TELGITAGUNE NIIDITÕMBAJA: Kriitikute meelest ei tohiks Briti troonipärija Charles ministrite tegevusse sekkuda.Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
15. mai 2015, 07:00

KIRJAVAHETUS REEDAB: prints Charles üritas ministreid juhtida (2)

Briti leht The Guardian avaldas kolmapäeval pärast kümme aastat kestnud kohtulahingut prints Charlesi salajase kirjavahetuse Briti ministritega, millest selgub, et troonipärija on püüdnud valitsusametnikke mõjutada mitmes valdkonnas, alustades relvajõududest ning lõpetades kalapüügi ja alternatiivmeditsiiniga. 

The Guardian avaldas Charlesi salamemorandumid, olles Briti valitsusega kümme aastat kohtus vägikaigast vedanud. Ühendkuningriigi peaprokurör oli väitnud, et kirjade avaldamine võib õõnestada Charlesi kui tulevase monarhi poliitilise neutraalsuse positsiooni. Kui Walesi prints kord oma ema, 89aastase Elizabeth II järel monarhiks saab, olevat tal raske neutraalset renomeed taastada.

Kolmapäeva õhtupoolikul ikkagi avaldatud kirjad paljastavad näiteks, kuidas troonipärija Charles veenis toonast peaministrit Tony Blairi välja vahetama Lynxi sõjaväehelikoptereid. "Kardan, et see on järjekordne näide, kuidas meie relvajõududel palutakse teha ääretult rasket tööd ilma vajalike ressurssideta," kirjutas Walesi prints Briti peaministrile. 

Koolitoit, kalakasvatus ja ravimtaimed 

Charlesi saadetud memorandumid Blairile ja veel kuuele ministrile hõlmavad paljusid valdkondi koolilastetoidust kalakasvatusteni, kaitseprobleemidest homöopaatilise meditsiinini. 27 kirja seas, mis on pärit ajavahemikust september 2004 – aprill 2005, on nii troonipärija enda memorandumeid kui ka nendele saadetud vastuseid, kirjutab The Guardian. Lehe teatel olid Charlesi ja peaministri suhted nii lähedased, et Blair küsis troonipärijalt, kuidas tal tuleks Ühendkuningriigis ravimtaimede kasutamist propageerida. Charles on tuntud alternatiivmeditsiini pooldaja, kuid paljude teadlaste väitel pole tema kiidetud homöopaatilistel ravimitel vähimatki ravitoimet. Charles kurtis Blairile, et ühel Euroopa Liidu direktiivil on alternatiivravisektorile hävitav mõju, sest see muudab teatud taimsete ekstraktide kasutamise seadusevastaseks. "Sa küsisid minult õigustatult, mida saaks ette võtta," kirjutas Charles peaministrile ning lubas oma alternatiivmeditsiini heategevusfondi assistendil valmistada Blairile ette üksikasjalik briifing – "et su nõunikud saaksid seda vaadata".

Blair vastas: "Me saame siin päris palju teha… me konsulteerime sinu kontaktidega ja teistega, mis oleks parim moodus – koormavaid määrusi ei tohi me endale selles küsimuses lubada."

Charlesist tuleb sõnakas monarh

Charles kirjutas ka keskkonna-, toiduaine- ja põllumajandusminister Elliot Morleyle, väljendades muret kalade röövpüügi asjus ja küsides, kas probleemi lahendamisse ei saaks haarata kuninglikku mereväge. Morley kinnitas oma vastuses, et ministeerium uurib võimalusi mereväe kaasamiseks. Veel võttis kroonprints sõna veiste tuberkuloosi asjus ning nõudis tungivalt mäkrade arvukuse piiramist selle tõve leviku vähendamiseks.

Ministrid on nimetanud Charlesi kirju iseäranis avameelseteks. Kriitikute meelest on troonipärija toppinud nina võõrastesse asjadesse, kuid prints usub, et see kuulub tema ettevalmistuste juurde kuningaks saamisel.

The Guardian paljastab sedagi, et 2010. aasta algusest saadik on prints Charles pidanud Briti ministrite, opositsiooniparteide juhtide ja tähtsate valitsusametnikega 87 kohtumist. Ajaleht näeb enda sõnul üha rohkem märke, et Charles kavatseb valitsejana olla palju sõnakam kui tema ema. "Tulekul on vaikne konstitutsiooniline revolutsioon," nentis kaks aastat tagasi The Guardianile Charlesi sõber ja biograaf Jonathan Dimbleby.

Ka teised printsile lähedased isikud on The Guardianile kinnitanud, et Charles kavatseb monarhi rolli ümber kujundada ning hakata Ühendkuningriigi ellu tuliselt sekkuma.

Valitsus blokeeris kirjade avaldamist

"Võitlesime selle juhtumi eest, sest uskusime – ning meiega olid ühel nõul riigi kõrgeimad kohtunikud –, et kuningaperekond peaks tegutsema sama läbipaistvalt kui kõik teised, kes püüavad oma mõju avalikus elus tunda anda," ütleb The Guardiani peatoimetaja Alan Rusbridger.

"Peaprokurör ütles kirjade avaldamist takistada püüdes, et nende sisu võib tõsiselt kahjustada ettekujutust printsi poliitilisest neutraalsusest."

Rusbridger peab šokeerivaks, et valitsus raiskas sadu tuhandeid naelsterlingeid maksumaksja raha, üritades kirjade avalikustamist blokkida. "Nüüd, kümme aastat hiljem, on meil rõõm prints Charlesi kirjavahetust jagada ning lasta inimestel omaenda järeldustele jõuda."