Juhan Paadam vasakul.Foto: Arno Saar
Edda Pauksoni horoskoobid
19. mai 2015, 07:00

Eesti lavaesituses on kõige olulisemad pilgud. Nendega me töötame. (3)

Eesti eurodelegatsiooni juhi Mart Normeti sõnul on Stigi ja Elina vaheline keemia tuntav.

"Kõik läheb juba nagu kellavärk. Enam ei muuda me esituses midagi, vaid kinnistame. Peamine on see, et kuna laul on minimalistlik – seal pole tantsunumbrit –, siis on kõige olulisemad pilgud," ütles Eesti eurodelegatsiooni juht Mart Normet eile vahetult pärast esimese poolfinaali esimest läbimängu.

Eilne esimene läbimäng peeti maha juba publikuga ja Eurovisioni lauluvõistluse toimumiskoht Wiener Stadhalle oli peaaegu pilgeni rahvast täis. Varem on meie eurolaulikute esitusele piltide ja lühikeste videoklippide põhjal seda ette heidetud, et lavatagune graafika – pilvelõhkujate siluetid – on nõme, samuti on mõni ajakirjanik öelnud, et Elina ja Stig ei suhtle teineteisega üldse ega tahaks nagu laval ollagi. See pilt, mis telerisse jõuab, on loomulikult absoluutselt teistsugune, kui fotodelt paistev.

Saalis sai ekraanidelt näha sedagi, milline saab kõigi eelduste kohaselt olema telepilt ning sealt on hästi näha, et nad laulavad teineteisele ja vaatavad korduvalt ka silma. Kui laul algab, siis avaneb justkui uks ja Stig on laval üksi. Kui on aeg Elinal laulma hakata, avaneb teinegi uks.

Mart Normetigi sõnul on üldine vaade ja telepilt kaks eri asja. "Televisioon on alati suur plaan, see annab edasi nägu, mis on teles põhiline. See, mis on suurel laval, on teater. Meie ei tee teatrit, vaid televisiooni. See, mis on taustal, pole üldse oluline, eriti meie puhul."

Normeti sõnul läheb proovidega kõik nagu kellavärk. "Enam ei muuda me midagi, vaid kinnistame. Kuna laul on minimalistlik, siis on kõige olulisemad just pilgud, et need saaksid korda. Sellega lauljad praegu töötavad."

Paljud välismaalased on juba Normetile öelnud, et Elina ja Stigi vahel on tunda keemiat ja Eesti number on väga tugev.

Kui Normetilt uurida, milliseid muudatusi on lavaesituses tehtud võrreldes esialgsega – kui delegatsioonile saadeti Austriast kohatäitjatega tehtud esimese lavaproovi materjal –, vastab ta, et edasiminek on totaalne. "Protsenti on raske mõõta, praeguseks on see täiesti teine asi. Oleme nii palju edasi liikunud, et seda polegi mõtet meenutada."

Kõiki vahepealseid arvamusavaldusi silmas pidades ütleb Normet: "Igast etapist võib ju raporteerida, aga see on protsess ühe finiši nimel. Enne seda pole mõtet närvi minna."

Ta arvab, et kui esimene video oleks olnud suurepärane, siis oleks midagi valesti. "Sellega, kus me praegu oleme, võib väga rahul olla."

Pühapäeva õhtul oli suur Eurovisioni lauluvõistluse avatseremoonia ning sellele järgnes euroklubis pidu, kuhu meie esindajad ei läinud. "Me ei teinud midagi, puhkasime. Oleme siin ikkagi tööl. Kui kellelegi on jäänud teine mulje, siis on see vale," kinnitab Normet.

Ta ütleb, et Elina ja Stig tundsid end pärast eilset esimest läbimängu hästi. Kohale jõudis Elina perekondki, et talle toeks olla. "Meeleolu on rahulik ja pressi huvi on endiselt totaalne. Kohe, kui läbimängul lavalt maha tulime, tegid intervjuusid Austraalia, Ungari ja Valgevene meedia. Sellist meediatrenni pole vist Eesti peaministergi saanud!" muigab Mart ja ütleb, et eestlased on Viinis oldud aja jooksul andnud juba ligi 100 intervjuud.

"Elina oli juba enne intervjuude andmises väga hea ja nüüd on Stigist saanud vast Eesti parim intervjuude andja."

