubab peaministri ametiauto gaasikütusele tasuta ümberehitamist, et Rõivase sõidud võimalikult vähem keskkonda saastaksid. Rõivas ei saa hakata ühe firma reklaamnäoks. Ka ei saa ta öelda, et gaasi asemel eelistab ta keskkonna saastamist. Lihtsaim on pakkumine tõrjuda väitega, et ministril pole sõnaõigust oma sõiduki üle ning selle küsimuse otsustab politsei.  

 

Excel: 25,8 põgenikku

Peaminister Rõivas tuvastas, et Brüssel jõudis meie pagulaskvoodini loogikavea tulemusel. Oleks Euroopa komisjon kasutanud Exceli tabelit, oleks tulemus teine olnud. Eesti rahvaarv on Euroopa Liidu rahvaarvust 0,24 protsenti. Euroopa SKTst on Eesti oma 0,14 protsenti. Eestile määratud kvoot oli aga 1,76 protsenti. Selle järgi ümber arvutades jääb esialgsest 326 põgenikust SKTd aluseks võttes järele 25,8 ja rahvaarvu põhjal 44,5.

 

Vabaks telekaorjusest

Kui TV3 ja Kanal 2 lahkuvad vabalevist, siis hoiavad nad kokku saatjakulusid, kuid senised vabalevi vaatajad ei pruugi tasulise teenuse peale üle minna. Kui rohkes reklaamisoustis meelelahutust polnud isu tasutagi vaadata, siis ammugi pole mõtet sellele nüüd peale maksta. Teleka arvelt vabaneb palju vaba aega, et raamatut lugeda, sõrmed mullaseks teha või loodusesse minna.