Foto: TEET MALSROOS
Üritused
17. mai 2015, 15:08

Mart Normet: Austria Marko Reikop on Eesti eurolaulu suur fänn (7)

„Patt oleks nuriseda. Huvi on Eesti vastu ikka väga suur," ütleb Eesti eurodelegatsiooni juht Mart Normet uhkusega, mis praegu euromöllu ajal Viinis toimub. „Tundub, et ka Põhjamaade hulka pääsemine läks kümnesse ja meid oodatakse tagasi."

Põhjamaade hulka kuulumise all peab Normet silmas seda, et reedel toimus Nordic Night, mis on oluline pressiüritus, kus oma muusikat ja maad tutvustavad Skandinaavia riigid Soome, Rootsi, Taani, Island ja Norra. Tänavu võeti sellesse klubisse ka Eesti. „Idee tekkis Eesti Eurovisioni fänniklubil. Tegin mõned telefonikõned ja saatsin meilid ja minu üllatuseks tulid jah-sõnad väga ruttu," imestab Normed. „Arvasin, et Skandinaavia kombe kohaselt kaalutakse seda kauem, aga nende arvates oli loomulik, et Eesti võiks Põhjamaade hulgas olla. Samuti mõtlevad nad miks meid seal varem pole olnud."

Normeti sõnul andsid Elina ja Stig Põhjamaade peol lausa tund aega intervjuusid ja kokku sai neid mitukümmend. „Ma ei suutnud küll jälgida, kui palju käis teiste juures pressi, aga kolleegid ütlesid, et Eesti ja Rootsi vastu oli kõige suurem huvi." Lisaks sellele esitati laval ka kaks lugu – Eesti võistlusala „Goodbye to Yesterday" ning üks lugu Elina peagi ilmuvalt debüütalbumilt, mis seni veel avalikult kõlanud pole. „Huvitav oli see, et juba pärast esimest Elina loo refrääni laulsid kõik kaasa."

Laupäeval astusid eestlased üles Viinis asuvas United Nude kingapoes. „Püüame igal aastal leida ühe esinemise väljaspool euromulli, et saaks esineda linnainimestele, selline mõnus kontsert. Otsisime väga kaua kohta, kus teha. Meie giid Laura töötas seal poes, see on väga eksklusiivne koht," räägib Normet, kuidas esinemiskoht leiti. „Pood oli sest ja väljast rahvast täis, Elina ja Stig tegid 5-6 laulu, kontsert oli ülikihvt ja kohal oli Austria tippmeedia!" ütleb Mart, et kohavalik läks täppi. „Suuremat meediat ei ole võimalik kohale saada – seal olid ajalehed ja Austria ETV ja Kanal2." Muide, Austria Marko Reikop, pärisnimega Dominic Heinzl, on meie laulu väga suur fänn. „Ta tahab meid väga aidata, et me võidaks ja võimalikult kõrge koha saaks. Ta on meiega mitu korda kohtumas käinud," on Mart uhke.

Teatavasti oli Elina enne Viini tulekut haige ja köhis kõvasti. „Natuke on veel järelköha, aga tegelikult juba korras. Ta sai õigel ajal rohud peale," kinnitab delegatsioonijuht, et kõik on hästi. Kuidas aga meie eurolaulikud kogu neile langenud tähelepanuga toime tulevad? „Ühest küljest on kindlasti väsitav, aga see annab ka enesekindlust ja energiat. Kui huvi on suur, tuleb ka hästi esineda."