"Mõtlesingi – ma olen Beyoncé, lähen ja teen selle asja ära!" kirjeldab Elina Born, kuidas ta end enne lavale astumist tippvormi veenab.Foto: ESC/Scanpix
Üritused
21. mai 2015, 07:00

Elina Born ja Stig Rästa kirjeldavad, mida nad Eurovisioni poolfinaalis esinemise eel, ajal ja järel tundsid

Elina: "Mõtlesin enne lavale minekut: ma olen Beyoncé, lähen ja teen selle asja ära!" (13)

Mõtlesin, kas mul kõrvamonitorid ikka töötavad. Töötasid. Mõtlesin, kas mikrofon on õigel kõrgusel. Oli. Vaatasin, et kõik asjad toimiksid," kirjeldas Stig pärast Eesti etteastet, millised mõtted viimastel sekunditel enne lavale astumist peas vasardasid. Elina aga üllatas samale küsimusele vastates kõiki: "Mina mõtlesin, et olen Beyoncé!"

Kas Elina sisendab endale seda siis enne igat esinemist? "Jah. Ta meeldib mulle väga, ta läheb alati peale täie power’iga. Seega ma mõtlesingi – ma olen Beyoncé, lähen ja teen selle asja ära!" Elina lisas, et muidugi mõtles temagi ka kõigile neile tehnilistele asjadele, millest Stig rääkis. "Üldiselt keskendusin ma aga loo ajal täielikult Stigile."

Elina ja Stig kinnitasid pärast ametlikku pressikonverentsi, kui olid vahetult pärast Eurovisioni esimese poolfinaali lõppu maandunud pressikeskuse diivanile, et anda lõpuks intervjuusid ka Eesti meediale, et laval oli väga kindel tunne. "Tunne on hea. Me oleme väsinud, aga tunded on ülevoolavad ja väga-väga head," kinnitas Elina. "Nüüd, kui oleme finaalis, saab juba natuke sirgema seljaga koju tulla," lisas Stig.

"Kusjuures, ma olin "Eesti laulu" finaalis rohkem närvis kui täna," ütles Elina, kui oli selge, et eestlased võivad kergemalt hingata ning meil on asja ka laupäeval toimuvasse finaali.

Pisarad tulid iseenesest

Kui režissöör René Vilbre ja delegatsioonijuht Mart Normet rääkisid mõni päev tagasi, et Eesti esitust saatsid ka mõned tehnilised viperused, siis Elina ja Stig laval neist aimu ei saanud. "Kui oli, siis valguse või kaamera poolt," arvas Stig.

"Meid need laval absoluutselt ei mõjutanud," kinnitas ka Elina, kes muide nii proovis kui ka poolfinaalis laval nutma puhkes. Mis siis juhtus? "See on lihtsalt nii emotsionaalne lugu. See tuli väga loomulikult," lükkas Elina ümber väite, justkui oleks pisarad laval välja meelitatud ekstra häälte püüdmiseks. "Muidugi oli mul tol hetkel mingi mõte peas, aga mingid asjad võiks ikka enda teada jääda."

Kui tavaliselt räägivad igasuguste võistluste võitjad pärast head tulemust, et neil on pingelangus, siis esimese hooga Elina ja Stig seda sõna ei maininudki. "Ma arvan, et peame finaalis minema sama rada, tegema oma asja edasi nii, et see ei tundu võlts ja läheks otse südamesse," ütleb Stig, kuidas nad end nüüd finaali eel tunnevad.

"Oleme igal pool meedias öelnud: võtame kõike samm sammu haaval ja tahame kõigepealt poolfinaalist edasi saada. Aga nüüd, kui edasi saime, on muidugi pingelangus," tunnistab Elina lõpuks. "Tahame seda tähistada, et siis uue pilgu ja värskete mõtetega finaali minna."

Eesti astus teisipäeval peetud poolfinaalis lavale järjekorras seitsmendana ja kuigi edasipääsejad öeldi välja suvalises järjekorras, hüüti meid ka finaali just seitsmendana. "Mul ei ole tegelikult õnnenumbrit ega talismani. Kuna saime finaali, siis ju see number pidi õnne tooma," arvas Elina ja lisas: "Tahaks aga kõigile, kes meid vaatasid, öelda väga suured tänuavaldused, et te meiega olite ja pöidlaid hoidsite! Mulle on kirjutatud nii palju häid sõnu ja soove, tõesti suur aitäh!" oli Elina ülevoolavalt rõõmus.

"Saalis oli väga palju näha Eesti lippe ja minu arust ei kuulunud need kõik isegi eestlastele – paljud lehvitasid Eesti lippe ja karjusid hoopis hispaania keeles," rääkis Stig.

Finaalis esinevad esimeses pooles

Poolfinaali järgsel ametlikul pressikonverentsil pidid kõik osalejad klaaskausist loosiga tõmbama ka paberi, mis määrab ära, kas riik esineb finaali esimeses või teises pooles. Eesti sai loosi tahtel esimese.

"Ma pole aru saanud, miks kõik räägivad, et teine pool nii hea on. Kui laul on tugev, siis pole vahet, mis pooles sa oled," ei osanud Stig loosimisest suurt midagi arvata. "Ma olen seda meelt, et kõik läheb nii, nagu peab. Kui oleme esimeses pooles, siis järelikult nii pidi olema ja see on hea," lisas Elina. "Inimesed vaatavad ju esimesed lood kohe õhinaga ära, siis hakkavad võileibu tegema ja veini jooma ning siis läheb kodus läbuks ära ja keegi ei pane enam tähele, mis toimub," naeris Stig.

Nagu varemgi räägitud, on Elina ja Stig kogu aeg olnud Eurovisioniga seotult paljude riikide meedia piiramisrõngas ja paari nädala jooksul on nad andnud juba ligi 150 intervjuud. Elina ütleb, et välja on raalitud isegi tema saksa päritolu. "Jah, selle kohta on minult päris tihti küsitud ja ütlen alati uhkusega, et olen pooleldi sakslane."

Muide, selleks ajaks, kui Eesti meediaesindajad pressikeskuses peetud pisikese pressikonverentsiga ühele poole said, oli meie kõigi ümber kogunenud juba terve hulk fotokate ja mikrofonidega välispressi, kes kõik samuti Elinat ja Stigi noolisid. Et kõik olid aga juba üsna väsinud ja näljased, suunas Mart Normet lauljad õrna liigutusega lava taha ja soovis ajakirjanikele head ööd.