Foto: Kuvatõmmis
Blogid
14. mai 2015, 20:41

Katrin Lust | Kuhu paigutada Eestis 320 mooramaa meest? (116)

Euroopa Liit (EL) surub peale, et Eesti võtaks vastu üle 300 mooramaalase. Muidugi on see kurb, et neil oma kodukandis asjad kehvasti on. Ma ei kavatse öelda, et peaksime neile humanitaarabi asemel enesekaitseks kalašnikove saatma ja EL-i piiri ära mineerima, et isegi ükski hiir sealt läbi lipsata ei saaks. Siiski on minu meelest praegu veel viimane hetk mitte korrata Lääne-Euroopa vigu ja peatada see meile kultuuriuliselt võõraste inimeste sisseränne.

Minu vanaisa Johannes-Oskar põgenes samuti Nõukogude võimu eest Suurbritanniasse ja hiljem Austraaliasse. Ta suutis end Sydney äärelinnas hästi sisse seada ja kirjutas oma kirjades, et ta oli oma sealse eluga rahul.

Eks töökas ja tubli inimene saabki igal pool hakkama.

Samas tuleb mainida, et õhtumaised kristlikud väärtused on Suurbritannias, Austraalias ja Eestis üsna sarnased. Hinnatakse töökust, kasinust ja üleüldiselt ei teki nendes riikides valgel inimesel kultuurilisi konflikte. Võin seda ka omast kogemusest kinnitada. Eks olin minagi ju kaheksa aastat immigrant ja tundsin suurt vahet, kuidas suhtuvad elupõlised britid valgetesse migrantidesse ja värvilistesse nagu tänapäeval on korrektne öelda.

Lugematul arvul kordadel küsisid britid minu käest, kui palju elab meil mustanahalisi inimesi. Vastasin tihti naljaga pooleks, et kui mõni üksik siia ka ära eksib, on meil järgmisel päeval sellest lugu ajalehes, et kas ta on korvpallimängija, laulja või narkodiiler.

Britid ahhetasid ja kadestasid. Nad ei suutnud mulle ära korrutada seda, et me oleme oma immigrantide poliitikaga liikunud õiges suunas. Nad ütlesid mulle piinlikusega, et nemad on oma võrdõiguslikke väärtusi kaitstes ära andnud oma riigi võõrastesse kättesse. Eriti hakkab see silma teatud linnaosades, kus elavad mustanahalised, araablased või jamaikalased.

Britid mainisd, et iga hõim on endale Suurbritannias teinud oma linnaosa ja pannud sinna püsti oma pühakoja. Paljud neist ei oska isegi mitte inglise keelt. Jah, te kuulsite õigesti. Inglismaal on võimalik tänapäeval leida elupõliseid elanikke, kes ei räägi sõnagi inglise keelt, kuid elavad Suurbritannia tööturahadest.

Meenub seik, kus ühes moslemilinnaosas võeti kinni mees, kes oli lähedalt seotud Al-Qaeda tegevusega, kuid britid ei saanud teda riigist välja saata, kuna tal oli saareriigi kodakondus. See tähistas inglaste jaoks selgelt seda, et nende immigratsioonipoliitika oli läbi kukkunud.

Muide, kui me vaatame brittide valimisi, siis üks tähtsamaid punkte on migratsiooni küsimus. Konservatiivsed britid on väga sisserändajate vastu.
Räägitakse, et aastaks 2066. on üle poole elanikest Londonis moslemid.

Nüüd tekibki küsimus, miks senini Eestis pagulasi nii vähe on. Mina arvan, et asi on lihtne - nad ise ei taha siia tulla ja selleks on kaks põhjust.

Esiteks vanades Euroopa riikides makstakse neile vähemalt 1000 eurot kuus sotsiaalabi ja teiseks on seal nende suured kogukonnad ehk diasporaad, kus nad saavad isekeskis asju ajada. Eestis tunneksid nad end halvasti.

Muidugi on meil ka kehv kliima, eriti kui nad on harjunud mandariinipuude ja türkiissinise merega.

Kui eestlased läksid pagulasteks, siis loomulikult tuleb selle eest tänulik olla Rootsile, Suurbritanniale, USAle ja Austraalile, kes võtsid meid vastu ja aitasid järje peale.

Praeguste mooramaalaste puhul on aga tegemist täiesti teistsuguse taustaga inimestega. Mõistlik oleks, kui nad koliksid sarnase kultuurilise taustaga riikidesse. On ju maailmas palju moslemimaid. Miks nad siia Euroopasse tahavad ilmtingimata tulla? Araabia riikides valitseb hetkel ju suisa tööjõupuudus. Pean silmas Araabia Ühendemiraate, Saudi-Araabiat, Katari, Bahraini, Kuveiti.

Need on rikkad riigid, aga saan aru, et seal ei ole sellist sotsiaalkindlustust pagulastele kui Euroopas. See on ka põhjus, miks sinna ei taheta minna. Seal peab tegema tööd ja oma elamisõiguse välja teenima.

Kummaline on ka see, et valimised just lõppesid, aga mulle ei meenu, et erakonnad olekisd võtnud hästi selgeid seisukohti Eesti pagulaspoliitikas v.a. EKRE, kes sai kuulsaks loosungiga: "kui on must, siis näita ust".

Minu meelest on praegu veel viimane hetk mitte korrata Lääne-Euroopa vigu ja peatada see meile kultuuriuliselt võõraste inimeste sisseränne. Miks me ei võiks selle asemel aidata juba Ukraina inimesi, kes on meie mentaliteediga sarnasemad, hästi haritud ja kohaneksid meie ühiskonnas ja kliimas?

2013. aastal esilinastus muide Eestis sama teemat käsitlev nukufilm, mis on siiani mu vaieldamatu lemmik. Seda on nimetatud ka maailma esimeseks nukuooperiks "Lisa Limone ja Maroc Orange tormakas armulugu". Peaosas on Aafrika pagulane apelsinipoiss Maroc Orange, kes põgeneb paadiga Aafrikast Sitsiiliasse, et pääseda vaesusest. Euroopas pannakse ta raskele tööle tomatiistanduses, kuid siis hakkab tema vastu romantilist huvi tundma ketšupimõisniku tütar, sidrunitüdruk, Lisa Limone.

Vaadake seda, kui saate. See on super!

Ja veel. Mooramaalane ei ole rassistlik väljend, vaid Eesti Õigekeelsuse sõnaraamat kirjeldab mooramaad kui musta- või tõmmunahaliste maad.