ANNAB ABI: Imre Rammul kinnitab, et tänapäeval on võimalik seksuaalhälbeid ravida, ilma et tekiksid pöördumatud tagajärjed.Foto: Heiko Kruusi
Eesti uudised
18. mai 2015, 07:00

Uus nõustamistelefon seksuaalhälvikuid ei ravi, vaid veenab neid ravile minema (12)

Tartu kesklinnas mängivaid lapsi mikrobussist jälginud mees rahuldas ennast. Läinud nädala algul andis üks noor naine sotsiaalmeedias teada, et Tartu kaubamaja parklas seisvas mikrobussis rahuldas end seksuaalselt mänguväljakul mängivaid lapsi jälginud mees. Just sellistele seksuaalhälvetega inimestele pakub abi juunis käivituv nõustamistelefon.

Avaliku koha jaoks ebasündsat tegevust märganud naine kutsus politsei ja pildistas ka eneserahuldaja bussi. Politsei pidas mehe kinni ja toimetas ta narkojoobeekspertiisi. Võimalik, et mees kammis end nõnda segi, et ei saanud enam midagi aru.

Kuid juunis avatava nõustamisliini üks eestvedajaid psühhiaater-seksuoloog Imre Rammul tõdeb, et päris soodumuseta ei tee ka narkootikum või viin inimest pedofiiliks.

Narkootikum võtab pidurid maha

Rammul tõdeb, et joovastavad ained võtavad inimeselt pidureid vähemaks, kuid kui ikka sellekohast tungi ei ole, siis narkojoobega pedofiiliat endale külge ei saa. Ta lisab, et küll võib joove vallandada tungid, mida varem suudeti vaos hoida.

"Tunnistajate ütlused viitasid, et kõnealune mees võis tõepoolest avalikus ruumis tegelda eneserahuldamisega. Politsei on varemgi selle mehega kokku puutunud ning tal on tuvastatud narkojoobe tunnused, mis hiljem, ekspertiisivastuse laekudes on andnud positiivse vastuse," ütleb politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kerly Peitel. Tema sõnul läheb pärast proovi andmist vastuse laekumiseni kuni kaks nädalat aega.

Politsei alustas juhtumi suhtes väärteomenetlust avaliku korra rikkumist käsitleva paragrahvi alusel. Avalikus kohas käitumisnõuete rikkumise eest võib karistada rahatrahvi või arestiga.

Rammul on veendunud, et peatselt avatavast nõustamisliinist on selliste inimeste puhul abi.

"Tänapäeval ei ole ka ortopeedid sellega väga nõus, et küürakat parandab ainult haud. Ei saa lubada, et seksuaalhälbed pärast telefonivestlust ära kaovad, aga telefonitsi saab inimest ravile veenda. Psühhoteraapiast ja medikamentidest on abi," kinnitab ta. Rammul tõdeb, et eeldused seksuaalkuriteoks on tavaliselt kaasa sündinud, kuid mingi roll on ka juhusel.

Patsiendid jäävad anonüümseks

Rammuli sõnul pole pöördumatute tagajärgedega isegi farmakoloogiline kastratsioon: "Sõna on hirmutav. Kuid see on pöörduv protsess, millega blokeeritakse meessuguhormoonide toime ja ravi on võimalik välja timmida isegi nii, et tunge võetakse vähemaks, kuid inimene võib ravi ajal paralleelselt isegi seksuaalelu elada," selgitab ta.

Tohter lisab, et 21. sajandi Euroopas tehakse seksuaalkurjategijatele kirurgilist kastratsiooni Tšehhis.

Nõustamisliinile helistajatel pole siiski vaja peljata ei kastreerimist ega sedagi, et keegi vastu nende enda tahtmist ühendust võtab. "Oleme enda jaoks selgelt sõnastanud, et me ei hakka tulevaste helistajate puhul tegelema ei legaalse ega illegaalse jälitustegevusega. Me ei identifitseeri helistajaid, kui inimene ei soovi oma andmeid jätta, ja kõnesid ei salvesta," räägib ta. Peatselt tööle hakkavale anonüümsele nõustamisliinile võivad helistada needki, kes on kuriteoga juba hakkama saanud, kuid siis käivitub juba teatamiskohustus.

"Meie ülesanne on probleemiga inimest julgustada ravile pöörduma, vaatamata sellele, kas tal on mõtted veel peas või ta on teo juba sooritanud," räägib seksuoloog.

Kui palju võib Eestis olla mitmesuguste seksuaalhälvetega inimesi, seda on isegi kogenud seksuoloogil raske hinnata. Ta lisab, et ravile pöördujaid on aastatega siiski pisut juurde tulnud. Pedofiilid, liputajad, nekro- ja zoofiilid saavad telefonitsi südant puistata tänu Norra rahale ligemale pool aastat. Edasi tuleb MTÜ-l Eesti Abikeskused nõustamisliini Stopp jaoks teisi võimalusi otsida. Projekt plaanib esimese kuue kuu jooksul nõustada poolt tuhandet inimest.