Eesti teatri- ja muusikamuuseumis avatud näitusel „Hingab ja heliseb” saab teada, kuidas on ajast aega kasutatud loodust muusikas ja muusikat looduses.Foto: Eesti teatri- ja muusikamuuseum
Eesti uudised
14. mai 2015, 17:39

Muuseum, kus on alati muusikat

Kuna laupäeval toimuv muuseumiöö kannab sel aastal muusika-aasta puhul alapealkirja “Öös on muusikat”, pöörduvad mõistagi paljude pilgud Eesti teatri- ja muusikamuuseumi poole.

Tallinna vanalinnas Assauwe tornis (Müürivahe 12) asuvas muuseumis saab muuseumiööl kuulata nii rahvapillide kui ka mehaaniliste muusikainstrumentidega tehtud muusikat. Muuseumi töötajate ja instrumentide endi esituses kõlavad ka instrumentide lood.

Just muuseumiööl on hea võimalus heita põhjalikum pilk peale 6. juunini avatud näitusele „Hingab ja heliseb”. „Sellel näitusel saab aimu, kuidas on ajast aega kasutatud loodust muusikas ja muusikat looduses ning kuidas tekib heli, samuti saab ise käed külge panna. Lisaks pakutakse kuulata lindude ja loomade häältest kokku pandud muusikateost,” tutvustab muuseumi direktor Tanel Veeremaa. Koostöös Tartu ülikooli loodusmuuseumiga valminud näitus on juunist septembrini avatud Tartu loodusmajas. Seejärel liigutakse väljapanekuga mööda koole.

Veeremaa tunnistab, et kuigi muuseumiööl on muuseumis alati palju rahvast olnud, on soovijad alati ära mahtunud. „Muuseumiöö ongi ehk see aeg, kus vaadatakse näitusi põgusamalt, et siis teisel päeval, kui tunglemist vähem, tagasi tulla ja süveneda,” lisab ta.

Kuulsuste koda tulekul

Väikse, aga tegusa muuseumina seavad Eesti teatri- ja muusikamuuseumi töötajad ka juba uusi plaane. Näiteks juuni esimeses pooles avatakse muuseumi skulptuurikogu põhjal Eesti teatri- ja muusikategelaste näitus. Tallinna vanalinna päevade ajal saab aga muuseumipäeva õhtul kella 18-ks tulla muuseumi sisehoovi vaatama tantsulavastust „Kama”, mille toob lavale Eesti Tantsuagentuur.

„Kui veidi kaugematest plaanidest rääkida, siis sügisel avatakse Vanemuise teatris näitus Eesti naislavastajatest – kõik lavastajad, kellest näitusel jutt, on ka Vanemuise teatriga seotud olnud,” selgitab Veeremaa. Hea koostöö on muuseumil ka Variuse teatriga. Kui just teatri- ja muusikamuuseumis lavale jõudnud „Laborant Viiding” sai tänavuse aasta muuseumiauhinna, siis sügisel tuleb samas lavale tükk Els Vaarmannist.

Muuseumi töötajad on asunud mõtlema ka Eesti riigi juubelile. „Kuulsuste koja projekt puudutab Eesti levimuusika ajalugu. See näitus tuleb välja aastal 2018, kui Eesti tähistab 100. sünnipäeva. Lisaks plaanime tol aastal jõuda rahvapillide näitusega Brüsselisse sealsesse muusikainstrumentide muuseumi,” märgib Veeremaa.

---------------------------

Mitte ainult muuseumid

Muuseumiöö on ammu kasvanud välja muuseumide ringist – ka sel aastal on programmis galeriisid ja teabekeskusi. Tallinnas teeb uksed lahti Kunstihoone koos kõigi oma galeriidega ning lubab näidata selliseid salakäike, kuhu külastaja tavaliselt ei pääse.

Esimest korda on õhtusel ajal avatud Tallinna loomaaia keskkonnahariduskeskus. Loomaaia suurele territooriumile küll ei pääse, aga keskuses räägitakse jääkarudest, huntidest ja loomahäältest ning valmistatakse koos lastega loomaaia asukatele mänguasju.

-------------------------

Tallinnas

Maarjamäe lossis (Pirita tee 56) toimub kella 21–22.30 ajarännak muusikas, vaikne disko “Öös on vaikust”. Kõiki oodatakse sussi sahistama Evald Okase pannooga „Rahvaste sõprus” kaunistatud suvesaali.

Okupatsioonide muuseumi (Toompea 8) täidab videodisko. Muuseumi okupeerivad seekord kaheksakümnendatel keelatud tantsuhitid. Plaate keerutab legendaarne diskor Einar Kapp, kes on Eesti kultuurimajades rahvast tantsutanud juba 1970. aastatest alates.

Nuku muuseumis (Lai 1) saab kuulata kriginaid, mida kuulevad tavaliselt vaid nukkudele kõige lähemal seisvad inimesed – nukunäitlejad.

Tartus

Rahvusarhiivi (Juhan Liivi 4) katusel annab kell 22 kontserdi Tartu Popi ja Roki Instituut. Arhiivi konservaatorite juhendamisel toimuvad käärilõike töötoad.

Tartu ülikooli muuseum (Lossi 25) korraldab kella 18–21 Toomel orienteerumismängu. Helide- ja muusikateemaline mäng algab muuseumi fuajeest ning viib külastaja Toomemäe paikadesse.

Tartu mänguasjamuuseumis (Lutsu 8) saab kuulda programmi „Mängumaailma hääled” ja otsida vastuseid küsimusele, kas mänguasjad hakkavad öösiti elama.

Pärnus

Pärnu muuseumis (Aida 3) saab vaadata muuseumiööks valminud väljapanekut maestro Heinrich Meri eluga seotud esemetest. Muuseumi lastetoas toimuvad pillide ja vilede valmistamise töötoad.

Uue Kunsti muuseumis (Esplanaadi 10) näeb muusikafilme. Kell 19 jõuab ekraanile dokumentaalfilm „Jalalan: tänavamuusika”, kell 21 näeb dokumentaalfilmi „La Paloma – igatsuse meloodia”.

Koidula muuseumis (Jannseni 37) esineb kell 18 ansambel Piccolo Folk akustilise kontserdiga. Kell 20 astub harmooniumil üles Ain Kurg.

Vaata kogu muuseumiöö kava lehelt www.muuseumioo.ee.