"Setomaa. Traditsioonilise arhitektuuri põhijooni"Foto: Silja Paavle
Raamat
13. mai 2015, 23:51

Raamat Setomaa arhitektuurist: hädapärane kaaslane kõigile sealkandis uitajaile (1)

Kui oled murdnud pead Setomaal nähtud talude üle või plaanid sinna alles minna, kuid pole kuulnudki, mis on kõlgus või vahelik, on järgnev jutt just sulle.

Selles, et Setomaa on eriilmeline piirkond, mida seto leelo ja õigeusutraditsioonide kõrval iseloomustab ka omanäoline taluarhitektuur, on veendunud iga sellesse kaugesse kanti sattuja. Setomaa on õnnelik piirkond, kus on arvukalt säilinud traditsioonilisi taluhooneid ja komplekse, mõned paremas, mõned kehvemas seisukorras.

Nüüd on Seto Instituudi ja Vanaajamaja koostöös ilmunud Raudoja Ahto koostatud raamat "Setomaa. Traditsioonilise arhitektuuri põhijooni". Tegu on raamatukesega, mis annab pisikese teatmeteose kombel ülevaate seto arhitektuuri põhijoontest, nagu pealkirjas lubatud.

Saab lugeda nii Seto arhitektuuri uurimisest kui ka sealsetest küla tüüpidest ja talu planeeringutest, traditsioonilise taluarhitektuuri tuntumatest sümbolitest nagu suured seto väravad, kinnised hoovid ja katmata palkhooned. Mööda ei saa ka kaunistusvõtetest ja ehitusmaterjalist. Ehk kõigest sellest, mida Setomaal uitaja näeb, kuid millele oma peaga sageli nime või tähendust anda ei oska.

Raamatuke on käepärases formaadis ja mahub järgmisel Setomaa reisil mugavalt käe- või rattakotti. Et kohapeal oma silmaga välja selgitada, millised need kõlgused ja vahelikud täpselt on. Ja isegi, kui ladusalt kirja pandud teksti Seto külatänaval uurida ei malda, aitab teose rikkalik pildimaterjal kõigele huvipakkuvale nime leida.

Mis on eriti tore, nägus raamatuke on tasuta kättesaadav kõigile huvilistele Seto Instituudis ja Vanaajamaja koolitustel. Ning kui pärast selle üllitise sirvimist peaks tekkima tõsisem huvi teema vastu või mõne unarusse vajunud seto arhitektuuripärli renoveerimise vastu, saab lisa uurida raamatu lõpus viidatud allikatest.

Raamatu väljaandmist on toetanud Eesti-Läti Programm ja EV Kultuuriministeerium ning iga raamatut sirviv uudistaja võib kinnitada: sel korral on toetus läinud õigesse kohta.