Esimest korda sai ka näha, milline saab olema Eestit tutvustav klipp ehk postkaart. Kõigepealt tuuakse meie lauljatele postiga pakike, kust nad leiavad põlvekaitsmed ning järgmine kaader on juba Austriast, kus Elina ja Stig rulaga sõidavad. Kui Stig tunneb end sellel justkui kala vees, siis Elina vajab kahelt teiselt rulatajalt pisut abi.

Paadam ja kihlveoportaal: Eesti pääseb kindlalt finaali!

Ennustuskeskkonna OlyBet koefitsientide järgi on suurim võimalus Eurovisioni lauluvõistlusel esimeses poolfinaalis esikohale jõuda Venemaal koefitsiendiga 2,3. Eesti laul on teine soosik koefitsiendiga 3,4. Kolmas pretendent poolfinaali esikohale on Soome koefitsiendiga 6,5. Kõige väiksemaks peavad panustajad Moldova, Ungari ja Taani edasipääsuvõimalust.

Eesti eurolaulu valimiste kauaaegne korraldaja Juhan Paadam ennustab, et Stig Rästa ja Elina Borni lugu "Goodbye to Yesterday" pääseb kindlasti finaali. Tema sõnul on tänavuse 16 poolfinalisti hulgas viis kindlat soosikut: Venemaa, Albaania, Kreeka, Belgia ja Eesti. "See loend ei kujuta endast paremusjärjestust ning ei tohi unustada, et omad võimalused on kahtlemata ka Armeenia ja Gruusia, samuti keerulistel põhjustel endiselt palju mõtteainet pakkuval Soome lool," lausub Paadam.

Austria pressikeskuses ennustatakse Eestile finaalikohta, seejuures lausa poolfinaali võitu.

Astroloog Edda Paukson: "Elina ja Stig on laval nagu kaks musta armunud sitikat."

"Ma ei tea, sisetunne ütleb, et poolfinaalist nad edasi ei pääse. Lugu on minoorne ja sünge. Väga paljud laulud on nende omast oluliselt paremad ja kindlasti tuleb mängu poliitika."

Edda Paukson tunnistab, et ta pole Eestit Eurovisionil esindavate Elina ega Stigi päikesemärke lähemalt uurinud. Küll aga olevat suurte planeetide seis sel nädalal suurejoonelisi kultuurilisi ja poliitilisis sündmusi igati toetav.

Paukson ei hoia emotsioone tagasi, kui jutuks tuleb Eesti lauljate esinemisriietus: "Noored inimesed, ilus kevad on käes. Tehtagu mulle selgeks, miks peab lava peal olema üleni mustas? Nagu kaks musta armunud sitikat! Kui nad esimest korda selle lauluga kodus publiku ette astusid, oli asi tunduvalt parem."

Astroloog siiski loodab, et järsku sünnib ime ning lavale astudes on Elina ja Stigi esinemiskostüüme mõne punase või valge detailiga täiendatud. "Ajad on tõepoolest keerulised, kuid see ei tähenda, et kõik peab minooris ja vaikses leinas olema. Rahvas vajab särtsu ja erksaid värve!" Kaja Roomets

Selgeltnägija Ille Lepasepp: "Elinat ja Stigi märgatakse Eurovisionil. Eestit märgatakse!"

Ille Lepasepp ennustab, et Eesti laul pääseb poolfinaalist edasi, finaalis jääb Elina ja Stigi esitus servapidi esikümnesse. "Nad on tublid ja asjalikud!"

Selgeltnägija ütleb Elina kohta "naabritüdruk", on ju Elina Lehtsest pärit ja Lepasepp elab Jänedal. Igatahes lubab selgeltnägija Elinale-Stigile pöialt hoida ja soovitab seda kõigil teistelgi teha.

Jäneda nõid pole nõus nendega, kelle meelest võivad Stigile ja Elinale saatuslikuks saada nende musta värvi lavakostüümid. "Võtke rahulikult! Pole küll matustel laulmine, kuid põhjust kilkamiseks samuti pole, kui arvestada kõike seda, mis maailmas praegu sünnib."

Lepasepa arvates on Elina arukas tüdruk ning teab, mis on laulu mõjulepääsemiseks parim.