Tolmachevy Sisters.Foto: AP / Scanpix
Üritused
21. mai 2015, 19:40

EUROVISIONI FINAAL: Venemaa väljavilistamist välditakse spetsiaalse tehnika abil (98)

Esimest korda Eurovisioni ajaloos on lauluvõistluse finaaliks valmis pandud nn väljavilistamisvastane tehnika Venemaa esituse jaoks, vältimaks mullust olukorda, kus idanaabrite laul publikust välja vilistati ning saalis toimuv miljonite inimesteni jõudis.

Venemaa populaarsuse vähenemine seoses Ukrainas toimuvaga kandus möödunud aastal üle ka Eurovisionile, kui Tolmaševi õdede (Tolmachevy Sisters) eurolugu välja vilistati. Rahva reaktsioon saalis oli loole nii võimas, et kuuldus hästi ka kõigi nende kõrva, kes ülekannet kodus jälgisid. Euroopa ringhäälingule (EBU) oli olukord niivõrd piinlik, et tänavu otsustati võtta kasutusele kõik meetmed, et seda välistada.

Kuigi Venemaa tänavusele esindajale Polina Gagarinale ennustatakse võistlusel head kohta, ollakse saalis siiski valmis vajadusel reageerima. Korraldusmeeskonda kuulv Jarmo Siim rääkis väljaandele The Moscow Times, et tehnoloogia on pigem plaan B. "Meie jaoks on möödunud aastal juhtunu piinlik, see ei käi kaasas võistluse meelsusega. Oleme siin, et ehitada sildu, nagu ütleb ka [Eurovisioni] moto," kommenteeris Siim.

Osa põhjusest kasutada helireguleerijaid tuleneb ka sellest, et rahvusvaheline kogukond mõistab siiani hukka Venemaa geivastased seadused, samas kui Eurovisioni tänavune korraldajamaa Austria on igati näidanud üles LGBT kommuuni sõbralikkust.