Foto: Sass Henno
Inimesed
22. mai 2015, 11:15

Šveitsi vanglas istuvalt Margus Pikhofilt ilmus teine romaan (12)

Täna jõudis Apollo ja Rahva Raamatu poelettidele kriminaalse minevikuga Eesti autori Margus Pikhofi teine romaan "Mahakantud inimeste saar," mille kirjutamise ajal viibis autor Šveitsi eeluurimisvanglas. Eesti vanglakirjandus kui žanr on saanud värske teose näol uue lugemisväärse näite, teatas raamatu kirjastaja Sass Henno.

Kui Margus Pikhofi esimese, autobiograafilise romaani "Täie Rauaga!" sündmustik keskendus Eesti allilma seostele üle Euroopa kuulsust kogunud juveeliröövidega, siis teise raamatu tegevus rullub lahti Euroopa Alcatrazina tuntud vanglasaare Goli otok lootusetus, julmas ja räpases keskkonnas.

Toimetaja Madis Kuuse kommenteerib teost: "See Eesti on romaan autoritaarse Jugoslaavia kardetuimast vangilaagrist ja selle asukatest. See on lugu hirmust ning selle kadumisest kaotuste läbi, reetmisest ja sügavast usaldusest, noorest armastusest ja ajavoolu hävitavast toimest. Autorile omane stiil lubab tal mängelda maitseka ja sügavalt häiriva piirimail ning tema karakterid on samaaegselt traagilised ja eriliselt humoorikad. Vanglatrellide taga kirjutatud, kajastab raamat ausalt ja kompromissitult kongisolemise ränka reaalsust."

Raamatu kirjastajaks on kirjanik Sass Henno, kes on alates 2005. aastast mitmeid kinnipeetavaid loovkirjutamisega tegelema julgustanud.

"Mina sain Margusega tuttavaks tänu tema esimesele romaanile, mis oli väga jouliselt ja hästi kirjutatud. Ja kuna usun, et kirjutamine aitab elus sageli inimesi suurest sitast välja, siis sellepärast tahtsin ka "Mahakantud inimeste saare" kirjastamisega tegeleda. Raha pärast kirjastada pole minu teema, aga selle pärast küll, et ühel andekal kuid kehvale teele sattunud kodumaisel autoril oleks voimalik teose müügist ausalt autori tasu saada. Usun, et omakolmanda romaani saab autor kirjastada juba ise, kui vaid vähegi soovib."

Raamatu kaanekujunduse ja küljenduse autor on reklaamiagentuuri Spring disainer Silver Kaljaspolik.