Video: Marge Sillaots
Üritused
19. mai 2015, 19:25

ÕHTULEHE VIDEO | RENÉ VILBRE EUROVISIONI PEAPROOVIST: "Inimesed saalis vaatasid Eesti esinemist veekalkvel silmadega." (12)

"Kui vaatasime esmaspäevast viimast lavaproovi, läks vahepeal pilt saali ja neljal-viiel inimesel olid pisarad silmas – nad vaatasid Eesti esinemist veekalkvel silmadega, seega side, mis tekkis lauljate ja publiku vahel, on täiuslik," ütles režissöör René Vilbre vahetult pärast Eurovisioni poolfinaali peaproovi.

Enne Eurovisioni esimest pooltfinaali tehti peaproov, mida näidati ka pressikeskuses. Kui Eesti lavale astus, plaksutas nii mõnigi ajakirjanik laulu rütmis kaasa, laulis sõnu ning vaatas huviga ekraanidelt, mis laval toimub. Saalis võeti eestlased vastu mõnusa aplausiga ning ka esituse lõpus oli kuulda, et saalisolevale publikule nähtu meeldis. Seitsmendana esinenud Eesti sai ka pressikeskuses kõige suurema aplausi osaliseks. Endiselt juhtis Elina ja Stigi lugu siis ka ajakirjanike pingerida, Venemaa tihedalt kannul.

Tänane päev suurt ringirapsimist lauljatele ei toonud. "Alati käib siin sooline diskrimineerimine sest naispool peab olema kaks tundi varem grimmis. Elina jaoks algas tööpäev kell 11, Stigi jaoks kell 13," räägib Mart Normet. Mida Stig siis vahepeal tegi? "Ma arvan, et nad Fred Kriegeriga andsid veel kõige viimast lihvi Elina plaadile, nad on sellega väga ametis." Vilbre ütleb, et hommikuti on meie delegatsiooni meespool võtnud ka paar-kolm tundi aega, et sporti teha. "Puhkuse osa on selline. Siis tulevad grimm, kostüüm, proov ja tuhat intervjuud. Nad arvutasid kokku, et nüüdseks on juba antud ligi 150 intervjuud – see on päris korralik maht juttu, lehekülgi ja interneti täisrääkimist."

Enne õhtust võistlust otsustasid Elina ja Stig võtta aega endale ja intervjuusid mitte jagada, seega tuli Vilbrel ja Normetil endal meedia piiramisrõngasse astuda. "Igaüks läheb oma tuppa ja vaatab ise, mis seal teeb – kas magab või puhkab niisama. Õnneks on meil sel aastal hotell nii lähedal, jala minnes 6-7 minutit," ütleb Normet. Vilbre sõnul tahavad artistid olla parimas vormis ja enne lavaleminekut tuleb neil veel pisut üle tunni ka lava taga oodata ning see kõik väsitab. "Seisad seal tillukeses kitsas koridoris koos 40 artistiga, kes kõik üritavad häält lahti laula. See müra hakkab lõpuks vaimule ja närvidele natuke käima." Nagu kordi varem, ütlevad mehed ka nüüd, et selline tähelepanu ja huvi Eesti vastu Eurovisionil on enneolematu. "Seda võib võrrelda Otiga Bakuus, kus oli ka väga suur huvi, aga siin on kordades suurem. Töö, mida artistid ajakirjanikega teevad on metsik ja me peame ise lihtsalt vahepealintervjuusid ära jätma. Artistid peavad ju laulma ka ja lõpuks hakkaks see käima tervisele," ütleb Vilbre. "Me peamegi käima keha tegemas," muigab Normet.

Esmaspäeva õhtul toimus lavaproov, mille salvestis saadeti vaatamiseks iga riigi ekspertšüriile ning nemad andsid selle järgi ära oma hinded. Kuigi Normeti ja Vilbre sõnul olid seal mõned tehnilised apsud, läks see üldjoontes hästi. "Seal olid režiiapsud, mis ei puuduta üldse meie tegevust, ma usun, et žürii kuulabki rohkem muusikat," on Normet kindel. "Žürii peaks olema niivõrd professionaalne, et vaatab neist mööda. Teisipäevaseks peaprooviks olid kõik need apsud parandatud ja see lavapilt oli 97% perfektne," lisab Vilbre.

Ringi liikusid ka pildid, kus oli näha, et Elina pühib esituse lõpus pisaraid. Kas need olid seotud apsudega? "Elina läheb sellesse laulu lihtsalt nii hästi ja tekib emotsioon, nemad režiiapse ei näe," kinnitab Vilbre. "Äkki ta hakkaski nutma, sest talle tundus, et kõik filmivad teda nii halvasti?" ei ole delegatsioonijuht Mart Normet kaotanud huumorisoont. "Kui vaatasime esmaspäevast viimast lavaproovi, läks vahepeal pilt saali ja neljal-viiel inimesel olid pisarad silmas – nad vaatasid Eesti esinemist veekalkvel silmadega, seega side, mis tekkis lauljate ja publiku vahel, on täiuslik," uhkustab Vilbre. Lisaks saanud Elina ja Stig väga suure aplausi ka tehniliselt meeskonnalt."See on märk, et läks hästi, kuna tehniline meeskond on nii tihedalt töös, et neil on raske leida hetke aplodeerimiseks." Viini lendas ka Elina perekondja Normeti sõnul on Elinal kindlasti nendega koos julgem siin olla. "See on suur toetus ja võtab mõnes mõttes ka lavanärvi ära, kui sul on võimalus tegeleda ka millegi muuga. Täna pole neil olnud väga palju aega suhelda. Stigil tulevad ka mõned sugulased siia," teab Normet.

Möödunud aasta võitja Conchita Wursti kanda oli tänavu green room'ist intervjuude edastamine ning habemega naine maandus ka Elina ja Stigi diivanil. "See ehk tähendab, et Conchitale lihtsalt laul meeldib ja korraldustiim arvab, et meiega tasub rääkida," ütleb Normet, et tegelikult ei ole saatejuhi intervjuus midagi väga olulist. "Nendes riikides, kus on vahepeal reklaam, seda intervjuud ei näe, sest seal on siis reklaam."