Angela Carteri "Verine kamber" (kirjastus Varrak)Foto: Silja Paavle
Raamat
14. mai 2015, 23:45

Verises kambris avaldub muinasjuttude maagiline pale (1)

Muinasjutusõbrad, rõõmustage – Angela Carteri "Verine kamber" on mõeldud just teile. Ja tegelikult ka neile, kes naudivad asjade taha või sisse nägemist.

"Verine kamber" ilmus algselt 1979. aastal, selle eesti keelde tõlkimiseni jõuti alles nüüd. Õnneks, sest Carter on üks neid kirjanikke, kelle looming ajaga mitte ei tuhmu, vaid lööb eredamalt särama. Just see on raamat, mida kuuldavasti käsitletakse pea kõikide ülikoolide naiskirjanduse kursuste raames.

Milles seisneb selle teose võlu? Enne Carterit polnud ükski kirjanik sellise julguse ja jultumusega vanadele armsaks saanud muinasjuttude lähenenud. Carter otsustas lugudest välja selitada nende peidetud sisu, tuua päevavalgele tabuteemad ning panna ajalooliselt passiivsed naised ise oma saatuse üle otsustama.

Igal juhul leiab sellest raamatust muheidaid viiteid lapsepõlvest kõigile tuttavaile Perrault´ja vendade Grimmide muinasjuttudele. Ja rohkemgi. Ning kuigi kõik pöördub pärast nende kümne loo läbilugemist pea peale, jääb veel tükiks ajaks meelele mõlkuma autori lopsakas fantaasialend ja maailma pidev ning ootamatu moondumine. Ehk kõik see, mis tänapäevalgi igapäevaelus meid saadab.

Võta siis nüüd jälle kinni, kas elu on muinasjutt. Või on see hoopis vastupidi.