70 AASTAT BLUUSI: B. B. King jätkas esinemist veel vanuigi ja andis 80. eluaastateski sadu kontserte aastas.Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
16. mai 2015, 08:00

Jumalaga, bluusikuningas!

Neljapäeval suri 89 aasta vanuses bluusikuningas B. B. King – Mississippist pärit maailmakuulus kitarrist ja laulja, kes andis kõrgele eale ja suhkruhaigusele vaatamata veel pool aastat tagasi kontserte. Kuid juba enne, kui bluusilegend hinge heitis, algas inetu madin tema miljonite pärast.

Advokaat Brent Bryson ütles Associated Pressile, et B. B. King (16. september 1925 – 14. mai 2015) suikus neljapäeval oma Las Vegase kodus rahulikult viimsele unele. Bluusi­kuningas oli andnud oktoobrini regulaarselt kontserte ja käinud ringreisidel. Siis aga ütles tema tervis Chicagos keset esinemist üles – ta varises kokku.

Arstid diagnoosisid kitarrikuulsusel vedelikupuuduse ja kurnatuse ning ta jättis 2014. aasta turnee ülejäänud kontserdid ära.

Novembril sai politsei väljakutse Kingi Las Vegase koju. Levisid kuuldused, et põdur vanahärra on hooletusse jäetud. Aprilli lõpus viidi bluusi­legend jälle haiglasse. Selgus ka, et politsei oli saanud väljakutse tema koju, sest Kingi kauane mänedžer Laverne Toney ja muusiku tütar Patty King olid tema tervisliku seisundi üle vaieldes ägedalt tülli pööranud.

Nädal hiljem naasis King koju ja andis 1. mail oma kodulehel teada, et on põetajate hoole all. "Aitäh kõigile heade soovide eest," tänas King fänne, kes olid tema tervise pärast ärevusse sattunud.

Samal ajal aga käis Kingi seljataga juba äge võitlus tema varanduse pärast, mida hinnatakse viiele miljonile dollarile. Muusiku teine tütar Karen Williams kaebas isa mänedžeri Toney kohtusse, nõudes, et too loovutaks muusiku äriasjade juhtimise õiguse talle ja tema juriidilisele nõustajale.

Kisma miljonite pärast

29. aprillil kohtusse antud dokumentides taotlesid Karen ja jurist Frederick Waid, et nad määrataks bluusikuninga ajutisteks eestkostjateks, kirjutas Fox Business 7. mail. Tandem väitis, et proua Toney on takistanud sõpradel, nende seas maailmakuulsatel muusikutel Willie Nelsonil, Carlos Santanal ja Eric Claptonil, põdurat Kingi külastamast. Veel väitsid Karen ja tema jurist, et Toney on võtnud omaenda pereliikmeid Kingi palgale ning bluusimeistri arvetelt on kadunud üle miljoni dollari. Nende süüdistuse kohaselt polnud mänedžer ka Kingi tervise eest hoolitsenud.

Toney ja tema advokaat sõnasid jälle vastu, et Toney on Kingi rahaasju ajanud 40 aastat, ning ütlesid, et muusiku eest hoolitsetakse täpselt nii, nagu ta soovis. Kohus otsustaski 8. mail, et hagi ei võeta menetlusse ja Toney jääb Kingi rahaasjade korraldajaks. Politsei ega sotsiaalametnikud ei leidnud oktoobris ega aprillis mingeid asitõendeid muusiku hooletusse jätmisest. "Me kaotasime lahingu, kuid sõda me kaotanud pole," kuulutas Karen kohtumaja ees reporteritele.

Nüüd, kus bluusikuningas on lahkunud, võib kisma tema miljonite pärast õige tõsiseks minna. King oli mitu korda abielus ning tal oli 15 bioloogilist ja kasulast. Neli järeltulijat on praeguseks surnud. Vanim elusolev tütar Shirley King, kes annab kontserte Bluusitütre nime all, tunnistas mai algul Fox Businessile, et pereliikmete ja mänedžeri tüli on kestnud kuid. "Mul on tunne, et kõik pole korras. Aga mu isa ei tahaks tülitsemist."

"Kuni inimestel on probleeme, ei saa bluus surra."

Kunagine puruvaene puuvillanoppija B. B. King tõi bluusile uusi fänne ning mõjutas oma hingestatud laulu ja meloodilise kitarriga tervet põlvkonda muusikuid, kirjutab The Guardian. Ligi 70 aastat kestnud karjääri jooksul oli King vaimseks isaks kümnetele kitarristidele, nende seas Eric Claptonile, Jimi Hendrixile, John Mayallile ja Keith Richardsile.

Kitarrimängu õppis puudustkannatavast Mississippi perest pärit poiss kodanikunimega Riley B. King jutlustajast onult. Lapsepõlves gospelkooris laulnud Kingist sai esmalt raadio-DJ, kes teenis oma jutu ja laulu eest hüüdnimeks Beale Street Blues Boy, hiljem Blues Boy ja viimaks B. B. Ta salvestas üle poolesaja plaadi, võitis 15 Grammy auhinna ja andis veel vanuigi aastas 250 või enamgi kontserti. Eestis esines bluusilegend 1997. aasta kevadel.

Oma Gibsoni kitarri kutsus King hellitavalt Lucille’iks. "Lucille" oli ühtlasi muusiku tuntumaid laule, kuid tema hittide seas olid populaarsed ka "Sweet Black Angel" ja "Rock Me Baby". Kingile ei meeldinud ühel ajal laulda ja kitarri mängida. Nii töötas ta endale ja Lucille’ile välja omamoodi dialoogi – hüüe ja vastus, hüüe ja vastus. "Kui ma laulan, ei taha ma, et te kuuleksite vaid meloodiat," ütles King 2006. aastal.

"Ma tahan, et te elaksite selle loo uuesti läbi, sest enamikus lauludes on päris hea jutustus sees."

Kõigi aegade parimate kitarristide pingerivis paigutas muusikaajakiri Rolling Stone B. B. Kingi Jimi Hendrixi ja Duane Allmani järel kolmandale kohale. King toonitas, et kuigi tema on küll pärit bluusi sünnipaigast Mississippi deltast, võivad bluusi laulda siiski kõik. "Probleeme on inimestel kogu maailmas. Ja kuni inimestel on muresid, ei saa bluus surra."