Joogafestival HaapsalusFoto: Kristel Aija
Meeled
20. mai 2015, 10:47

Tänavune Haapsalu Joogafestival toob kohale väelised joogaõpetajad

Juulikuus Haapsalu linnusehoovis toimuval Joogafestivalil tutvustavad tuntud joogaõpetajad tänavu tosinat selle ala stiili, milleks on akrojooga, ashtanga, Babadži krija jooga, klassikaline ja kundalini-jooga, jooga Nidra, Sanatana Dharma, Šivananda jooga, Sufi pöörlemismeditatsioon, tantra, vinyasa ja tantsujooga.

Näiteks sufide ekstaatiline pöörlemine on müstiline praktika, mis võimaldab läbi liikumise, hingamise ja helide avardada oma teadvuseseisundit ja tugevdada oma ühendust hingega. Sufid pöörlevad vasakule, südame suunas, tuues südamesse oma keskme. Sellist orientaalset mõtteviisi ja mediteerimist õpetab Polina Tšerkassova, kes soovib luua transformeerivat keskkonda kõigile, kes soovivad sellesse astuda, sokid jalas.

Stiilid lubavad erilisi kogemusi

Helena Lass viib läbi jooga Nidrat, mis on sügava lõdvestumise tehnika ehk joogalik puhkus. See erineb unest seepoolest, et säilib teadvustamisvõime, sügava une sarnasesse lõdvestusse jõutakse kiiresti, paraneb mälu ja keskendumise võime. See on oskus efektiivselt puhata, kusjuures üks tund võrdub tavapärase neljatunnise unega.

Shashi Solluna toob festivalikülalisteni eriti populaarseks kujunenud tantra, mis põhineb teadmisel, et kõige võimsam energiaallikas looduses, seega ka inimeses, on seksuaalenergia. Tantra annab revolutsioonilisi õpetusi seksi ja vaimsuse kohta ning õpetab, kuidas muuta armatsemine vaimseks aktiks, teadlikuks võimsaks teoks, mis võib inimese vabastada ja kaasa tuua vaimse evolutsiooni.

Tantsujooga ehk Shakti tants toob kokku kundalini jooga väe ja vabastava tantsu maagia. Läbi voolavate joogavenituste, liikuvate meditatsioonide, teadliku hingamise, vaba tantsu ja mantrakoreograafia loob Shakti tants energia, harmoonia ja rõõmu kogu inimese olemusspektris. "Tants on minu jaoks nauding, mäng ja vabadus voolata koos eluga," ütleb stiili õpetaja ja populaarse joogaraamatu autor Liina Raveet Elvik.
Õpetaja Kiya Shanti soovituseks on: "Tantsi tõeliselt, tantsi metsikult, tantsi seksikalt!"

Peaesineja on sündinud joogi

"Peaesineja oleme kutsunud otse Indiast, ta on võimas tervendaja ja kogenud joogi dr Omanand Guruji, kes esindab klassikalise jooga suunda," räägib joogafestivali üks korraldajatest Merit Raju.

Teised välisesinejad on eelmisel festivalil välja müüdud tantraõpetaja Shashi Solluna ja Kiya Shanti ning Läti parimad joogaõpetajad Atis Zarins ja Shiva Vakya Siddha Baba ning särav tantsuteraapia juhendaja Maria Rós Mehhikost. Eesti esinejatest on tuntumad Jocke Salokorpi, Almer Jansu, Ingvar Villido, Tom Valsberg, Liina Ravneet Elvik, Gerli ja Ereli Järv, Reelika Rohtmaa ja teised.

Klassikaline jooga pärineb sanskritikeelsest 157 iidsest pühakirjast, mille osad on rohkem kui 1000 aastat vanad. Selle stiili eesmärgiks on inimese viie keha -, füüsilise, emotsionaalse, mentaalse, intellektuaalse ja tõelise mina -, puhastamine, kauniks muutmine ja täiusliku tervise saavutamine. Omanand Guruji on üks tähtsamaid Yugpurush Swami Paramanand Guruji Maharaj jüngreid, ta on sündinud joogi, keda on õnnistatud mitmete voorustega, kuid kes on tuntud lihtsa ja kaastundliku inimesena.

Festivalile tulevad õpetajad meelsasti

"Meil on juba väikese traditsiooniga toimunud festival - kolm korda suvel ja kaks talvel, nii et meile pakuvad esinejad end ise, näiteks paljud Eesti, aga ka Läti esinejad," räägib Merit. "Ja on ka meie ja publiku lemmikud, kelle töötoad on varasemalt väga täis olnud või väga positiivset tagasisidet andnud, ka nemad kutsume tagasi, näiteks Jocke Salokorpi, Tane Mahuta, Shashi Solluna, Helena Lassi, Almer Jansu ja Kaia Karjatse gongikontserdi, mis toimub sel aastal Toomkirikus," räägib Merit, kuidas Haapsalu joogafestivalile pääsemine on joogdide jaoks sisuliselt konkurss. Selle, kes saab oma joogatunni läbi viia Haapsalu piiskopilinnuse väravatornis, selgitabki välja konkurss.